Μαυρογιάννης για Ακάμα: Η προστασία του δεν μπορεί να είναι υπό διαπραγμάτευση

«Όσα τεκταίνονται αυτή την περίοδο σε σχέση με το μέλλον της χερσονήσου του Ακάμα δεν μπορούν να αφήσουν κανένα πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας αδιάφορο. Μέλημά μας, θα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η μετάβαση σε μια συμβιωτική σχέση που θα συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη», τονίζει ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαυρογιάννης, «η μείωση της προστατευόμενης περιοχής με την πάροδο των χρόνων αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται για εφαρμογή ενός τοπικού σχεδίου που όπως διαφαίνεται από τις συζητήσεις, αφήνει ανοικτό κάθε περιθώριο ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και καταστροφής των οικοτόπων του Ακάμα, οφείλω να πω ότι είναι ανεπίτρεπτο».

Προσθέτει επίσης ότι «ανεπίτρεπτο είναι επίσης το γεγονός ότι η διαδικασία εκπόνησης του τοπικού σχεδίου γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες με αδιαφανείς διαδικασίες και άρνηση εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών να δοθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, παρά την έντονη απαίτηση από μέρους των Βουλευτών. Αυτό δεν μπορεί παρά να προβληματίσει και να οδηγήσει όλους μας σε συγκεκριμένα συμπεράσματα».

Όπως σημειώνει ο κ. Μαυρογιάννης, «το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό κεκτημένο είναι ξεκάθαρο ως προς την προστασία τέτοιων περιοχών αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται. Διαβούλευση, διαφάνεια, συμμετοχή και ενημέρωση του κοινού όπως απορρέει από τη Σύμβαση του Άαρχους, σαφή καθορισμό των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες θα διέπονται από τα σωστά διαχειριστικά σχέδια αλλά κυρίως σεβασμό στον άνθρωπο και τις κοινότητες».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «σε καμία των περιπτώσεων δεν αφαιρούμε από την εξίσωση τη βιωσιμότητα και το μέλλον των κοινοτήτων. Είναι χάριν σε αυτές που θα παραμείνει ο Ακάμας ζωντανός και σε αυτές πρέπει να δοθούν τα κίνητρα και η δυνατότητα ανάπτυξης εντός των ορίων τους. Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες γης, όντως είναι ένα θέμα που χρονίζει και πρέπει να βρεθεί άμεσα μια φόρμουλα επίλυσης του, είτε με αποζημιώσεις, είτε με ανταλλαγές ή μεταφορά συντελεστή, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ελάχιστο αίσθημα δικαιοσύνης».

«Εν έτη 2022, σε ένα νησί που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατές, δεν μπορούμε να ακολουθούμε συνταγές του παρελθόντος. Η προστασία του Ακάμα δεν μπορεί να είναι υπό διαπραγμάτευση», καταλήγει ο κ. Μαυρογιάννης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy