Μαθητές και εκπαιδευτικοί τρέχουν να καλύψουν την ύλη ενόψει των εξετάσεων τετραµήνων

  • Ο αγώνας για να κρατηθούν τα σχολεία ανοικτά και ασφαλή συνεχίζεται, µε βασικούς συντελεστές τους εκπαιδευτικούς
  • Κινητοποίηση της ΠΣΕΜ για αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων την ερχόμενη Τρίτη

Θα συνεχιστεί ο αγώνας για εργαστηριοποίηση της Βιολογίας
Για τον αγώνα των βιολόγων εκπαιδευτικών, ώστε να εργαστηριοποιηθεί το μάθημα της Βιολογίας, ο κ. Χατζησάββας υπογράμμισε πως θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι να γίνει αυτό που προβλέπουν τα αναλυτικά προγράμματα, δηλαδή το μάθημα με εργαστηριακή μορφή. Όπως είπε, έγινε μια συνάντηση με τον Διευθυντή Μέσης και αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελέσματα, θα γίνουν προσπάθειες ώστε ο διάλογος να συνεχιστεί. Θέση της ΟΕΛΜΕΚ, συνέχισε, είναι πως με την εμπλοκή τους στο μάθημα και τα πειράματα, οι μαθητές μπορούν να αποδώσουν καλύτερα. Πρόσθεσε ότι και το ίδιο το ΥΠΠΑΝ σε διαδοχικές του επιστολές από το 2015 συμφωνεί πως αυτή η μορφή του μαθήματος προσφέρει πολύ περισσότερα, συνεπώς σημείωσε, «εμείς ως ΟΕΛΜΕΚ θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, όπως επίσης και για άλλα μαθήματα που η εργαστηριοποίησή τους θα προσφέρει περισσότερο».


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Του Ειρηναίου Πίττα

Με τις γιορτές των Χριστουγέννων και το κλείσιµο των σχολείων να πλησιάζουν, ενώ ταυτόχρονα η επιδηµιολογική εικόνα της χώρας µας επιβαρύνεται, είναι φυσιολογικό τους εµπλεκόµενους να απασχολεί η διατήρηση της φυσικής παρουσίας στα σχολεία, καθώς, όπως έχει επανειληµµένα τονιστεί, όσο καλή κι αν είναι η τηλεκπαίδευση δεν µπορεί σε καµία περίπτωση να υποκαταστήσει την εκπαίδευση µε φυσική παρουσία. Την ίδια στιγµή, τα µέτρα που λήφθηκαν στα σχολεία δηµιούργησαν αναστάτωση, επηρεάζοντας βέβαια και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Την ίδια στιγµή, οι µαθητές Μέσης και ιδιαίτερα αυτοί της Γ’ Λυκείου βρίσκονται υπό πίεση, µιας και το Υπουργείο παρουσιάζεται ανένδοτο για την πραγµατοποίηση των εξετάσεων τετραµήνων, παρά τις αντικειµενικές δυσκολίες που προκύπτουν λόγω πανδηµίας.

Ανένδοτος ο ΥΠΠΑΝ για τις εξετάσεις τετραµήνων

∆εν υπάρχει θέµα αναβολής των εξετάσεων τετραµήνων αφού ο Υπουργός Παιδείας υπογραµµίζει ότι θα εφαρµόσει την υφιστάµενη νοµοθεσία, δήλωσε µιλώντας στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει ανάγκη αναπροσαρµογής της ύλης για τις επικείµενες εξετάσεις του πρώτου τετραµήνου, επεσήµανε πως µετά από διαβήµατα της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία άκουσε τα µέλη της, έγινε κάποια αναπροσαρµογή, ωστόσο δεν βρίσκει ικανοποιηµένη την Οργάνωση, ειδικά για ορισµένα µαθήµατα, όπως τα Μαθηµατικά. Ο κ. Χατζησάββας εξήγησε ότι συνεχίζει να ασκείται πίεση στους εκπαιδευτικούς και τους µαθητές ώστε να καλύψουν την ύλη, προσθέτοντας ότι βασικός στόχος πρέπει να είναι οι µαθητές να εµπεδώνουν όσα διδάσκονται και όχι απλά να καλύπτεται η ύλη. Σε σχέση µε την ύλη ολόκληρης της χρονιάς, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ σηµείωσε ότι θα δουν εκ νέου το θέµα µαζί µε εκπαιδευτικούς της κάθε ειδικότητας, επισηµαίνοντας ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα εξεταζόµενα µαθήµατα και ειδικά στη Γ’ Λυκείου.

Ο κ. Χατζησάββας επεσήµανε ακόµα πως τα πρωτόκολλα, τα µέτρα και τα συχνά τεστ δηµιουργούν κάποια αναστάτωση στις σχολικές µονάδες και ταυτόχρονα προκαλούν απώλεια διδακτικού χρόνου, εξού και το αίτηµα για αναπροσαρµογή της ύλης. Υπογράµµισε, ωστόσο, ότι το θέµα της ύλης δεν έπρεπε να συζητιέται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά να είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή, αφού όπως εξήγησε στο τέλος θα γίνεται αγώνας δρόµου για κάλυψή της.

