Μαυρογιάννης: Μοναδικό μας εργαλείο η συνέχιση διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά (ηχητικό)

Το σημείο στο οποίο σταμάτησε η διαπραγμάτευση στο Κράν Μοντανά αποτελεί το μεγαλύτερο και μοναδικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας για να προχωρήσει η διαδικασία, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο υποψήφιος για την προεδρία Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Τόνισε ότι η δική μας επιμονή στο κεκτημένο της διαδικασίας έχει μεγάλη σημασία και εξέφρασε ανησυχία για την επιμονή της Τουρκίας σε διαφορετικό μοντέλο λύσης του Κυπριακού, με δυο κράτη και με κυριαρχική ισότητα.

Ανησυχεί, ανέφερε, περισσότερο η τουρκική θέση για λύση δυο κρατών και αυτό είναι που πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε. Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και ότι εκεί ακριβώς είναι που χρειαζόμαστε και τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Χρειάζεται, είπε, να ανακτηθεί η αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα που αφορά τη βάση λύσης του Κυπριακού και στο θέμα της δημιουργίας οργανικών συνθηκών για την ειρήνη.

Αυτό, πρόσθεσε ο κος Μαυρογιάννης, σημαίνει ότι μέσα από μια εποικοδομητική προσέγγιση πρέπει να καταφέρομε να δημιουργήσουμε τέτοιες διασυνδέσεις θεμάτων, είτε στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, είτε στην αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, είτε να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη της Τ/κ κοινότητας, για να μετακινηθεί η Τουρκία και να πεισθεί ότι είναι προς όφελος της να φτάσουμε σε μια λύση που να στηρίζεται σε συγκεκριμένες παραμέτρους.

Ερωτηθείς για το ότι μπήκε στο τραπέζι το θέμα της λύσης δύο κρατών, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι είναι αναμενόμενο πως εάν αφήσεις να νοηθεί ότι θα μπορούσες να συζητήσεις και άλλη μορφή λύσης, η Τουρκία θα το αρπάξει και θα επιμείνει σε αυτό.

Αυτό, πρόσθεσε, εξηγεί και την μη επιμονή του ΓΓ του ΟΗΕ στη μορφή της επιζητούμενης λύσης, καθώς εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι η λύση του προβλήματος.

Σε ότι αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου εκτίμησε ότι εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν για να αποτραπεί η δημιουργία νέων τετελεσμένων και να σταματήσει αυτός ο οδοστρωτήρας που προχωρεί.

Ο κος Μαυρογιάννης εξέφρασε ανησυχία για την προσπάθεια προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Αυτό τόνισε δείχνει πόσο επιτακτικό είναι να γίνει κάτι, γιατί σε διαφορετικά η διχοτόμηση είναι μη αναστρέψιμη.

Ερωτηθείς για τις εκλογές της Κυριακής ο κος Μαυρογιάννης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο και ότι θα νικήσει σε αυτή την εκλογική μάχη.

ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο Κ. ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy