Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με δεκάδες καταγγελίες για τη μη εφαρμογή των κοινοτικών νομοθεσιών για την προστασία της Φύσης.

Μετά από προειδοποιητικές επιστολές που απέστειλε η Κομισιόν άνοιξε φάκελο για διάφορα ζητήματα για τη χώρα μας.

Κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κράτος είναι η μη διενέργεια Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για διάφορα έργα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για την καταπάτηση αυτού του άρθρου έχει αποστείλει τις προειδοποιητικές επιστολές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για το μείζον αυτό θέμα το ποθετούνται με ανακοίνωση τους το ΑΚΕΛ και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου.

Αναλυτικά τι σημειώνει ο Πτηνολογικός:

Πριν καν προλάβουν να ‘κοπάσουν’ οι αντιδράσεις κάποιων στην προσπάθεια του Πτηνολογικού να σωθεί η Κοιλάδα Έζουσας από τον προτεινόμενο αυτοκινητόδρομο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, η Κομισιόν καλεί την Κύπρο να διορθώσει τη συστημική αποτυχία της να προστατεύσει τις περιοχές Natura 2000.

Βλέποντας ότι η Κύπρος, από την ημερομηνία ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τρόπο συστηματικό δεν εξασφαλίζει κατάλληλη εκτίμηση των επιπτώσεων σχεδίων ή έργων στις περιοχές Natura 2000 και ότι συμφωνεί σε σχέδια ή έργα χωρίς να βεβαιώνεται ότι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά οι περιοχές αυτές, η Κομισιόν απέστειλε στην Κύπρο Προειδοποιητική Επιστολή καλώντας τη να διασφαλίσει την προστασία των περιοχών Natura 2000.

Η Κύπρος έχει 2 μήνες να εξηγήσει πώς προτίθεται να συμμορφωθεί με την Οδηγία για τους Οικοτόπους που διέπει τις περιοχές Natura 2000, διαφορετικά η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει στην Κύπρο Αιτιολογημένη Γνώμη, φέρνοντάς τη δηλαδή ένα βήμα πιο κοντά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αυτό συμβαίνει σε μια καθόλου τυχαία χρονική στιγμή, δεδομένων των αχόρταγων πιέσεων που δέχονται οι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, από το Κάβο Γκρέκο μέχρι τον Ακάμα υπό μορφή οικοπεδοποιήσεων, ξενοδοχείων, επαύλεων, αυτοκινητόδρομων και λανθασμένα τοποθετημένων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται ακόμη στην αφετηρία όσον αφορά την προστασία της φύσης. Βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να συζητάμε τα αυτονόητα, για το πώς να εφαρμόσουμε σωστά τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, ενώ χάνεται και ‘τσιμεντώνεται’ κάτω από τα πόδια μας ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε: η φυσική μας κληρονομιά. Μαζί της χάνεται το εισιτήριο μας για να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ως τουριστικός προορισμός και όλες οι υπηρεσίες που μας προσφέρει η φύση δωρεάν, όπως για παράδειγμα την ποιότητα των εδαφών, των υδάτων και του αέρα, από τις οποίες εξαρτόμαστε. Κατά τα άλλα, η απώλεια αυτή βαφτίζεται «ανάπτυξη» και «δημόσιο συμφέρον».

Σε μια περίοδο όπου η φύση περνά μία άνευ προηγουμένου κρίση, τα κράτη τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τις περιοχές Natura 2000. Στην περίπτωση της Κύπρου, όμως, το Κράτος όχι μόνο αποτυγχάνει να προστατεύσει τις πολύτιμες αυτές περιοχές, αλλά τις καταστρέφει, εθελοτυφλώντας μπροστά στην κρίση και μπροστά στους ίδιους του τους νόμους.

Ο Πτηνολογικός καλεί το Κράτος να αλλάξει πορεία και να συμμορφωθεί κατά τον τρόπο που υποδεικνύει η Κομισιόν με κλειδί τη σωστή εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, πριν να είναι αργά.

Αναλυτικά τι σημειώνει το ΑΚΕΛ:

Μη εφαρμογή του σχετικού άρθρου της οδηγίας παρατηρείται σε έργα όλων των μεγεθών, από δρόμους μέχρι ξενοδοχεία, από γήπεδα γκολφ μέχρι αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες πολλών τέτοιων παρανομιών. αναπτύξεις στις προστατευόμενες σπηλιές στην Πέγεια. απουσία Διαχειριστικών Σχεδίων των περιοχών Natura, με πιο τρανταχτό την προσπάθεια που γίνεται για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των προστατευόμενων περιοχών του Ακάμα. Άδειες ανέγερσης ψηλών κτηρίων χωρίς τις απαραίτητες μελέτες και τόσα άλλα.

Δεν νοείται τα αρμόδια τμήματα να αδειοδοτούν τέτοιου μεγέθους έργα, είτε εν αγνοία τους, είτε μετά από οδηγίες, για να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση ΔΗΣΥ– Αναστασιάδη, συμφέροντα μεγάλων εταιριών ανάπτυξης, χωρίς τη διενέργεια των απαραίτητων μελετών και ειδικότερα, μελετών σωρευτικών επιπτώσεων.

Το ΑΚΕΛ έχει από καιρό κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη δόμηση, και την παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών. Επιπρόσθετα τέτοιου είδους έργα δεν μπορούν να εξετάζονται ως μονάδες και εκτός ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Όσο η μοναδική έγνοια της κυβέρνησης είναι να ικανοποιήσει τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, δυστυχώς τέτοια φαινόμενα θα είναι καθημερινά.