«Mayday – Mayday» από την Ελεγκτική Υπηρεσία για το κράτος δικαίου στην Κύπρο

Πέντε φορές αναγκάστηκε να αποταθεί στην Κοµισιόν, το INTOSAI και την Υπηρεσία Καταπολέµησης της Απάτης της Ε.Ε.

Η καταγγελία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση µε ενδεχόµενα ποινικά και αστικά αδικήµατα του Υπουργείου Οικονοµικών στην υπόθεση µε τις συµβάσεις των αεροδροµίων είναι η πέµπτη περίπτωση που ο ανεξάρτητος θεσµός αναγκάζεται να αποταθεί στους αρµόδιους θεσµούς της ΕΕ για θέµατα τα οποία σχετίζονται µε το κράτος δικαίου στην Κύπρου.

Και θυµίζει το σήµα «Mayday – Mayday», το οποίο εκπέµπουν τα αεροσκάφη και τα πλοία όταν βρεθούν σε κίνδυνο. Με τη διαφορά ότι στην προκειµένη περίπτωση το σκάφος το οποίο βρίσκεται σε κίνδυνο είναι η η ∆ηµοκρατία, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η πρώτη περίπτωση αφορά την καταγγελία η οποία υποβλήθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία προς τον ∆ιεθνή Οργανισµό Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυµάτων (INTOSAI), για τα εµπόδια τα οποία τέθηκαν προς τον ανεξάρτητο θεσµό για τον έλεγχο των φακέλων για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά τα «χρυσά» διαβατήρια που δόθηκαν παράνοµα σε απατεώνες και λωποδύτες.

Η τρίτη περίπτωση αφορά τις παράνοµες µεθόδους που εφάρµοσε το Υπουργείο Οικονοµικών στις αγοραπωλησίες ακινήτων για τα «χρυσά» διαβατήρια και είχαν ως αποτέλεσµα να χαθούν έσοδα από τον ΦΠΑ ύψους εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ.

Η τέταρτη περίπτωση αφορά την προσφυγή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέµησης της Απάτης (OLAF), σε σχέση µε τις καταγγελίες ότι δόθηκαν παράτυπα εκατοµµύρια σε συγκεκριµένη εταιρεία µε ισχυρές διασυνδέσεις µε την κυβέρνηση. Τα χρήµατα δόθηκαν από κονδύλια της ΕΕ στο πλαίσιο της ενίσχυσης µικροµεσαίων επιχειρήσεων και γενικότερα της υπαίθρου.

Οι πέντε περιπτώσεις έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Συγκεκριµένα, όλες αφορούν συµφέροντα τα οποία συνδέονται µε την κυβέρνηση του ∆ΗΣΥ, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν προσπάθειες για κουκούλωµα από την κυβέρνηση. Το πιο σηµαντικό όµως είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις προέκυψαν ζηµιές δεκάδων εκατοντάδων εκατοµµυρίων σε βάρος των φορολογούµενων. Σηµειώνεται επίσης ότι τρεις από τις πέντε περιπτώσεις αφορούν το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Μάλιστα και στις υπό αναφορά περιπτώσεις η κυβέρνηση επιχείρησε να παραπλανήσει τους ευρωπαϊκούς θεσµούς αποκρύβοντας στοιχεία, αλλά εισέπραξε ισάριθµα χαστούκια.

Για την καταγγελία στον INTOSAI ο ∆ιεθνής Οργανισµός δικαίωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ για τα διαβατήρια τα οποία δόθηκαν παράνοµα σε απατεώνες και λωποδύτες, καθώς και τα εκατοντάδες εκατοµµύρια που χάθηκαν από τις παράνοµες µεθόδους που εφαρµόστηκαν από το Υπουργείο Οικονοµικών, η Κοµισιόν κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της χώρας. Επίσης, για το θέµα των «χρυσών» διαβατηρίων η κυβέρνηση απείλησε να κινήσει διαδικασίες εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ το ίδιο έπραξε πρόσφατα µε την υπόθεση για τις συµβάσεις στα αεροδρόµια.

«Χρυσά» διαβατήρια: Ρεζιλίκια και απώλειες εκατομμυρίων

Οι δύο περιπτώσεις στις οποίες η Ελε­γκτική Υπηρεσία αποτάθηκε στην Κομισιόν για θέματα τα οποία αφορούν το κράτος δικαίου είναι τα «χρυσά» διαβατήρια, τα οποία δόθηκαν παράνομα σε απατεώ­νες και λωποδύτες, και το κόλπο το οποίο εφάρμοσε το Υπουργείο Οικονομικών με τον ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων για τα «χρυσά» διαβατήρια, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να απολέσει το κράτος τουλά­χιστον 230 εκατ. ευρώ.

