Μαύρη προπαγάνδα για τα Εξάρχεια

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Του Ανδρέα Ριρή

Η περιοχή των Εξαρχείων αναμφίβολα έχει αρκετές ιδιαιτερότητες που κάποιους μπορεί να ενοχλούν, κάποιους άλλους μπορεί και όχι. Εμάς, καλή ώρα, μας ενοχλούν άλλα πράγματα. Τις τελευταίες μέρες στα κυρίαρχα ελληνικά ΜΜΕ παρατηρείται έντονα μια προσπάθεια να παρουσιαστούν τα Εξάρχεια ως περίπου άβατον, από ανθρώπους που μάλλον δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην περιοχή.


Η απόπειρα δαιμονοποίησης των Εξαρχείων δεν είναι σημερινή. Θυμάμαι τουλάχιστον από το 2005 δημοσιεύματα και ρεπορτάζ για ναρκομανείς, αναρχικούς και άλλους «περίεργους» που συχνάζουν στην περιοχή και «προκαλούν προβλήματα». Μια τετραετία που ζούσα και σπούδαζα στην Αθήνα, πάντως, τα Εξάρχεια ήταν κομμάτι της καθημερινότητας και ουδέποτε ένιωσα να κινδυνεύω από όλα αυτά τα «φρικιά».

Έλεγε λοιπόν το ρεπορτάζ του Star Ελλάδος τις προάλλες ότι δεν έμειναν ούτε τράπεζες ούτε μεγάλες υπεραγορές στην περιοχή. Για αποκατάσταση της αλήθειας και χωρίς πολλή προσπάθεια, σε ακτίνα 10 λεπτών γύρω από την πλατεία Εξαρχείων μπορεί κανείς να βρει πέντε τράπεζες ή αυτόματες ταμειακές μηχανές, ενώ τρεις υπεραγορές μεγάλων αλυσίδων στην Ελλάδα συνέχιζαν να λειτουργούν κανονικά την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Με τη σειρά του το ΣΚΑΪ παρουσίαζε σε γράφημα για τα Εξάρχεια την υψηλότερη ράβδο που αφορούσε τις 28 «επιθέσεις» που έλαβαν χώρα το 2017 από αυτήν των 57 του 2016. Προβλήματα σαφώς και υπάρχουν. Ναι, πολλές φορές οι έμποροι ναρκωτικών έβρισκαν εύκολη λεία στα Εξάρχεια με την ανοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία κατευθύνει τους τοξικομανείς όπου την βολεύει.

Η απάντηση, όμως, δεν είναι η στοχοποίηση μιας ιστορικής γειτονιάς. Πολλές φορές οι ίδιοι οι κάτοικοι είναι αυτοί που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή. Και συνήθως οι κινήσεις των κατοίκων και όσων συχνάζουν στα Εξάρχεια είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από αυτές των αρμόδιων Αρχών.


Από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη στα Εξάρχεια ένα φεστιβάλ ταξικής αλληλεγγύης και κοινωνικής αυτο-οργάνωσης, κατά το οποίο θα συλλεχθεί και θα διατεθεί ρουχισμός, θα γίνει προβολή ταινίας, παζαράκι βιβλίου και ένα γλέντι στην πλατεία. Γι’ αυτά υποθέτουμε ότι τα κυρίαρχα ΜΜΕ δεν θα βρουν τίποτα να πουν.

Εμείς πάντως και στην επόμενη επίσκεψή μας στην Αθήνα, εκεί θα είμαστε.

Υ.Γ.: Σε αντιδιαστολή με ΣΚΑΪ και Star, η δημοφιλής ιστοσελίδα travelsupermarket.com περιλαμβάνει τα Εξάρχεια στους 10 προορισμούς με την καλύτερη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη. Γιατί άραγε;

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.