Με Μαυρογιάννη στον β’ γύρο Χριστοφίδης και Νέο Κύμα

Την υποστήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη στον β’ γύρο των Προεδρικών εκλογών αποφάσισε το Νέο Κύμα του υποψήφιου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη. 

Για τους λόγους πιο κάτω, το 77μελές του Νέου Κύματος αποφάσισε απόψε την στήριξη του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη στον 2ο Γύρο των Προεδρικών εκλογών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση 

Το «Νέο Κύμα» συμμετείχε στις προεδρικές εκλογές με τον δικό του πολιτικό λόγο – λόγο επικριτικό για τα πολλά κακώς κείμενα της χώρας μας αλλά και εποικοδομητικό για το πώς μπορούν να διορθωθούν. Δεν αρκεστήκαμε στη διαμαρτυρία, αποφύγαμε τη λαϊκιστική πλειοδοσία, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Ευχαριστούμε όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους. Είναι μόνο η αρχή.

Αν την πρώτη Κυριακή των εκλογών τονίσαμε τις διαφορές μας από τους ανθυποψηφίους, τώρα, στη δεύτερη Κυριακή, αναζητούμε, με πνεύμα σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας και ευθύνης απέναντι στους πολίτες, πεδία συγκλίσεων. Το εύκολο είναι να πούμε αλαζονικά ‘όλοι ίδιοι είναι’. Θα ήταν εύκολο, αλλά δεν θα ήταν υπεύθυνο. Η πολιτική είναι η τέχνη της διαχείρισης των τριών σίγμα: συγκρίσεων, συγκλίσεων, και συμβιβασμών, με γνώμονα το κοινό καλό.

Καλούμαστε σήμερα να επιλέξουμε μεταξύ δύο υποψηφίων, με τους οποίους συγκρουστήκαμε προεκλογικά, τους κκ. Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη. Για να επιλέξουμε, θέσαμε στον εαυτό μας ένα κρίσιμο ερώτημα: Με βάση το συμφέρον της χώρας, στην παρούσα συγκυρία, με ποιον από τους δύο έχουμε τις περισσότερες προγραμματικές συγκλίσεις;

Συζητήσαμε σήμερα και με τους δύο υποψήφιους. Τους ακούσαμε με τη δέουσα προσοχή. Με περίσκεψη και αίσθημα ευθύνης, το 77μελές συμβούλιο του Νέου Κύματος κατέληξε στα εξής:

1. Οι δύο υποψήφιοι, Μαυρογιάννης και Χριστοδουλίδης, αναγνώρισαν ότι το «Νέο Κύμα» έχει εμπλουτίσει τον πολιτικό διάλογο με νέες ιδέες και νέες προτάσεις σημαντικές για το μέλλον του τόπου μας.

2. Αναφορικά με την οικονομία, οι δύο υποψήφιοι συγκλίνουν σε πολλά σημεία. Υποσχέθηκαν και οι δύο ότι θα την διαχειριστούν με σύνεση και θα προωθήσουν την πράσινη μετάβαση.

3. Αναφορικά με το μείζον θέμα της πατρίδας μας, το Κυπριακό, θεωρούμε ότι ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, έχει πιο σαφείς θέσεις και είναι αποφασισμένος να προωθήσει τη διαχρονική πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε σύγκριση με τις αντιφατικές αντιλήψεις των δυνάμεων που στηρίζουν τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

4. Αναφορικά με τη διαφθορά, το πιο σημαντικό πρόβλημα εσωτερικής διακυβέρνησης σήμερα, εμπιστευόμαστε περισσότερο τον κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το σαράκι της διαφθοράς που σπαταλά τον εθνικό πλούτο και καταστρέφει τους θεσμούς της χώρας. Η εγνωσμένη εντιμότητα του κ. Μαυρογιάννη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν αποτελεί ο ίδιος μέρος του συστήματος εξουσίας, αυξάνει τις εγγυήσεις ότι θα σταθεί απέναντι στη διαφθορά και την παρακμή των θεσμών που επέφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

5. Αναφορικά με θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είμαστε πιο κοντά στις αντιλήψεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Αν και με τον κ. Μαυρογιάννη εξακολουθούμε να έχουμε τις διαφορές μας, στην παρούσα συγκυρία, συνολικά βλέπουμε ισχυρότερη θετική προοπτική για τη χώρα.

Για αυτούς τους λόγους το 77μελές του Νέου Κύματος αποφάσισε απόψε την στήριξη του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη στον 2ο Γύρο των Προεδρικών εκλογών.

Αυτή είναι η δική μας ανάλυση.

Οι πολίτες, φυσικά, είναι ελεύθεροι να κάνουν τις δικές τους επιλογές

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.