Μαυρογιάννης: «Εμφανίζονται ως προστάτες του λαού, με ευφάνταστες ιδέες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και μέχρι σήμερα έχουν πράξει ελάχιστα

«Τα όνειρά μας έχουν ταυτότητα, των κυβερνώντων έχουν αριθμούς»

Το όραμά του για την Κύπρο του αύριο, για την Κύπρο που γυρίζει σελίδα, ανέπτυξε στην τηλεμαχία της Τετάρτης από το ΡΙΚ1 ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Οι δύο κύριοι ανθυποψήφιοί του εμφανίστηκαν ξεκάθαρα ως εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Συναγερμού, υπερασπιζόμενοι με σθένος τις πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης, ως γνήσιοι συνεχιστές του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επεσήμανε ότι ενώ εμφανίζονται ως προστάτες του λαού, με ευφάνταστες ιδέες για την αντιμετώπιση της διόγκωσης του κόστους διαβίωσης, μέχρι σήμερα έχουν πράξει ελάχιστα. Η Κύπρος βρίσκεται τέταρτη από το τέλος μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά τη λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας, είπε, τονίζοντας ότι ως κοινωνία πρέπει να αντιδράσουμε.

Απαντώντας στις διαλέξεις περί καλών καραβοκύρηδων στην οικονομία, ο Α. Μαυρογιάννης διερωτήθηκε «τι έχουμε κάνει σε αυτόν τον τόπο για να οχυρώσουμε την πολιτεία μας και την οικονομία μας, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε δύσκολους καιρούς, τι έχουμε κάνει για να αντιμετωπίσουμε τη φτωχοποίηση, τι έχουμε κάνει για τους ανθρώπους μας», λέγοντας ότι είναι τα αποτελέσματα που μετρούν, ενώ ανέφερε ότι δεν μπορεί να ευημερούν οι δείκτες και να υποφέρουν οι άνθρωποι. Ταυτόχρονα, είπε, η διόγκωση της διαφθοράς επί των ημερών της κυβέρνησης ΔΗΣΥ σβήνει κάθε ελπίδα και προοπτική για τους νέους μας, που δήθεν οι δύο συνεχιστές της κόπτονται και αγωνιούν.

Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι η μείωση των φορολογιών επί του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, οι κλιμακωτές επιδοτήσεις για άμεση εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, η φορολόγηση των υπερκερδών αλλά και σειρά μέτρων ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, που αφορούν την ΑΤΑ, τον κατώτατο μισθό και την κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις.

Σε σχέση με τη στεγαστική πολιτική, εισηγήθηκε την ίδρυση ενιαίου φορέα που θα είναι επιφορτισμένος με το σχεδιασμό και την αποτελεσματική εφαρμογή των σχεδίων κοινωνικής στέγασης, αλλά και συγκεκριμένων μέτρων αύξησης της προσφοράς προσιτών οικιστικών μονάδων για νέους εργαζόμενους, φοιτητές και νεαρά ζευγάρια.

Για 11 χρόνια δεν έκαναν τίποτε για το φυσικό αέριο

Εντυπωσιακό θεωρεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης το γεγονός ότι 11 χρόνια μετά από την ανακάλυψη του κοιτάσματος Αφροδίτη η Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ που δεν χρησιμοποιεί ΦΑ. Η αδράνεια των κυβερνώντων έχει σήμερα αντίκτυπο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που αναγκάζονται να καταβάλλουν οι πολίτες, είπε και πρόσθεσε ότι «εάν δεν ενεργήσουμε άμεσα, τότε το φυσικό μας αέριο θα παραμείνει στον πάτο της θάλασσας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε πως για την αντιστροφή της πορείας θα πρέπει να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από τον ίδιο μας τον λαό. Αυτοί που στήριξαν τις παλινωδίες στο χειρισμό του εθνικού προβλήματος και το έφεραν σε αυτό το τέλμα, πρόσθεσε, δεν μπορούν να το επιλύσουν, ούτε έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία να το πράξουν. «Θα επιστρατεύσουμε όλα τα όπλα και όλες μας τις δυνάμεις. Από πλευράς ΕΕ τους διεθνείς οργανισμούς, από την ευρύτερη περιοχή μας τα πλεονεκτήματά μας όπως το φυσικό αέριο».

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy