Μαύρα σύννεφα στην αγορά κατοικίας – Βαρύ τίμημα για τους νέους


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ισχυρές ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού βλέπει η ΚΤ

 

 

Μαύρα σύννεφα μαζεύτηκαν πάνω από την αγορά κατοικίας, με την Κεντρική Τράπεζα να βλέπει μάλιστα ισχυρές ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού (δηλαδή μείωσης της δραστηριότητας και αύξησης των τιμών).

Σύμφωνα με έκθεση της ΚΤ για τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ), η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (+0,7% οι οικίες και +1,7% τα διαμερίσματα), και 3,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 (+1,5% οι οικίες και +6,8% τα διαμερίσματα). Σημειώνεται ωστόσο ότι «προπορευόμενοι δείκτες άρχισαν να δείχνουν τις πρώτες ενδείξεις συγκράτησης της δραστηριότητας». Αναφέρεται μάλιστα ότι «η αστάθεια και αυξημένη αβεβαιότητα των τελευταίων δύο ετών, ως απόρροια της πανδημίας, της διατάραξης των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων και της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους, όπως και οι επιπτώσεις του πολέμου αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα δρουν αυξητικά στις τιμές των ακινήτων».

Στην έκθεση επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• Η μεγάλη αύξηση στις τιμές των υλικών οδήγησε ήδη στην αύξηση των τιμών των καινούργιων ακινήτων, ενώ αρνητικά επηρεάστηκαν και οι ανακαινίσεις. Αναφέρεται μάλιστα ότι νοικοκυριά που βρίσκονται σε διαδικασία ανέγερσης ή αγοράς κατοικία αναζητούν νέα δάνεια για να καλύψουν το αυξημένο κόστος.

• Η αγορά ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά ένεκα ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων.

• Αρνητική επίδραση στην αγορά ενδέχεται να έχει και η μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, λόγω της ακρίβειας.

• «Προπορευόμενοι δείκτες άρχισαν να παρουσιάζουν ενδείξεις αποδυνάμωσης». Συγκεκριμένα ο δείκτης κατασκευαστικής δραστηριότητας υποχώρησε τον Απρίλιο στο -33, σε σύγκριση με -8 τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών για εργοδότηση στον τομέα των ακινήτων τους επόμενους τρεις μήνες κυμάνθηκε σε αρνητικά επίπεδα τον Μάρτιο και Απρίλιο, σε σύγκριση με θετικά επίπεδα τους προηγούμενους μήνες. Επίσης, επιδείνωση παρουσίασε και ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό τομέα κατά την ίδια περίοδο.

• Από την άλλη πλευρά ώθηση στην αγορά ακινήτων φαίνεται να δίνει το σχέδιο προσέλκυσης εταιρειών (headquartering) και επενδυτές από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτική έδρα λόγω του πολέμου.

 

Βαρύ τίμημα για τους νέους
Οι νέοι θα πληρώσουν το πιο βαρύ τίμημα. Σύμφωνα με την ΚΤ, η ακρίβεια ήδη οδήγησε στην αύξηση των τιμών, ενώ επίκειται και αύξηση των επιτοκίων. Αναφέρεται μάλιστα ότι νοικοκυριά που βρίσκονται σε διαδικασία ανέγερσης ή αγοράς κατοικία, αναζητούν νέα δάνεια για να καλύψουν το αυξημένο κόστος.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.