Μαύρα σύννεφα από καπνό πάνω από το Βασιλικό – Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι κάτοικοι

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι κάτοικοι λόγω καπνού από νέα συστήματα της ΑΗΚ

 

Δεν έχουν τελειωμό τα βάσανα για τους κάτοικους της περιοχής Βασιλικού που έχουν καινούργιο πονοκέφαλο να τους ταλαιπωρεί. Ο κόσμος είναι ανάστατος και ετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις, αυτή τη φορά για να καταγγείλει την αποπνικτική κατάσταση που δημιουργείται από καπνό που αναδύεται από το φουγάρο του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της ΑΗΚ. Η Αρχή Ηλεκτρισμού απαντά ότι ο καπνός προέρχεται από το νέο αντιρρυπαντικό σύστημα που έχει εγκαταστήσει για σκοπούς μείωσης των εκπομπών ρύπων, ωστόσο η εξήγηση αυτή δεν είναι αρκετή για τις εννέα κοινότητες της περιοχής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Βασιλικού, κοινοτάρχη Καλαβασού Λευτέρη Φωκά, η κατάσταση αυτή άρχισε να εμφανίζεται πριν ένα μήνα, στην αρχή μόνο τις νυχτερινές και τις πρωινές ώρες αλλά την τελευταία βδομάδα το φαινόμενο είναι συνεχόμενο. Όπως ανέφερε ο κ. Φωκάς, ο καπνός προκαλεί έντονη δυσφορία τους κατοίκους οι οποίοι έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται έντονα προς τις τοπικές τους Αρχές. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοτήτων Βασιλικού προειδοποίησε ότι εάν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα, οι κάτοικοι θα κατευθυνθούν προς τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό στο Βασιλικό και θα τον αποκλείσουν.

Η απάντηση που παίρνουν οι διαμαρτυρόμενοι από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι ότι οι εκπομπές είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων, ωστόσο ο Λ. Φωκάς κάλεσε τους αρμόδιους να απαντήσουν από πού προέρχεται το πρόστιμο που πληρώνει η Κύπρος αφού οι ρύποι είναι εντός ορίων.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού, όπως προαναφέραμε, απαντά ότι ο καπνός είναι προϊόν των νέων αντιρρυπαντικών συστημάτων και ισχυρίζεται ότι είναι λευκός καπνός, άρα και ακίνδυνος καπνός. Επιμένει επίσης ότι με βάση τις μετρήσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι εκπομπές ρύπων είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

«Όταν υπάρχουν απότομες μεταβολές του φορτίου, δηλαδή όταν υπάρχει μεγαλύτερη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ή ξαφνικά όταν σταματήσουν τα φωτοβολταϊκά, χρειάζεται μια χρονική διάρκεια για να ρυθμιστεί το καύσιμο με τον αέρα και παρατηρείται αυτός ο άσπρος ο καπνός, που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με εκπομπές ρύπων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι στη μονάδα παραγωγής λειτουργεί προηγμένο σύστημα προστασίας του περιβάλλοντος, με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων. «Πρόκειται για τα νέα αντιρρυπαντικά συστήματα που εγκαταστήσαμε στις μονάδες παραγωγής μας. Για παράδειγμα εάν έχει ηλιοφάνεια και ξαφνικά σκοτεινιάσει ο ουρανός, σταματούν τα φωτοβολταϊκά να δουλεύουν, άρα αυξάνεται η χρήση του καύσιμου και εκείνη τη στιγμή γίνεται αυτή η ρύθμιση και βγαίνει ο καπνός», σχολίασε η εκπρόσωπος της ΑΗΚ.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.