Μαυρογιάννης: Η επένδυση στην παιδεία, αποτελεί κοινωνική ανάγκη και όχι πολιτική επιλογή,

Πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση με θέμα «Για την Παιδεία που μας αξίζει. Κύπρος Μπορείς», που διοργανώθηκε από το Εκλογικό Επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ.

Στην διάρκεια της συζήτησης, που διεξήχθη με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, τέθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την παιδεία στην Κύπρο, τα πολυδιάστατα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η ανάγκη για μεταρρύθμιση.

Συγκεκριμένα, την εκδήλωση άνοιξε ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Ανδρέας Μαυρογιάννης, παρουσιάζοντας το όραμα του για την παιδεία του τόπου μας και τους στόχους που έχει θέσει το εκλογικό του πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία, η επένδυση στην παιδεία, αποτελεί κοινωνική ανάγκη και όχι πολιτική επιλογή, καθώς αυτή αποτελεί αδιαπραγμάτευτο, δημόσιο αγαθό.

«Η απάντηση σε κάθε ερώτημα είναι το τρίπτυχο παιδεία, εκπαίδευση και μόρφωση. Τρία αγαθά που αποτελούν τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης κάθε προοδευτικής κοινωνίας, κάθε σύγχρονου κράτους», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις θέσεις του εκλογικού του προγράμματος σε σχέση με την παιδεία, υπογράμμισε τη θέληση του για προώθηση του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και την ευρύτερη βελτίωση της ποιότητας των σχολείων, μέσω της επένδυσης στην μεταρρύθμιση του συστήματος, την επαναξιολόγηση του ωρολόγιου και αναλυτικού προγράμματος αλλά και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην παράδοση μαθημάτων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δημιουργία δύο νέων τεχνικών σχολών και τη διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών.

Στόχος της δικής του διακυβέρνησης, όπως υπογράμμισε, θα είναι η δημιουργία ενός Δημόσιου Σχολείου, πρότυπου ποιότητας και πρότυπου της κοινωνίας που οραματιζόμαστε. «Ένα σχολείο ανθρώπινο, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και καινοτόμο, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις», ανέφερε.

Ακολούθως οι εκπαιδευτικοί, έθεσαν ενώπιον του Ανδρέα Μαυρογιάννη απόψεις και εισηγήσεις σε ό,τι αφορά τις προβληματικές πτυχές της εκπαίδευσης, όπως επίσης και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ένα από τα κυριότερα ζητήματα που τέθηκαν, ήταν αυτό της ανάγκης για κατάργηση του άδικου και απαράδεκτου καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών, οριζόντια σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ, προκειμένου να μπορούν όλοι οι εκπαιδευτικοί να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα όπως, η ανάγκη για ανέγερση νέων σχολείων, η σχολική παραβατικότητα, η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός εντός των σχολικών μονάδων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η απογευματινή εκπαίδευση, η παραπαιδεία και η προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκόμενων αποτελεί το γεγονός ότι, σήμερα η δημόσια εκπαίδευση ασφυκτιά και είναι αδήριτη η ανάγκη για προοδευτική αλλαγή. Τα δημόσια σχολεία αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα τα οποία καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές που επωμίζονται τα λάθη και τις παραλείψεις της απερχόμενης διακυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy