Μαθητές απορρίφθηκαν από Τεχνικές Σχολές λόγω υπερπληθυσμού

Η Γ’ Τεχνική Λευκωσίας απέρριψε σχεδόν το 25% των ενδιαφερομένων 

Έλα στο Google News

Πολύ σοβαρό είναι το πρόβλημα που προκύπτει λόγω του υπερπληθυσμού στις Τεχνικές Σχολές, καθώς μαθητές που έκαναν αίτηση για φοίτηση σε Τεχνικές Σχολές απορρίπτονται και στέλνονται σε Λύκεια λόγω έλλειψης θέσεων.

Έτσι, αναδεικνύεται εκ νέου η ανάγκη για δημιουργία νέων Σχολών σχεδόν σε όλες τις πόλεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε η Επιτροπή Παιδείας την προηγούμενη Δευτέρα, όταν επισκέφτηκε τη Γ’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, οι χώροι στη συγκεκριμένη Σχολή δεν επαρκούν για να εγγραφούν μαθητές, οι οποίοι ως εκ τούτου απορρίφθηκαν και στάλθηκαν σε Λύκεια. Συγκεκριμένα, τη φετινή χρονιά απορρίφθηκαν από τη Γ’ Τεχνική 55 μαθητές, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 7,5% του συνόλου των μαθητών της Σχολής, αλλά και σχεδόν 25% του συνόλου των ενδιαφερομένων για εισδοχή στο συγκεκριμένο σχολείο. Η κατ’ επείγουσα ανάγκη για δημιουργία νέας Τεχνικής Σχολής στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στην περιφέρεια Ιδαλίου έχει αναδειχτεί πολλάκις και τα προηγούμενα χρόνια όταν πρόκυπτε αντίστοιχο πρόβλημα, ωστόσο δεν υπάρχει σχεδιασμός για κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αναδείχτηκε και σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τον διευθυντή Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, Ηλία Μαρκάτζιη, να επισημαίνει την ανάγκη για αύξηση των θέσεων, αφού όπως είπε ο αριθμός των μαθητών σε Τεχνικές Σχολές διπλασιάστηκε από το 2010 μέχρι σήμερα. Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχει σχεδιασμός για δύο νέες Τεχνικές Σχολές, μία στη Λεμεσό (περιοχή μεταξύ Ύψωνα – Πολεμιδιών) και μία στην Αραδίππου. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι σχεδιασμοί του Υπουργείου δεν επιλύουν το πρόβλημα στη Λευκωσία, αλλά ούτε και στην Πάφο, όπου παρατηρείται υπερπληθυσμός στις δύο Τεχνικές Σχολές. Σε σχέση με το πρόβλημα στην Πάφο, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είχε καταγγείλει, ενώπιον της Επιτροπής, ότι γονείς τηλεφωνούν σε πολιτικούς αφού διαφορετικά δεν μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στην Τεχνική Σχολή Πάφου, με το δικαιολογητικό της έλλειψης θέσεων. Δήλωσε μάλιστα ότι φέτος 83 παιδιά δεν έγιναν δεκτά και αναγκάστηκαν στο τέλος να εγγραφούν σε σχολεία Μέσης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κατήγγειλε ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα και την αδυναμία να απορροφηθούν μαθητές που επιθυμούν να ακολουθήσουν Τεχνική Εκπαίδευση καταστρέφονται ζωές, καθώς, όπως εξήγησε, παιδιά που θέλουν να φοιτήσουν σε Τεχνικές Σχολές απορρίπτονται και εξοστρακίζονται στα Λύκεια που δεν τα ενδιαφέρουν.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.