Μαυρίλα και σαπίλα, έτσι κατάντησαν την Κύπρο

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

 

Αποκαλυπτική, για ακόμη μια φορά, η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, γνωστό και ως «χρυσά» διαβατήρια, μόνο που απ’ ό,τι φαίνεται από αυτό πλούτιζαν ορισμένοι εκλεκτοί, αφού στο τέλος της μέρας το κράτος, για το οποίο δήθεν θα υπήρχε όφελος, ζημίωνε δισεκατομμύρια.

Σαθρότητα, σαπίλα, έλλειψη διαφάνειας, «φιλτράρισμα» στοιχείων από Υπουργούς Εσωτερικών και πολλά άλλα συνθέτουν μια εικόνα μαύρη, κατάμαυρη. Αλήθεια, πόσο πιο κάτω να ρίξουν τη χώρα μας οι κυβερνώντες; Πόσο να αμαυρώσουν το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Όσο πιο πολύ διαβάζεις τα όσα καταγράφει η πολυσέλιδη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τόσο πιο πολλή αηδία νιώθεις. Αν, δε, ήσουν ή είσαι ψηφοφόρους της παρούσας κυβέρνησης, πρέπει να νιώθεις διπλή προσβολή, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ποιοι πλούτιζαν εις βάρος της κυπριακής οικονομίας.

Χαρακτηριστική η αναφορά για την περίπτωση της μαρίνας Αγίας Νάπας. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, παραχωρήθηκε η κυπριακή υπηκοότητα σε οκτώ πρόσωπα που σχετίζονταν με τη μαρίνα Αγίας Νάπας. Η πολιτογράφηση έγινε χωρίς να πληρούνται τα επενδυτικά κριτήρια, με πάροχο το δικηγορικό γραφείο στο οποίο έχουν συμφέρον οι θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης, ένας εκ των διευθυντών του παραχωρησιούχου είναι πρόσωπο από το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην έκθεση επίσης υπολογίζεται απώλεια δημοσίων εσόδων πέραν των €25 εκ. από τη μη καταβολή της καθορισμένης εισφοράς ύψους €200.000, απώλεια εσόδων ύψους €204 εκ. λόγω αιτήσεων για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ που συσχετίζονταν με περιουσία αξίας της τάξης του €1,6 δις, ενώ την ίδια ώρα υπολογίζεται αγορές ακινήτων αξίας €3,5 δις να μην έχουν υλοποιηθεί και να ήταν εικονικές.

Το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων όχι μόνο δεν αποτέλεσε, όπως πολυδιαφημίστηκε, μαγνήτη για υγιείς επενδύσεις, αλλά προσέλκυσε μέχρι και πρόσωπα που υπήρξαν υπόδικοι στις χώρες τους, διεθνώς καταζητούμενοι ή και είχαν σοβαρό ποινικό μητρώο. Πολιτογράφηση προσώπων που δεν κατείχαν λευκό ποινικό μητρώο, δεν κατείχαν μόνιμη κατοικία, χωρίς να διασφαλίζεται η προέλευση των χρημάτων από το εξωτερικό, των οποίων η επένδυση μπορούσε να θεωρηθεί ως υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, που ήταν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, για τα οποία υπήρχε εκκρεμής διερεύνηση από την INTERPOL της χώρας καταγωγής τους για αδικήματα οικονομικής φύσεως κ.λπ. Ευρήματα που αφορούν σε στοιχεία δεικνύοντα την ύπαρξη μη υγιών συναλλαγών (υπερτιμολογήσεις ακινήτων κ.λπ.). Ευρήματα που αφορούν στη μη ικανοποίηση των επενδυτικών κριτηρίων και απώλεια φορολογικών και άλλων εσόδων. Χρήση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (5%) για αγορά πρώτης κατοικίας τη στιγμή που επρόκειτο για αγορά επενδυτικής φύσης.

Απ’ όπου και να το πάρεις το θέμα ζέχνει ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, για το οποίο η Κύπρος είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένα, όμως κάποιοι συνέχιζαν το πάρτι.

Η απάντηση της κυβέρνησης χθες ήταν συγκεκριμένη: Θέλει χρόνο να μελετήσει για να σχολιάσει. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που αν ήμασταν σε κάποια πραγματική Δημοκρατία, ήδη κυβερνήσεις θα είχαν πέσει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.