Μάταιες οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά

Οι χαμηλές σε λιπαρά δίαιτες δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές με αυτές που είναι φτωχές σε υδατάνθρακες ή με τη μεσογειακή διατροφή όσον αφορά την απώλεια βάρους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μεγάλη έρευνα που είδε χθες τα φώτα της δημοσιότητας. Ομως, όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, καμία από τις τρεις δίαιτες δεν είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα.

Τα λιπαρά αποτελούν τον δημόσιο εχθρό υπ’ αριθμό ένα εδώ και χρόνια, καθώς θεωρούνται υπεύθυνα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την επιδημία παχυσαρκίας. Η λογική πίσω από τις δίαιτες που είναι χαμηλές σε λιπαρά είναι ότι λειτουργούν ταχύτερα αφού το λίπος περιέχει διπλάσιες θερμίδες από τους υδατάνθρακες.

Η τρέλα των χαμηλών λιπαρών οδήγησε στη δημιουργία χιλιάδων προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, από γιαούρτια μέχρι έτοιμα γεύματα. Ομως, στη συντριπτική πλειονότητα χρησιμοποιήθηκε ζάχαρη, για να τους δώσει όγκο και να βελτιώσει τη γεύση τους. Ως γνωστόν, η ζάχαρη θεωρείται υπεύθυνη για την επιδημία παχυσαρκίας.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Diabetes and Endocrinology, αναλύει 53 μακροπρόθεσμες μελέτες που εκπονήθηκαν από το 1960 έως σήμερα και συγκρίνουν δίαιτες. Η ανάλυση των στοιχείων υποδεικνύει ότι η παλιά συμβουλή για περιορισμό των λιπαρών ήταν λανθασμένη.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας οδηγεί να συστήσουμε διατροφή χαμηλή σε λιπαρά», επισημαίνει η συντάκτις της μελέτης δρ Ντέιντρε Τόμπιας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. «Πίσω από τις συστάσεις για περιορισμό των λιπαρών, που περιέχουν τις διπλάσιες θερμίδες από τους υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη, βρίσκεται μία απλή σκέψη: ότι ο περιορισμός πρόσληψης λιπαρών θα οδηγήσει φυσικά και σε μείωση του σωματικού βάρους, κάτι που όπως φαίνεται από τα στοιχεία μας δεν ευσταθεί».

Τα νέα, όμως, δεν είναι ευχάριστα ούτε για τους οπαδούς διαιτών πλούσιων σε λιπαρά και φτωχών σε υδατάνθρακες, όπως είναι η δίαιτα Ατκινς. Η έρευνα έδειξε πράγματι ότι είναι πιο αποτελεσματικές από τις δίαιτες που είναι χαμηλές σε λιπαρά, αλλά καμία από τις δύο δεν είναι μακροπρόθεσμα (εντός έτους) αποτελεσματική. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι η απώλεια βάρους διατηρήθηκε επί έξι μήνες. Μετά, πολλοί άνθρωποι είτε σταμάτησαν να χάνουν βάρος είτε ακόμα και ξαναπήραν τα χαμένα τους κιλά σταματώντας τη δίαιτα.

Κατά τις έρευνες, όσοι ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες έχαναν 1 κιλό περισσότερο κατά μέσον όρο, συγκριτικά με αυτούς που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς λιπαρά, ενώ η μέση απώλεια βάρους, ύστερα από ένα χρόνο δίαιτας, δεν ξεπερνούσε τα 3,75 κιλά.

Στο συνοδευτικό σχόλιο, ο Κιθ Χολ, του Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη και Νοσημάτων του Πεπτικού και των Νεφρών, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι η αιτία που δεν έχασαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα περισσότερο βάρος ήταν ότι εγκατέλειψαν τις δίαιτές τους πολύ πριν κλείσουν χρόνο. «Αυτό που είναι προφανές από την έρευνα είναι ότι η μακροπρόθεσμη τήρησή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη, ασχέτως των διατροφικών επιλογών που κάνει κάθε διαιτώμενος».

Ο Ναβίντ Σατάρ, καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, επισήμανε ότι στην πραγματικότητα η τελευταία έρευνα αποδεικνύει πως όλες οι δίαιτες είναι αποτελεσματικές, σε μέτριο όμως βαθμό. «Στην πραγματικότητα, πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα προκειμένου να διατηρήσουμε την απώλεια βάρους» και συνεχίζει: «Τα αποτελέσματα εμμέσως υποδεικνύουν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη χορήγηση βοηθείας στους ανθρώπους έτσι ώστε να μην καταλήξουν να είναι υπέρβαροι. Πρόκειται για έναν τομέα που χρειάζεται εξειδικευμένες μελέτες, κάτι που σήμερα λείπει, κυβερνητική αρωγή, αλλά και βοήθεια από τη βιομηχανία τροφίμων, έτσι ώστε να μεταβληθεί η σύσταση κάποιων ειδών προκειμένου ο κόσμος να κάνει πιο υγιεινές επιλογές».

Βασικές επιλογές για διατροφή

Υπάρχουν τρεις βασικές επιλογές διατροφής για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος και να διατηρήσει καλή υγεία.

• Δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.
Aντικαθίστανται τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπη, όπως βούτυρο, κασέρι, κρέμα γάλακτος, με άλλα, που έχουν χαμηλά λιπαρά. Κάποιες εταιρείες παρασκευής έτοιμων τροφίμων προσφέρουν ευρεία γκάμα με χιλιάδες προϊόντα τα οποία μπορούν να καταναλωθούν σε απεριόριστες ποσότητες επειδή έχουν ετοιμαστεί έτσι ώστε να είναι χαμηλά σε λιπαρά. Ωστόσο, τα χαμηλά σε λιπαρά προϊόντα που επιλέγετε είναι γεμάτα σε θερμίδες, εξαιτίας της ασυνήθιστα υψηλής ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν (για να τους δώσει όγκο και να βελτιώσει τη γεύση τους).

• Δίαιτα πλούσια σε λιπαρά
Η πιο γνωστή από αυτές είναι η δίαιτα Ατκινς, η οποία στοχεύει στο να στερήσει από τον οργανισμό τους υδατάνθρακες με την ελπίδα ότι έτσι θα κάψει τις αποθήκες λίπους που διαθέτει. Οσοι την ακολουθούν καταναλώνουν τρόφιμα με πολλές πρωτεΐνες, όπως το κρέας, το ψάρι και αυγά, αλλά και πλήρες βούτυρο και τυρί.

• Μεσογειακή διατροφή
Πρόκειται για μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, που όμως περιλαμβάνει πολυακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, αντί για κεκορεσμένα λίπη, όπως είναι το βούτυρο. Οσοι την ακολουθούν καταναλώνουν πολύ ψάρι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και δημητριακά. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει και αμυλούχα τρόφιμα όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά αλλά και λίγο κρέας.

kathimerini.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy