Μαθητές δημοτικού έγραψαν βιβλίο με επίκεντρο το παιδί με καρκίνο που μέσα από τη μάχη που δίνει αναδύονται οι πραγματικές αξίες της ανθρώπινης καθημερινότητας

 Του Χρήστου Χαραλάμπους

Όλα είχαν μια κάποια εμπειρία μέσα από το οικογενειακό ή το φιλικό τους περιβάλλον και προφανώς, λόγω και της τρυφερής ηλικίας τους, το βίωναν σιωπηλά και με διαφορετικό τρόπο, αναζητώντας μια ευκαιρία να βγάλουν προς τα έξω τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Και άρπαξαν αυτή την ευκαιρία μέσα από την ομαδική σχολική δραστηριότητα κι αυτό που κατάφεραν είναι να μετατραπούν από μικροί και ανέμελοι μαθητές σε δασκάλους, δίνοντας όχι μόνο στους συνομήλικους τους, αλλά σε όλους τους ανθρώπους ένα μάθημα για τη ζωή και τις πραγματικές της αξίες.

Τα 23 παιδιά της Στ’ 2 τάξης του ΙΑ (ΚΒ) Δημοτικού Σχολείου (Τσίρειο), την ώρα που όλοι μας τρέχαμε και κάναμε ετοιμασίες για τα γιορταστικά ψώνια των Χριστουγέννων, ένωναν τα σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις τους, προσπαθώντας να δώσουν το δικό τους πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και κατ’ επέκταση της κάθε μέρας που ξημερώνει… Νόημα και αξία που δεν έχουν να κάνουν με την πρόσκαιρη χαρά και ικανοποίηση που προσφέρουν τα ωραία δώρα και όλα τα άλλα υλικά, τα καμωμένα από ύλη που κάποια στιγμή θα διαλυθούν… αλλά που βρίσκεται σε ό,τι μπορεί να πηγάζει από την καρδιά και την ψυχή…. Αγάπη, ανιδιοτέλεια, προσφορά, αλληλεγγύη…

Η ευκαιρία να προβάλουν και να αναδείξουν, με ένα δικό τους πρωτότυπο τρόπο αυτές τις αξίες της ζωής, δόθηκε στα 23 παιδιά στα πλαίσια της ενότητας του μαθήματος της Γλώσσας που είχε σαν θέμα τις διαφημίσεις και τους κριτικά σκεπτόμενους καταναλωτές. Όπως εξηγεί η δασκάλα τους Μαρία Ιζαμπέλλα Αχιλλέως έγινε προσέγγιση αρκετών διαφημίσεων με κοινωνικό μήνυμα και «είδαμε και κάποιες που αφορούσαν παιδιά που πάλευαν με λευχαιμία και συγκίνησαν τους μαθητές μας». Μέσα από αυτές τις προβολές και αναφορές, οι μικροί μαθητές άφησαν τις ευαισθησίες του να εκδηλωθούν μέσα από ειλικρινείς και αυθόρμητες συζητήσεις, βασισμένες και σε δικά τους βιώματα που αφορούσαν συγγενικά και άλλα οικεία τους πρόσωπα που βρέθηκαν στην ανάγκη να δώσουν μάχη με τον καρκίνο.

«Σχεδόν όλα τα παιδιά είχαν να μοιραστούν μια ιστορία και ένιωσαν την ανάγκη να προσφέρουν και τη δική τους στήριξη», επισημαίνει η κα Αχιλλέως. Έτσι αποφασίστηκε να συνεργαστούν τα παιδιά και να γράψουν και να εικονογραφήσουν ένα παραμύθι «χωρίς να γνωρίζουμε πού θα καταλήξουμε, ούτε καν καλά καλά ποιο θα ήταν το θέμα κι έτσι άρχισε να πλάθεται μια μικρή ιστορία για το πώς ένα κορίτσι βιώνει τα πρώτα του Χριστούγεννα στο νοσοκομείο, αφού διαγνώσθηκε με καρκίνο».

Στο βιβλίο δόθηκε ο τίτλος «Ένα όνειρο μια ευχή» και έχει ηρωίδα του τη μικρή Σάντρα. Ένα κοριτσάκι που, όπως όλα τα παιδιά, πίστευε πως την περίοδο των Χριστουγέννων τίποτα κακό δεν μπορεί να γίνει. Κι όμως, κάποια στιγμή η μικρή Σάντρα βρέθηκε να βιώνει κάποια μορφή καρκίνου. Κάτι που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο και που στη μικρή μας Κύπρο, δυστυχώς, καταγράφονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερα τέτοια περιστατικά.

