Έξω από τη Βουλή θα βρεθούν αύριο στις 10.30 το πρωί πάνω από τριακόσιοι μαθητές της Κύπρου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κλιματική αλλαγή.

Η ιδέα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Στοκχόλμη από την 16χρονη Σουηδή μαθήτρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ η οποία κάθε Παρασκευή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, δεν πηγαίνει στο σχολείο, αλλά στέκεται επί ώρες μπροστά στο Σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη κρατώντας ένα πανό το οποίο γράφει στα Σουηδικά «Σχολική απεργία για το κλίμα».

Η νεαρή ακτιβίστρια, ταυτόχρονα αποτελεί και πρότυπο για εκατοντάδες χιλιάδες νέους σε όλο τον κόσμο, εφόσον αύριο ως Παγκόσμια Ημέρα Νεανικής Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, νέοι πάνω από 100 χώρες, μεταξύ τους και η Κύπρος, θα διαμαρτυρηθούν για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς περιβαλλοντικά προβλήματα.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, εκ μέρους του Youth For Climate Cyprus, Νικόλας Μούρος, ανέφερε ότι κύριος στόχος των μαθητών είναι να αφυπνίσουν τους πολιτικούς ώστε να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπιστούν, χθες όπως είπε χαρακτηριστικά, οι καταστροφικές συνέπειες που επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία του κάθε ανθρώπου. Ο Νικόλας Μούρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των νέων μαθητών σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι η νεαρή Σουηδή μαθήτρια, η Γκρέκα, έδωσε το έναυσμα να ευαισθητοποιηθούν και η νέοι της Κύπρου.

Το πρώτο αίτημα των Κύπριων μαθητών προς την κυβέρνηση αφορά την αναγκαία μείωση αερίων, ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 °C. Το δεύτερο αίτημα αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου σύμφωνα με την Ε.Ε μέχρι το 2020 θα πρέπει να φτάσει και το 13%. Η Κύπρος, ανέφερε, βρίσκεται στο 9%.

Οι Κύπριοι μαθητές ζητούν ακόμα περισσότερη εκπαίδευση, κυρίως στα δημόσια σχολεία, με θέματα κλιματικής αλλαγής και κρίσης. Ζητούν ακόμα απαγόρευση όλων των ειδών πλαστικού, το συντομότερο, όπως έχουν πράξει άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Τόνισε ότι, «επιστήμονες λεν ότι μέχρι το 2050 θα έχει περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια στη θάλασσα». Τέλος ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα και κίνητρα για να χρησιμοποιεί ο κόσμος τα λεωφορεία για μείωση των ρύπων.

Χριστίνα Γεωργίου