Μας εξόπλισαν και τώρα είμαστε έτοιμοι να στρέψουμε τα όπλα εναντίον τους!


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ καλείται να τοποθετηθεί ανοιχτά και ξεκάθαρα, χωρίς μασημένα λόγια, κατά πόσο θα ανταποκριθεί ή απορρίπτει την απαίτηση των ΗΠΑ προς την Κύπρο να παραχωρηθούν τα ρωσικά όπλα της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο άπτεται της εθνικής μας ασφάλειας και θα πρέπει να προσμετρηθούν όλες οι παράμετροι.

Το Υπουργείο Άμυνας με μια χθεσινή λακωνική ανακοίνωση επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αναφέροντας: «Το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μειώσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας». Για να ακολουθήσει διευκρινιστική τοποθέτηση από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη: «Κατανοούμε ότι η αποστολή εξοπλισμού εκ μέρους της Κύπρου δεν είναι εφικτή χωρίς την αντικατάστασή του. Εάν υπάρχουν όμως επιλογές για αντικατάσταση μέρους έστω του εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς, με τρόπο που δεν θα υπονομεύει τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες, δεν θα προκαλεί δυσβάστακτο οικονομικό κόστος και θα συμβαδίζει με τον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας μας, αυτές θα πρέπει υπεύθυνα να διερευνηθούν». Πολύ ξεκάθαρα λοιπόν ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της αποστολής του ρωσικού οπλισμού που διαθέτει η Ε.Φ. στην Ουκρανία, φτάνει να αντικατασταθεί από αμερικανικό η ΝΑΤΟϊκό οπλισμό και σε «λογικές» τιμές, ώστε να μην προκαλούν «δυσβάστακτο» οικονομικό κόστος!

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, η οποία φεύγει σε λίγους μήνες, δεν έχει καμία νομιμοποίηση να πάρει μια τέτοια απόφαση, η οποία θα έχει σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και εθνικές συνέπειες. Μια απόφαση η οποία θα προσδέσει ακόμη περισσότερο την Κύπρο στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δεν μπορεί η μικρή και ημικατεχόμενη Κύπρος να εμπλακεί σε τέτοιου είδους στρατιωτικοποίηση του προβλήματος. Προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά που χρήζουν απαντήσεων ακόμη και από ηθικής πλευράς, κατά πόσο η Κύπρος δύναται να παραχωρήσει το ρωσικό εξοπλισμό που διαθέτει η Εθνική Φρουρά στην Ουκρανία για να στραφεί εναντίον της Ρωσίας, η οποία σε δύσκολους καιρούς προμήθευσε την Κυπριακή Δημοκρατία με ρωσικά εξοπλιστικά προγράμματα όταν οι ΗΠΑ και άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες μάς είχαν επιβάλει εμπάργκο πώλησης όπλων. Ούτε οι ώμοι του Προέδρου Αναστασιάδη ούτε και του ΔΗΣΥ σηκώνουν τέτοιο βάρος, να πάρουν μια πολιτικο-ιδεολογική απόφαση που θα εμπλέκει την Κύπρο στη στρατιωτική αντιπαράθεση και σε περιπέτειες…

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.