Οι μικροί συγγραφείς, ακολουθώντας την ηρωίδα τους στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ανάμεσα σε άλλα παιδιά, πλάθουν το παραμύθι τους με ανάλογο λεξιλόγιο και όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου η φιλόλογος Κούλα Στυλιανού, «από το χαρτί ξεπηδούν λέξεις που φωνάζουν πόνο όπως… μάχη, θεραπείες, αδύναμη… κι από τον καμβά τους ξεπηδούν εικόνες λευκών τοίχων, κρεβατιών πόνου, ανθρώπινων φιγούρων με στολές νοσηλευτών…»

«Η ζωή δεν είναι μόνο να παίρνεις, αλλά και να δίνεις…»

Το βιβλίο παρουσιάστηκε τις μέρες των Χριστουγέννων σε ειδική εκδήλωση στο σχολείο όπου φοιτούν οι συγγραφείς του, οι οποίοι επέλεξαν να δοθούν όλα τα έσοδα από την πώλησή του στον Σύνδεσμο «Ένα όνειρο μια ευχή», ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς και ηθικούς συμπαραστάτες στα παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο και άλλες συναφείς παθήσεις.

Και βέβαια πραγματοποίησαν και το δικό τους όνειρο, να φτάσει το βιβλίο τους και στα χέρια των παιδιών που νοσηλεύονται στο Παιδοογκολογικό… κάτι σαν ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δώρο που θα ενισχύσει τα αποθέματα δύναμης αυτών των παιδιών που υποφέρουν.

«Τα βιβλίο μας απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά, οι οποίοι διαβάζοντάς το θα συνειδητοποιήσουν ότι τα Χριστούγεννα και γενικότερα η ζωή δεν είναι μόνο να παίρνεις, αλλά και να δίνεις… δεν είναι μόνο τα δώρα, τα γιορτινά τραπέζια, τα ταξίδια και τα στολισμένα σπίτια… είναι οι στιγμές που περνάς με χαρούμενους ανθρώπους, η αγάπη και τα χαμόγελα…» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, ο πρόεδρος της τάξης των μαθητών, Φειδίας Λεμονιάτης, εκφράζοντας την ευχή και την ελπίδα «όσοι διαβάσουν το παραμύθι, να αντιληφθούν το πραγματικό νόημα και να μοιράσουν απλόχερα χαρά, αγάπη, χαμόγελα και καλοσύνη».

Στόχος να φτάσει το μήνυμα των παιδιών σε κάθε σπίτι

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου των 23 μαθητών, όπως ήταν αναμενόμενο, εξαντλήθηκε από τις πρώτες μέρες κι όπως μας πληροφορεί η δασκάλα της τάξης Μαρία Ιζαμπέλλα Αχιλλέως ετοιμάζεται μια δεύτερη έκδοση με χορηγία του κ. Μιχάλη Ζεϊπέκκη. Στόχος είναι να γίνει κατορθωτό να φτάσει το βιβλίο και τα μηνύματα αυτών των παιδιών σε κάθε σπίτι.

Ένα αριθμό βιβλίων αγόρασε ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου σαν δώρο για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υπουργούς, τους 56 βουλευτές, τον δήμαρχο Λεμεσού και τους 26 δημοτικούς συμβούλους, με μια συνοδευτική επιστολή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πάρης Σαββίδης, η οποία θα εξηγεί την πράξη προς μίμηση των 23 μαθητών και ζητώντας να το πάρει ο καθένας τους προσωπικά σε ένα παιδί στο Παιδοογκολογικό.

Απευθυνόμενος στους μαθητές που έγραψαν το βιβλίο, ο κ. Σαββίδης εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό και θαυμασμό του τόσο στα παιδιά όσο και στη δασκάλα τους για το μεγαλείο αυτής της ανιδιοτελούς και παραμυθένιας πράξης τους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελούν «μοναδικό πράσινο παραγωγής καθαρού οξυγόνου σε αυτόν τον καμένο τόπο».