Αναφορικά µε τα χρονοδιαγράµµατα των εξετάσεων τετραµήνου, σηµείωσε πως ο αρχικός προγραµµατισµός του Υπουργείου δεν έβγαινε, και ήταν κάτι που επεσήµανε η ΟΕΛΜΕΚ. Ως εκ τούτου, συνέχισε, οι εξετάσεις του πρώτου τετραµήνου θα ξεκινήσουν στις 14 Ιανουαρίου αντί στις 17 και θα ολοκληρωθούν στις 28. Σε σχέση µε τα παράπονα ορισµένων µαθητών για συνεχόµενες εξετάσεις, εξήγησε ότι αυτό αφορά τη Β’ και τη Γ’ Λυκείου καθώς τα εξεταζόµενα είναι 4 του κλάδου συν άλλο 1 επιλεγόµενο, συνεπώς προκύπτουν πολλοί διαφορετικοί συνδυασµοί.

Την ίδια στιγµή, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) κάνει ύστατη προσπάθεια για αναβολή των εξετάσεων τετραµήνου τουλάχιστον για τη Γ’ Λυκείου. Παρά το ότι το ΥΠΠΑΝ έκλεισε πόρτες και «αυτιά» όλο αυτό το διάστηµα στις φωνές των µαθητών, το οργανωµένο µαθητικό κίνηµα επιµένει και καλεί σε µαζική κινητοποίηση την ερχόµενη Τρίτη στις 10:30 το πρωί. Οι µαθητές θα πραγµατοποιήσουν πορεία προς το Προεδρικό, ζητώντας ανθρωποκεντρικό και δηµοκρατικό σχολείο και απαιτώντας την αναστολή των εξετάσεων τετραµήνου.

Υπενθυµίζεται ότι ακόµα και το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει το πρόβληµα που δηµιουργείται µε τις εξετάσεις τετραµήνου στους τελειόφοιτους και τις τρεις εξετάσεις που καλούνται να παρακαθίσουν. Ως εκ τούτου, ετοιµάζει νοµοθετική πρόταση για αλλαγές και Παγκύπριες Εξετάσεις Τετραµήνου, δηλαδή το συµψηφισµό των εξετάσεων τετραµήνου για είσοδο σε Πανεπιστήµια. Αν περάσει η πρόθεση του ΥΠΠΑΝ, οι φετινοί τελειόφοιτοι θα είναι οι µόνοι που θα υποστούν τις τρεις εξετάσεις.

Η πανδηµία φόρτωσε τους εκπαιδευτικούς εξωδιδακτικά καθήκοντα 

Αναφέρθηκε και στο νέο µέτρο του ελέγχου των Safepass µέσω του Covscan, επισηµαίνοντας ότι έχουν αυξηθεί σε πολύ µεγάλο βαθµό τα εξωδιδακτικά καθήκοντα των καθηγητών.

Ανεξάρτητα, ωστόσο, µε τα αυξηµένα καθήκοντα των εκπαιδευτικών, συνέχισε, ο στόχος είναι η εκπαιδευτική διαδικασία να διεξάγεται µε φυσική παρουσία, αφού «όσο σύγχρονη και να είναι η τεχνολογία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να υποκαταστήσει την πραγµατική διδασκαλία ενός της αίθουσας».

Σε σχέση µε το ∆ηµοτικό και τα νέα µέτρα που αφορούν την υποχρεωτική χρήση µάσκας και τον εβδοµαδιαίο έλεγχο µε τεστ, τα παιδιά, µε τη συνδροµή των δασκάλων τους, προσαρµόστηκαν σε αρκετά ικανοποιητικό βαθµό, µε την πρόεδρο της ΠΟΕ∆, Μύρια Βασιλείου, να σηµειώνει ως σηµαντική παράµετρο και τη συνεργασία του µεγαλύτερου µέρους των γονιών.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ανέφερε περαιτέρω ότι χρειάστηκε µια µικρή περίοδος ώστε οι σχολικές µονάδες να προσαρµοστούν στη διαδικασία του τακτικού ελέγχου µε rapid tests, αλλά ανταποκρίθηκαν. Επεσήµανε πως η ΠΟΕ∆ εντόπισε ορισµένα σηµεία που χρήζουν βελτίωσης, όπως η ανάγκη να µη χάνεται πάντα ο ίδιος διδακτικός χρόνος για τη διενέργεια των τεστ, για αυτό και βρίσκεται σε επικοινωνία µε το ΥΠΠΑΝ ώστε να υπάρξει εναλλαξιµότητα, τουλάχιστον σε µηνιαία βάση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei