Μαθητές και φοιτητές καταδίκασαν την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους (photos)

Με αντικατοχικές εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, μαθητές και φοιτητές καταδίκασαν την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

“Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να διατελέσουμε το καθήκον μας ως μαθητές και κατά συνέπεια ως το μέλλον αυτού του τόπου, να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη και να ανατρέψουμε τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας και όσων έμμεσα ή άμεσα προωθούν τη διχοτόμηση εδώ στην Κύπρο”, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ομιλία της ΠΣΕΜ για την εκδήλωση καταδίκης τους Ψευδοκράτους.

 

Αυτούσια η ομιλία

Συμμαθητές και Συμμαθήτριες, φίλοι και φίλες

Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο νησί μας. Στις 15 Νοεμβρίου του 1983, εννέα χρόνια μετά στο δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής εις βάρος της πατρίδας μας, το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία και ο εγκάθετος τους στην Κύπρο, Ραούφ Ντενκτάς προέβησαν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα εδάφη της κατεχόμενης πατρίδας μας.

Η παράνομη ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ήταν το αποκορύφωμα των διχοτομικών προσπαθειών της Τουρκίας, το οποίο κρίθηκε κατακριτέο από τη διεθνή κοινότητα, ενώ παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κήρυξε την ενέργεια αυτή παράνομη και κάλεσε όλα τα μέλη του να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Το ψήφισμα αυτό του ΟΗΕ αποτελεί ασπίδα προστασίας της νομιμότητας και της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμμαθητές και συμμαθήτριες, φίλοι και φίλες

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να διατελέσουμε το καθήκον μας ως μαθητές και κατά συνέπεια ως το μέλλον αυτού του τόπου, να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη και να ανατρέψουμε τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας και όσων έμμεσα ή άμεσα προωθούν τη διχοτόμηση εδώ στην Κύπρο.

Η ΠΣΕΜ συνεχίζει τον αγώνα της για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό στηριγμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής. Παράμετροι της επιδιωκόμενης λύσης πρέπει να είναι:

  •  η απελευθέρωση από την κατοχή και η επανένωση του τόπου και του λαού μας
  •   η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που θα προνοεί ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια
  •   η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων
  •  Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αφεθούν να ζήσουν ελεύθερα μαζί, μακριά από την «κηδεμονία μητέρων πατρίδων» και των ξένων ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και εγγυήσεων. Η Κύπρος δεν χρειάζεται στρατούς, συρματοπλέγματα και ξένους κηδεμόνες να μας επιτηρούν, ούτε καμιά εμπλοκή του ΝΑΤΟ
  •  να σταλούν μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων, γιατί αυτό επιβάλλει το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού μας.

Ως ΠΣΕΜ, παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και θα παλέψουμε για μια λύση στο πλαίσιο όσων αναφέραμε πιο πάνω. Θεωρούμε ότι η λύση δεν μπορεί να περιμένει και είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που παρατηρούμε να υπάρχει στασιμότητα στο Κυπριακό. Βλέποντας, πάνω απ’ όλα το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου μας στηρίζουμε την άμεση επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας ώστε να βρεθεί η πολυπόθητη λύση. Αν βέβαια διαπιστώσουμε πως οδηγούμαστε σε λύση πέραν του πιο πάνω πλαισίου, θα είμαστε οι πρώτοι που θα βρεθούμε στους δρόμους στον αγώνα ενάντια στη διχοτόμηση.

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, η Ε/κ πλευρά πρέπει να σταθεί ενωμένη και να στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, πάνω στις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι της διεθνούς και της Τ/κ κοινότητας. Δυστυχώς μας ανησυχεί το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ρίχνει ευθύνη και στις δύο κοινότητες για τη στασιμότητα και καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει όλα τα διαβήματα για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο σημείο στο οποίο έμειναν στο Κραν Μοντάνα.

Με τη θύμηση του παρελθόντος και την προσταγή του μέλλοντος οφείλουμε να σταθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να διεκδικήσουμε μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, μάνα όλων των παιδιών της, μακριά από σοβινιστικές-εθνικιστικές εξάρσεις.

Βρεθήκαμε σήμερα εδώ, στους δρόμους του αγώνα για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους αυτούς που σπέρνουν με κάθε ευκαιρία τη διχόνοια στον τόπο μας, ότι επιδιώκουμε και θα πετύχουμε την απελευθέρωση κι επανένωση του τόπου και του λαού μας. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ειρηνική συμβίωση  Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών στον τόπο που τους γέννησε. Γιατί αυτός ο τόπος και ο λαός δεν μπορεί να παραμείνει μοιρασμένος.

Μέσα από τις σημερινές μας εκδηλώσεις καθιστούμε σαφές ότι στεκόμαστε απέναντι σε όσους προσπαθούν  να υπονομεύσουν και να χτυπήσουν την προσπάθεια επίτευξης λύσης και ειρηνικής συμβίωσης του λαού μας. Επιπλέον,  ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στα σάπια ιδεώδη του εθνικισμού – σοβινισμού που έφεραν τον τόπο μας στην καταστροφή να σηκώσουν κεφάλι και να δηλητηριάσουν τις συνειδήσεις της νέας γενιάς.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, συστρατευόμαστε όλοι μαζί να πέσει η κατοχή, όλοι μαζί για να επανενώσουμε την Κύπρο. Υψώνουμε ψηλά την κυπριακή σημαία, υψώνουμε ψηλά τη σημαία της ειρήνης και στέλνουμε ηχηρό το μήνυμα για «ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΛΕΥΤΕΡΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» για «ΚΥΠΡΟ ΕΝΩΜΕΝΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ». Γιατί αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας, δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.