Μαθήτριες λιντσαρίστηκαν για συνθήματα υπέρ της ειρήνης στην Κύπρο

Λιντσάρισμα από φασιστοειδή στοιχεία δέχθηκαν δύο μαθήτριες εντός του Λυκείου Δασούπολης, με την ανοχή της διεύθυνσης.

Μετά από προτροπές της ΠΣΕΜ και εξαιτίας των μέτρων κατά του κορονοϊού οι εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους, αντί με πορεία όπως κάθε χρόνο, έγιναν εντός των σχολικών μονάδων. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, παρά τις σαφείς οδηγίες της ΠΣΕΜ για το περιεχόμενο και το πλαίσιο, μαθητές εμφανίστηκαν με εθνικιστικά λάβαρα και φώναζαν φασιστικά συνθήματα, όπως «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», «Τούρκοι θα πεθάνετε σε χώμα ελληνικό» και «Γρίβα ζεις και μας καθοδηγείς».

Οι δύο μαθήτριες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πιο πάνω στάση, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους» και «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν θα εμποδιστεί στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά. Όταν έγιναν αντιληπτές από τον όχλο προπηλακίστηκαν, δεχόμενες αντικείμενα, φτύσιμο, ύβρεις, υποτιμητικά σχόλια για το φύλο τους και άλλες φασίζουσες αντιδράσεις».

Σύμφωνα με την καταγγελία μιας μαθήτριας από τις δύο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η ίδια απευθύνθηκε σε βοηθό διευθύντρια που ήταν παρούσα, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν ότι το σχολείο δεν έχει ευθύνη.

Τότε αποτάθηκε στη διευθύντρια η οποία, όχι μόνο δεν την υποστήριξε αλλά της επέρριψε και ευθύνες, διότι το πλακάτ που κρατούσε ήταν γραμμένο στα τουρκικά, τα οποία δεν έχουν χώρο στο σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη τροχιοδρομηθεί σχετικές καταγγελίες για το ντροπιαστικό περιστατικό στο Λύκειο Δασούπολης. Η ΠΣΕΜ με ανακοίνωσή της καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο» τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Λύκειο Δασούπολης, «όπου μπροστά στα μάτια της διεύθυνσης του σχολείου, με πλήρη ανοχή, μαθητές με μίσος και φανατισμό, επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά σε συμμαθήτριές μας που είχαν αντίθετη άποψη από τα εθνικιστικά συνθήματα που ακούγονταν».

Η ΕΔΟΝ με ανακοίνωσή της χαιρετίζει το μαθητικό κίνημα, που έστειλε τα σωστά μηνύματα στα πλαίσια των επετείων της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και Μνήμης και Τιμής του Πολυτεχνείου. Καταδικάζει δε, «εκείνη τη θλιβερή μειοψηφία εθνικιστικών μαθητικών οργανώσεων, που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες φέρνει στην επιφάνεια ό,τι πιο μαύρο και εμετικό μάς έχει φανερώσει η σύγχρονη κυπριακή ιστορία».

«Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά τα ακροδεξιά-φασιστικά στοιχεία βγήκαν από τις τρύπες τους και, υπό την πλήρη ανοχή συγκεκριμένων διευθύνσεων σχολείων, προσπάθησαν να αμαυρώσουν τις εκδηλώσεις σε ορισμένα σχολεία», συμπληρώνει.

 

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.