Μαυρογιάννης: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ λύση διχοτόμησης»

«Ατυχώς βρέθηκαν στην εξουσία να διαχειρίζονται το Κυπριακό αυτοί που το δημιούργησαν…»

 

Ενώ για άλλες χώρες η επέτειος της ανεξαρτησίας τους είναι μέρα γιορτής, για την Κύπρο είναι μέρα περισυλλογής και προβληματισμού κι αυτό λόγω της ύπαρξης της τουρκικής κατοχής.

Αυτό επεσήμανε μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό για την επέτειο της Ανεξαρτησίας ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, υποδεικνύοντας ότι αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια από την περίοδο εκείνη που καθόρισε το μέλλον της πατρίδας μας, δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει όλοι τι έγινε και γιατί έγινε, αλλά και δεν διδαχθήκαμε από τα συμπεράσματα που προκύπτουν.

«Αντί να μετατρέψουμε σε δύναμή μας τον δικοινοτικό μας χαρακτήρα και να επιτύχουμε τη συμβίωση και τη συνεργασία, επιτρέψαμε στη διχόνοια και στην εχθρότητα να χρησιμοποιηθούν από όσους απεργάζονταν το κακό του τόπου», ανέφερε, τονίζοντας ότι «ατυχώς βρέθηκαν κατά καιρούς στην εξουσία να διαχειρίζονται το Κυπριακό αυτοί που το δημιούργησαν».

Έτσι μπορούν να εξηγηθούν από τότε μέχρι σήμερα τα πισωγυρίσματα και οι παλινωδίες, όπως επεσήμανε, υποδεικνύοντας ότι σήμερα «η εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη από ποτέ, με την απειλή της διχοτόμησης να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, με τη λύση δύο κρατών να κυκλοφορεί στη συνείδηση από εμάς τους ίδιους ως μία κάποια λύση». «Είναι αδιανόητο να έχουν βρεθεί Ελληνοκύπριοι που να τους πέρασε από το μυαλό ότι θα ήταν λύση η μη λύση και ακόμα χειρότερα, ότι θα ήταν λύση η διχοτόμηση με τη δική μας την υπογραφή», είπε ο κ. Μαυρογιάννης, λέγοντας με έμφαση ότι «ποτέ ας μην τους περάσει από το μυαλό ότι θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Αυτή την ώρα που το κυπριακό πρόβλημα είναι κυριολεκτικά στο παρά πέντε, ο λαός δεν μπορεί να εμπιστευτεί ξανά αφελείς προσεγγίσεις που πίστεψαν ότι η τουρκική στρατηγική στην Κύπρο «είναι πυροτέχνημα», τόνισε, αναφερόμενος και στη στάση τόσο του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού όσο και του Νίκου Χριστοδουλίδη, ως τέως Υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είχαν και οι δύο λόγο και ρόλο στην πολιτική διαχείριση του Κυπριακού και σε αυτό πορεύτηκαν ομόθυμα», διευκρινίζοντας ότι «δεν είχε αντιδράσει ο κ. Νεοφύτου όταν ο κ. Χριστοδουλίδης έλεγε ότι η Τουρκία ρίχνει πυροτεχνήματα για την Αμμόχωστο, αλλά δεν θα προχωρήσει στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής. Αντίθετα, λίγο αργότερα δήλωνε ότι ο ίδιος εκτιμούσε πως δεν θα συνεχίσουν επιπρόσθετες προκλητικές ενέργειες».

 

Ï õðïøÞöéïò ÐôÄ ÁíäñÝáò ÌáõñïãéÜííçò Þôáí ï êýñéïò ïìßëçôçò óå åêäÞëùóç ôïõ ÁÊÅË ãéá ôçí 1ç Ïêôùâñßïõ, óôç Ëåìåóü.

Κάνοντας λόγο για προσωπικές φιλοδοξίες, εκλογικές σκοπιμότητες και κοντόφθαλμες αντιλήψεις, τις οποίες ο τόπος πλήρωσε και πληρώνει ακριβά, ο κ. Μαυρογιάννης υπέδειξε ότι μόνος δρόμος σωτηρίας είναι να ξεκινήσει μία σοβαρή, συνεπής και ουσιαστική προσπάθεια για ειρηνική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες και τις διαπραγματευτικές συγκλίσεις, έτοιμοι να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες και προτάσεις που θα μας οδηγήσουν μπροστά στη διαπραγματευτική διαδικασία, έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κάθε κίνητρο και κάθε περιθώριο για να δώσουμε ώθηση στην διαδικασία της λύσης του Κυπριακού».

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy