Μάθημα φιλοσοφίας οι «Simpsons» στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης

Τα τελευταία χρόνια έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με τη δημοφιλή σειρά The Simpsons, η οποία «προβλέπει» σε πολλές περιπτώσεις το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Το κινούμενο σχέδιο, εκτός από «αναλαμπές» του μέλλοντος, φαίνεται πως έχει να προσφέρει ακόμη περισσότερα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία. Τόσα ώστε να εντάξει στο πρόγραμμά του ένα νέο μάθημα με τίτλο “D’oh! The Simpsons Introduce Philosophy” (D’ Oh! Οι Σίμπσονς Παρουσιάζουν τη Φιλοσοφία).

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζον Ντόναλσον, ο οποίος θα αναλάβει τη διδασκαλία του μαθήματος, υποστηρίζει πως το αμερικανικό καρτούν είναι ένα φανταστικό «όχημα» για την εισαγωγή των μαθητών στη φιλοσοφία.

«Ο δημιουργός των Simpsons, Ματ Γκρένινγκ, ήταν ένας φοιτητής της φιλοσοφίας, και αυτό είναι εμφανές σε κάθε επεισόδιο» δήλωσε ο Ντόναλσον στην εφημερίδα The Scotsman.

«Οι Simpsons είναι ένα πολύ εκλεπτυσμένο έργο του λαϊκού πολιτισμού, που θίγει ποικίλα φιλοσοφικά θέματα. Το μάθημα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει γίνει viral. Και πραγματικά, ποτέ μέχρι πρότινος δεν είχαμε τέτοια ανταπόκριση.»

Ο Ντόναλσον επιθυμεί οι μαθητές του να συζητούν τι θα σκέφτονταν οι μεγάλοι φιλόσοφοι – όπως ο Αριστοτέλης – για τον κίτρινο τεμπέλη Χόμερ Σίμπσον.

«Η σειρά Simpsons είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά εκθέματα του σύγχρονου κόσμου, εν μέρει επειδή είναι γεμάτη φιλοσοφία» συμπληρώνει.

«Ο Αριστοτέλης, ο Καντ, ο Μαρξ, ο Καμύ και πολλοί άλλοι μεγάλοι στοχαστές εκπροσωπούνται σε μια αγνή φιλοσοφική μορφή: το κινούμενο σχέδιο».

Το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιανουαρίου, κοστίζει 30 λίρες το άτομο, και θα είναι ανοιχτό προς όλους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.