Και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση δήλωνε για μήνες ότι όλα έγιναν νομότυπα, ενώ παράλληλα έβαζε εμπόδια στις έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, ο Πρόεδρος Αναστα­σιάδης επέμενε ότι όλα έγιναν νομότυπα και έκανε λόγο για «στοχοποίηση της Κύ­πρου». Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2020 ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και νυν Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, σχολιάζοντας την κριτική του ΑΚΕΛ ισχυ­ρίστηκε ότι όλα έγιναν νομότυπα και ότι «μόνοι μας πυροβολούμε τα πόδια μας». Λί­γους μήνες μετά η Κομισιόν κινούσε διαδι­κασίες επί παραβάσει εναντίον της χώρας…

 

«Χαστούκι» από INTOSAI και έρευνες από Επιτροπή Απάτης

Οι άλλες δύο περιπτώσεις στις οποίες η Ελεγκτική Υπηρεσία έστειλε σήμα «Mayday – Mayday» για το κράτος δικαίου στην Κύ­προ αφορούν την καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμά­των (INTOSAI) σε σχέση με τα εμπόδια τα οποία τέθηκαν προς τον ανεξάρτητο θεσμό για έλεγχο των φακέλων για τα «χρυσά» διαβατήρια και την καταγγελία στην Υπη­ρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για τα εκατομμύρια από κονδύλια της ΕΕ τα οποία δόθηκαν σε συγκεκριμένη εταιρεία.

Σημειώνεται ότι ο INTOSAI δικαίωσε πλήρως την Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ η OLAF ξεκίνησε έρευνες. Επισημαίνεται επίσης ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης ασχολείται σε τέτοιο βαθμό με την Κύπρο. Ακόμη, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση της καταγγελίας στον INTOSAI αλλά και υποθέσεις που αφορούν τα «χρυ­σά» διαβατήρια, η κυβέρνηση εξασφάλισε γνωματεύσεις από τη Νομική Υπηρεσία για τους χειρισμούς της (όπως και στην περί­πτωση με τις συμβάσεις στα αεροδρόμια), αλλά έμεινε και αυτή εκτεθειμένη.

Γενικός Ελεγκτής: «Ντροπή, δεν είμαστε κράτος ανομίας»

Μετά την καταγγελία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με ενδεχόμενα ποινικά και αστικά αδικήματα του Υπουργείου Οι­κονομικών, στην υπόθεση με τις συμβάσεις των αεροδρομίων, η κυβέρνηση έστειλε επι­στολή στη Νομική Υπηρεσία ζητώντας να κινήσει διαδικασίες εναντίον του Γενικού Ελεγκτή. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απάντη­σε με την ίδια φράση που εκσφενδόνισε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κλη­ρίδης, προς τον Νίκο Αναστασιάδη στην υπόθεση με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου και το ιστορικό «Ντροπή», αναφέροντας ότι: «Οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγό­ρους» στη βάση αστήρικτων καταγγελιών που αποτελούν «προπέτασμα καπνού και αποπροσανατολισμού». Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα μας και κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές της κυβέρνησης εναντίον του, ο Οδ. Μι­χαηλίδης ανέφερε: «Θεωρούμε αδιανόητο και απαράδεκτο Αρχές της Δημοκρατίας να κρύβουν στοιχεία από την ΕΕ. Είναι αδια­νόητο δημόσιοι υπάλληλοι να προσπαθούν να ξεγελούν ή να εξαπατούν την Ευρωπα­ϊκή Επιτροπή. Είμαστε κράτος δικαίου, δεν είμαστε κράτος ανομίας».

Μαυρογιάννης: «Διαφάνεια, Λογοδοσία, Κράτος Δικαίου»

Η 10ετία της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, η οποία σημαδεύτηκε από πολλά και σοβαρά κρούσματα διαφθοράς και την υποβάθμιση του κράτους δικαίου, οδεύει προς το τέλος.

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης του υποψηφίου για την προεδρία Ανδρέα Μαυρογιάννη στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες (Διαφάνεια, Λογοδοσία και Κράτος Δικαίου) και μπορεί να επαναφέρει την ελπίδα. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της σύγκρουσης συμφέροντος. Μάλιστα, στις ενέργειες οι οποίες δρομολογούνται για τις πρώτες 100 μέρες περιλαμβάνονται: Νομοσχέδιο για δημοσιοποίηση των πορισμάτων ερευνητικών επιτροπών και ποινικών ερευνών στα οποία εμπλέκονται δημόσια πρόσωπα, διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα σε Νομικό Σύμβουλο του Κράτους και Δημόσιο Κατήγορο, εισαγωγή του θεσμού του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, άμεση στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, διορισμός αξιωματούχου για έλεγχο της συμμόρφωσης κάθε υπουργείου με τις εισηγήσεις των ανεξάρτητων αξιωματούχων κ.τ.λ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy