«Μαύρο χρήμα, παράνομες συναλλαγές και αδιαφανείς διαδικασίες» στην Αρχή Λιμένων

O ΓΕ αποκάλυψε ότι δύο αναπληρωτές διευθυντές της Αρχής Λιμένων, στα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού, αφυπηρέτησαν πρόωρα και αμέσως προσλήφθηκαν σε ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες είχαν σχέση με τα λιμάνια

Με αναφορές σε παράνομες συναλλαγές, μαύρα χρήματα και αδιαφανείς διαδικασίες εξετάστηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Αρχή Λιμένων στην Επιτροπή ελέγχου της Βουλής.

Σύμφωνα με το Γενικό Ελεγκτή, μετά από παρακίνηση του ΔΣ της Αρχής Λιμένων, εταιρία διαχείρισης χώρου στο λιμάνι Λεμεσού, η οποία ήταν υπό εκκαθάριση, πώλησε την άδεια της σε άλλη εταιρεία για 900 χιλιάδες ευρώ, και επιπλέον πλήρωσε κάτω από το τραπέζι 300 χιλιάδες ευρώ. Εξήγησε ότι η Αρχή έλαβε τις 900 χιλιάδες από την εν λόγω εταιρεία, ωστόσο εάν είχαν προκηρυχθεί προσφορές θα μπορούσαν να λάβει περισσότερα.

Η συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης χώρου στο λιμάνι Λεμεσού χρωστούσε λεφτά στην Αρχή Λιμένων, η οποία ήθελε και τα λεφτά της, και να νοικιάσει την γη της αλλού, παρακινώντας αυτή τη νέα εταιρεία να συνεννοηθεί με την υπό εκκαθάριση, να εξασφαλίσει απαλλακτική βεβαίωση και να πληρώσει και τα χρέη της. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι η Αρχή Λιμένων έγινε μέρος μίας μαύρης παράνομης συναλλαγής.

Επίσης ο ΓΕ αποκάλυψε ότι δύο αναπληρωτές διευθυντές της Αρχής Λιμένων, στα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού, αφυπηρέτησαν πρόωρα και αμέσως προσλήφθηκαν σε ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες είχαν σχέση με τα λιμάνια. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής στο λιμάνι Λεμεσού, την μια μέρα διαπραγματευόταν για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και την επόμενη προσλήφθηκε από την εταιρία η οποία ανέλαβε το λιμάνι.

Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, άρχισε έρευνα εναντίον του, αλλά τελικά έκρινε ότι δεν θα υπήρχε επιτυχία στα δικαστήρια και έτσι έκλεισε η υπόθεση. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι μετά την υπόθεση, υπήρξε και τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε όσοι αφυπηρετούν από το δημόσιο, αν επιθυμούν να εργοδοτηθούν στον ιδιωτικό τομέα, τα επόμενα 2 χρόνια θα μπορούν να το κάνουν, μόνο έπειτα από έγκριση ειδικής επιτροπής.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι διενεργήθηκε μελέτη από ιδιωτική εταιρία με δαπάνη 400 χιλιάδων ευρώ για την διευθυντική πυραμίδα της Αρχής, ωστόσο προσλήφθηκαν περισσότεροι διευθυντές, με πολύ ψηλές κλίμακες. Επίσης, προσλήφθηκαν υπάλληλοι από το παράθυρο με την διαδικασία των υπαλλήλων αορίστου χρόνου και χωρίς να προκηρυχθούν οι θέσεις.

Στο μεταξύ η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε ότι 15 υπάλληλοι στο λιμάνι Λάρνακας, πληρώθηκαν υπερωρίες χωρίς να εργαστούν. Μάλιστα, βρέθηκαν διαφορετικές υπογραφές ενός υπαλλήλου κατά την προσέλευση και αποχώρηση του. Διενεργήθηκε έρευνα και αποφασίστηκε ένας να απολυθεί, 11 να τύχουν επίπληξης και 3 αθωώθηκαν. Ωστόσο η υπόθεση δεν οδηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο, οι τιμωρίες δεν επιβλήθηκαν και η υπόθεση κουκουλώθηκε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης.

Επίσης, η Αρχή Λιμένων ενοικίασε κτίριο στην λεωφόρο Λεμεσού στην Λευκωσία, σε ψηλότερο ενοίκιο από ανάλογα κτίρια στην Λευκωσία, ενώ εργολάβος ανέλαβε την ανέγερση της αίθουσας επιβατών στην Λεμεσό με δαπάνη 12 εκ. ευρώ. Τελικά συμφωνήθηκε να του δοθούν 13 εκ. ευρώ. Ωστόσο τώρα είναι σε διαιτησία και ζητά 46 εκ. ευρώ. Σημειώνεται πως η εργασία έγινε με μεγάλες καθυστερήσεις και έπρεπε να ακυρωθεί το συμβόλαιο.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος δήλωσε ότι λαμβάνουν υπόψη τις παρατηρήσεις και διορθώνουν ότι πρέπει. Ο πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Αντώνης Στυλιανού σημείωσε ότι λήφθηκαν διορθωτικά μέτρα και πλέον διεξάγονται διαγωνισμοί για όλα τα έργα. Επεσήμανε ότι έχει αλλάξει πλέον η φιλοσοφία της Αρχής, η οποία στηρίζεται στην διαφάνεια, την εξωστρέφεια και τη νομιμότητα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η έκθεση δεν αφορά το σημερινό ΔΣ που, ανέλαβε καθήκοντα πριν ένα χρόνο, και που, όπως είπε, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύντομης θητείας του, «ενήργησε κατά τρόπο αντικειμενικό και άψογο μέχρι σήμερα και ευελπιστούμε ότι η συνέχεια θα είναι κατά τον αυτό και ίδιο τρόπο».

Ο κ. Κουλίας αναφέρθηκε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και στο ότι, όσον αφορά τα λιμάνια, έφεραν «ακριβώς το αντίθετο» αποτέλεσμα από αυτά που αναμένονταν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα αυτών που τις προωθούσαν. Πρόσθεσε ότι με το παλιό σύστημα υπήρξε αυξημένος όγκος εργασιών, χαμηλές ταρίφες και αυξημένα έσοδα στους λιμενεργάτες, σήμερα, «έχουν αντιστραφεί οι όροι, επί τα χείρω, η μισθοδοσία των λιμενεργατών μειώθηκε στο ένα τέταρτο, μειώθηκε ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων και ανέβηκαν οι ταρίφες».

Είπε ότι ζήτησε μία έκθεση από την ΑΛΚ, για να δουν τα πραγματικά στοιχεία όπως είπε, για να δουν αν μπορούν, να ληφθούν κάποια διορθωτικά μέτρα. «Αφού περάσαν τέσσερα χρόνια τώρα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τα επίχειρα των πράξεων μας για να δούμε τι κάναμε σωστά και τι λάθος και τι ζημιά έχουμε υποστεί ως τόπος», είπε.

Ως παράδειγμα ανέφερε το αγκυροβόλιο της Λεμεσού, το οποίο όπως είπε, δόθηκε και αυτό στους επενδυτές «με συνέπειες». Είπε ότι οι ιδιώτες αύξησαν τις τιμές με αποτέλεσμα εταιρείες να επιλέγουν γειτονικές χώρες για να αγκυροβολούν τα πλοία τους.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΛΚ, Αντώνης Στυλιανού, είπε στις δηλώσεις του, ότι η ΑΛΚ δημιούργησε ένα καινούργιο αγκυροβόλιο στην περιοχή Λεμεσού, που χρησιμοποιείται από τα κρουαζιερόπλοια «με ιδιαίτερο όφελος προς την κυπριακή κοινωνία, γιατί ακριβώς είχαν γίνει και οι αλλαγές πληρωμάτων, μάλιστα εν μέσω της κρίσης της πανδημίας». Είπε ότι και η ΑΛΚ βγήκε κερδισμένη από αυτό αλλά και η τοπική κοινωνία όσον αφορά τις υπηρεσίες που προσέφεραν, όπως ταξί για μεταφορά των πληρωμάτων στο αεροδρόμιο και εντεύθεν, τροφοδοσία, συλλογή αποβλήτων, και ούτω καθεξής.

Όσον αφορά την έκθεση, επεσήμανε ότι αφορούσε προηγούμενα διοικητικά συμβούλια της Αρχής και ότι έχουν τονίσει στην Επιτροπή ότι πλέον το νέο ΔΣ ακολουθεί τρεις συγκεκριμένους άξονες λειτουργίας, τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την εξωστρέφεια, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

«Όλες οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή είναι καλοδεχούμενες και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τα οποιαδήποτε διοικητικά συμβούλια, ή ημικρατικούς οργανισμούς, και είμαι βέβαιος και πεπεισμένος ότι το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνει υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, εξορθολογίζοντας και εκσυγχρονίζοντας και μάλιστα περαιτέρω αναπτύσσοντας τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Αρχή Λιμένων, είτε αυτός αφορά στον επιχειρησιακό κομμάτι, είτε στο ρυθμιστικό είτε στον εποπτικό άξονα λειτουργίας της ΑΛΚ», είπε ο κ. Στυλιανού.

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Στυλιανού διαβεβαίωσε την Επιτροπή, ότι η Αρχή Λιμένων έχει εξετάσει πλήρως την έκθεση, και έχουν ληφθεί όλα τα διορθωτικά μέτρα.

Αναφέρθηκε και στα σχέδια ανάπτυξης του λιμανιού στο Λατσί όπου, στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να τριπλασιαστεί η λιμενολεκάνη, κάτι που, όπως είπε, θα ωφελήσει και την τοπική κοινότητα και το Κράτος, αφού θα δίνει και τη δυνατότητα αγκυροβολίου πλοίων, συμπεριλαμβανομένων και κρουαζιερόπλοιων. Είπε ακόμη ότι εργάζονται και προς την επέκταση του λιμανιού του Βασιλικού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.