Μαυρογιάννης: «Ο τόπος, ή είναι πολιτισμένος ή δεν υπάρχει»

«Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, συμμετείχε χθες το βράδυ στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο: Κύπρος. Με όραμα για τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του, που διοργανώθηκε από το Εκλογικό Επιτελείο», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά:


«Η εκδήλωση που διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, αγκαλιάστηκε με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, στέλνοντας το μήνυμα πως μέσω της Προοδευτικής Αλλαγής, ο Πολιτισμός μπορεί αναπτυχθεί και να ανθίσει.

Κατά τη συζήτηση, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τη σύνδεση του Πολιτισμού μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, για τη συνταξιοδότηση των ανθρώπων του Πολιτισμού, αλλά και τη θέσπιση ενός διχτύου προστασίας των νεοεισερχόμενων στον τομέα. Τέθηκε επίσης, το ζήτημα της πολιτιστικής αποκέντρωσης, της εξέλιξης της πολιτιστικής διπλωματίας, αλλά της ανάγκης ύπαρξης ενός συγκεκριμένου οργανογράμματος στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Kgz 8552 Scaled

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε ότι ο Πολιτισμός μπορεί να σώσει τον τόπο, φθάνει να στηριχθεί έμπρακτα από το κράτος.


Υπογράμμισε πως η πολιτιστική δημιουργία, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε κοινωνία. «Πρέπει να είναι μία από τις ρίζες του δέντρου της ανάπτυξης. Και επειδή τη σήμερον ημέρα όταν λένε κάποιοι ανάπτυξη εννοούν μόνο τους αριθμούς, να ξεκαθαρίσω ότι πριν από τους αριθμούς πρέπει να αναπτυχθεί ο άνθρωπος. Και αυτό σημαίνει πνευματική ανάπτυξη, καλλιέργεια, μόρφωση ολόπλευρη, ανάταση μέσα από την πολιτιστική δράση», τόνισε.

Kgz 8726 Scaled

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε, είναι απολύτως απαραίτητο να αυξηθούν σημαντικά τα κονδύλια για τον Πολιτισμό, με διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στην κατανομή τους και απαλλαγή από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στη χορήγησή τους. «Είναι αναγκαία η συμπερίληψη των τομέων Πολιτισμού και Δημιουργίας, στο πλαίσιο του ‘’Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας’’, όπως ακριβώς συμβαίνει στα πλείστα ευρωπαϊκά κράτη», εξήγησε.

Όσον αφορά το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ο Α. Μαυρογιάννης τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο, ούτως ώστε μέσα από την υιοθέτηση μίας ολοκληρωμένης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής, να δοθεί περιεχόμενο στο έργο του. Να συμβάλει σε ουσιαστική αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας και στην ενίσχυση της δημιουργικότητας. Να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη, την προβολή και την προώθηση της κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας, αλλά και στη διαφύλαξη της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Παράλληλα, επισήμανε πως προτεραιότητα της διακυβέρνησης του, αποτελεί η άμεση κατοχύρωση επαγγελματική κατοχύρωση των εργαζομένων στους τομείς του Πολιτισμού και μία σειρά από μέτρα που να διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια τους και να περιορίζουν την εργασιακή ανασφάλεια.

Καταλήγοντας, δήλωσε πως έχει ως στόχο τον εμπλουτισμό των δημόσιων και όχι μόνο, κτιρίων, όπως προνοεί η σχετική Νομοθεσία με έργα τέχνης, μέσα από τη διάθεση αυξημένου ποσοστού του συνολικού κόστους ανέγερσης».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.