Μαυρογιάννης: «Το κράτος έχει υποχρέωση να σταθεί αρωγός στα άτομα με αναπηρία»

Σε ένα ιδιαίτερα παραγωγικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρνακα η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο: Δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους. Κύπρος Μπορείς!, μεταξύ του ανεξάρτητου υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη και εκπροσώπων Ιδρυμάτων που προωθούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν τα ζητήματα της ανάγκης προώθησης των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης τους και στήριξης των Ιδρυμάτων που παρέχουν βοήθεια στα άτομα αυτά.

Dsc 5852

Οι εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων, κατέθεσαν ενώπιον του Ανδρέα Μαυρογιάννη τις θέσεις και εισηγήσεις τους, οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα μελετηθούν για να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του.

Από πλευράς του ο Α. Μαυρογιάννης, παρουσίασε στους εκπροσώπους των Ιδρυμάτων τις βασικές αρχές από τις οποίες διέπεται το εκλογικό του πρόγραμμα και το όραμα που έχει για την Κύπρο και τους ανθρώπους της.

«Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, το κράτος έχει υποχρέωση να αναπτύξει πολιτικές ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να μπορούν να απολαμβάνουν ισότιμα τα δικαιώματα τους καθώς και τις ανάλογες δομές.

Dsc 5873

Ως εκ τούτου, στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του περιλαμβάνεται η εισαγωγή ποσόστωσης για πρόσληψη ΑμεΑ και στον ιδιωτικό τομέα, η λήψη αποτελεσματικών μέτρων προκειμένου να διασφαλίζεται στην πράξη η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηριες σε αγαθά και υπηρεσίες και η δημιουργία από το κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση Κέντρων Φροντίδας και Στήριξης ενηλίκων ΑμεΑ.

Επιπλέον, προτείνεται η εναρμόνιση με τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα ΑμεΑ, όπως επίσης και η δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας για τις οικονομικές παροχές που να στηρίζουν ολόπλευρα και ουσιαστικά τα ΑμεΑ».

Dsc 6025

Της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, προηγήθηκε η επίσκεψη και ξενάγηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη, στον Σύνδεσμο Στήριξης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Ηλιαχτίδα Ζωής», στο Κέντρο «Άγιος Λάζαρος» και στο Ίδρυμα «Αγίου Γεωργίου», στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο των επισκέψεων του επεσήμανε πως πρόκειται για Οργανισμούς που επιτελούν ένα θεάρεστο έργο και αξίζουν τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό όλων μας, καθώς είναι μια πτυχή την ανθρώπινης ζωής που απαιτεί πολύ κουράγιο και δύναμη.

Dsc 6170

Συνεχίζοντας, τόνισε την αξία του εθελοντισμού, ο οποίος καλύπτει κενά που το κράτος αφήνει.

Dsc 6390

«Αφενός οι εθελοντές πρέπει να έχουν στη διάθεση τους τα μέσα για να κάνουν αυτό το σπουδαίο έργο που κάνουν, αλλά ταυτόχρονα το κράτος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Η πολιτεία πρέπει να είναι αρωγός με κάθε τρόπο σε όλα τα κέντρα αυτού του είδους και σε όλους του Οργανισμούς που δραστηριοποιούν εθελοντές», υπογράμμισε.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά με αναπηρίες πρόσβαση στην παιδεία και στη μόρφωση τους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.