Μαυρογιάννης: «Θέσπιση αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις»

 

Ο υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης τάχθηκε χθες ξεκάθαρα υπέρ της θέσπισης αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις.


Σχολιάζοντας τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των εργοδοτικών οργανώσεων για ανατροπή του πλαισίου της συζήτησης καθώς και τη φόρμουλα Αναστασιάδη, η οποία στοχεύει στη μείωση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα φτώχειας και εξαθλίωσης, το επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τις «σημαντικές υπαναχωρήσεις (οι οποίες παρατηρούνται) σχετικά με τα όσα είχαν αρχικά συμφωνηθεί». Τόνισε επίσης ότι: «Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο κατώτατος μισθός αποτελεί θέση αρχής. Στηρίζουμε την άμεση κατοχύρωσή του που θα καλύπτει οριζόντια όλους τους τομείς της οικονομίας, ισότιμα, χωρίς αποκλεισμούς και διαβαθμίσεις». Υπογράμμισε επίσης ότι η θέσπιση του κατώτατου μισθού πρέπει να διέπετε από τα ακόλουθα βασικά κριτήρια:

• Διασφάλιση ενός ελάχιστου και αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης στη δύσκολη αυτή συγκυρία υψηλού πληθωρισμού.

• Σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων.


• Οχύρωση της αγοράς εργασίας από τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Ο κατώτατος μισθός, είναι μία ελάχιστη ασπίδα προστασίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, για τη νέα γενιά και για τις ευάλωτες ομάδες. Την ίδια ώρα, ενισχύει την ευημερία του κοινωνικού συνόλου, ενώ προσθέτει αξία στην αγοραστική δύναμη των πολιτών και εν τέλει στην οικονομία της χώρας», υπέδειξε το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Συσκέψεις επί συσκέψεων


Μετά το φιάσκο στο Προεδρικό, ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος είχε χωριστές επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ σήμερα Παρασκευή θα έχει κοινή συνάντηση με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχουν καταγγείλει την κυβέρνηση για υπαναχώρηση, προειδοποιώντας μάλιστα με εργατική αναταραχή σε περίπτωση που υιοθετηθεί η φόρμουλα Αναστασιάδη, η οποία στοχεύει στη μείωση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα φτώχειας και εξαθλίωσης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.