Μαύρα μαντάτα για νοικοκυριά- Έρχονται αυξήσεις φωτιά στα επιτόκια δανείων

Μαύρα μαντάτα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις φέρνει η απόφαση της ΕΚΤ

 

Αυξήσεις-φωτιά στα επιτόκια δανείων τα οποία πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Κύπρο, φέρνει η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,75%.

Η απόφαση επηρεάζει κυρίως τα στεγαστικά δάνεια, καθώς τα περισσότερα είναι συνδεδεµένα µε κυµαινόµενο επιτόκιο, αλλά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημειώνεται μάλιστα ότι πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση από την ΕΚΤ σε διάστημα μερικών μηνών (σ.σ.: προηγήθηκε η αύξηση ύψους 0,5% τον Ιούλιο), ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα αύξηση τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού.

Επισημαίνεται ότι η Κοµισιόν σε πρόσφατη έκθεσή της για την Κύπρο προειδοποίησε ότι «πιθανή αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, αφού τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια είναι συνδεδεµένα µε κυµαινόµενο επιτόκιο». Επισημαίνεται επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι «η αύξηση στο κόστος του δανεισμού, λόγω ενδεχόμενης ανόδου των επιτοκίων, ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων». Ακόμη, πρόσφατη έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας ανάμεσα στις τράπεζες έδειξε ότι έχουν γίνει αυστηρότεροι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση δανείων, περιλαμβανομένου του επιτοκίου, ενώ αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί.

Η νέα αύξηση αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ το πρόσθετο ποσό το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο δανειολήπτης για την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,75% φτάνει τα 1.500 ευρώ το χρόνο!

Σημειώνεται επίσης ότι οι δανειολήπτες στην Κύπρο ήδη πληρώνουν από τα πιο ακριβά επιτόκια στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΚΤ (αφορούν τον Ιούνιο) ο μέσος όρος του κόστους δανεισμού στα νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας είναι 2,31%, ενώ στην ευρωζώνη 1,94%. Μάλιστα η Κύπρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στις επιχειρήσεις, αφού η Κύπρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 2,95%, την ώρα που ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις 1,82%.

Δηλαδή τα νοικοκυριά πληρώνουν ήδη «καπέλο» 0,37%, ενώ οι επιχειρήσεις πληρώνουν 1,13% πιο πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

 

 

«Καπέλο» 1.500 ευρώ
Η νέα αύξηση αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ το πρόσθετο ποσό το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο δανειολήπτης για την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,75% φτάνει τα 1.500 ευρώ το χρόνο.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy