Μαυρογιάννης: «Η ανάπτυξη πρέπει να ισοδυναμεί με την ευημερία όλων των πολιτών»

«O στόχος μας για μία ισχυρή οικονομία, είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την εφαρμογή μίας κοινωνικής πολιτικής που να διασφαλίζει ότι ο κάθε πολίτης θα απολαμβάνει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και ισότιμης πρόσβασης στα βασικά αγαθά και στις βασικές υπηρεσίες», τονίζει ο υποψήφιος για την Προεδρία, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Αναλυτικά:

«Είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τους πολίτες, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα τους και να εφαρμόσουμε κοινωνικές πολιτικές που θα στηρίζουν τα νεαρά ζευγάρια, τους συνταξιούχους, τα ΑμεΑ, τους μονογονιούς, τους εκτοπισθέντες και όσους το έχουν ανάγκη.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την απερχόμενη κυβέρνηση, στέρησαν από μία σημαντική μερίδα των συμπολιτών μας την αξιοπρέπεια τους. Γιατί είναι αναξιοπρεπές να επαιτούν οι πολίτες για ένα επίδομα και αυτό λειψό. Είναι αναξιοπρεπές να πρέπει να παρακαλούν για να πληρωθούν έγκαιρα ένα επίδομα για το οποίο δούλεψαν, το οποίο δικαιούνται. Είναι αναξιοπρεπές να βυθίζονται εκατοντάδες οικογένειες στο περιθώριο και να εκλιπαρούν για στήριξη, για πολιτικές που καλύπτουν βασικές ανάγκες και που έπρεπε να ήταν αυτονόητες.

Τώρα είναι η ώρα για προοδευτική αλλαγή. Με υποδομές, με ουσιαστικές πολιτικές και δράσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες, να δίνουν στήριξη και προστασία σε όσους το χρειάζονται. Με αλλαγές που να βάζουν τέρμα στη γραφειοκρατία και στην ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες πολίτες καθημερινά.

Η ψήφος του καθενός από εμάς αυτήν την Κυριακή πρέπει να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: θέλουμε να συνεχίσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Αβέρωφ- Χριστοδουλίδη που διέλυσε δομές, που παραμέλησε την προσφυγική πολιτική και έκανε την κοινωνική πολιτική ελεημοσύνη ή θέλουμε μία διακυβέρνηση που θα δώσει πίσω στους πολίτες αυτό που για μία δεκαετία οι κυβερνώντες τους στέρησαν: την αξιοπρέπεια τους.

Έχουμε εκπονήσει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχεδιασμό για την ενίσχυση και διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής.

Μεταξύ άλλων δράσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, καταθέτουμε τις πιο κάτω προτάσεις:

1. Δημιουργία στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής με άτομα από την ακαδημαϊκή κοινότητα, πρόσωπα που ασχολούνται με την Εφαρμοσμένη Κοινωνική Πολιτική, κυβερνητικοί φορείς και εκπρόσωποι των ομάδων του πληθυσμού που επηρεάζονται για μελέτη και ανάλυση των κοινωνικών πραγματικοτήτων, αξιολόγηση πολιτικών και η κατάθεση προτάσεων.

2. Αναδιοργάνωση των δομών και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και κατάλληλη στελέχωση ούτως ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Προωθούμε την αποκέντρωση των υπηρεσιών και τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που μπορεί να καταστεί σημαντικός βραχίονας άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

3. Κατάθεση άμεσα των νομοσχεδίων για εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τα παιδιά, περιλαμβανομένης της περί Υιοθεσίας νομοθεσίας αλλά και για την Κοινωνική Φροντίδα και την Αναδοχή.

4. Επανεξέταση του ύψους του ΕΕΕ και των επιδομάτων που παραχωρούνται σήμερα λαμβάνοντας υπόψιν το αυξημένο κόστος ζωής και τις σύγχρονες ανάγκες των ληπτών.

5. Δημιουργία ποιοτικών υποδομών και προγραμμάτων φροντίδας και απασχόλησης βρεφών, νηπίων, παιδιών και ηλικιωμένων από το κράτος και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προσιτό κόστος, αξιοποιώντας τους πόρους του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

6. Αύξηση της άδειας μητρότητας και του ύψους του επιδόματος μητρότητας από το πρώτο παιδί.

7. Δημιουργία και προώθηση ξεχωριστής νομοθεσίας για τις οικονομικές παροχές στα Άτομα με Αναπηρία η οποία να βασίζεται στη στήριξη που χρειάζονται και που θα προωθεί την πλήρη ένταξη τους στην κοινωνία.

8. Κατάργηση του «πέναλτι» του 12% για όσους επιλέγουν να πάρουν σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει τα χρόνια συνεισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με συγκεκριμένα κριτήρια που θα προκύψουν από νέα αναλογιστική μελέτη.

9. Σύνδεση της επιδότησης ενοικίου με τον δείκτη τιμών ενοικίων και αύξηση των ποσών στη βάση της υφιστάμενης πραγματικότητας.

10. Αναδόμηση πολυκατοικιών σε Κυβερνητικούς Οικισμούς, με προτεραιότητα στις επικίνδυνες και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους ή ανέγερση νέων, στη βάση σύγχρονων μεθόδων και δεδομένων και επανένταξη σχεδίου παραχώρησης οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy