Μαζί μας και τον Φεβρουάριο το 8998-Ενημερώνει τον ΠτΔ η Επιδημολογική Επιτροπή

Σύσκεψη με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, θα προεδρεύσει σήμερα στις 11.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στόχος, η αποκλιμάκωση των μέτρων που τέθηκαν ύστερα από το lockdown που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη θα γίνει ανασκόπηση της μέχρι σήμερα επιδημιολογικής εικόνας και θα τεθούν επί τάπητος οι τομείς οι οποίοι θα τύχουν χαλάρωσης.

Δεν έχει κλειδώσει τίποτα σε ότι αφορά τις χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων ανέφερε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ.

Ανέφερε ότι η επιστημονική ομάδα για τον κορωνοϊό θα εισηγηθεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκείνες τις χαλαρώσεις των περιορισμών ούτως ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα σε 3-4 εβδομάδες από τώρα. Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι τις πρώτες δυο εβδομάδες που θα ανοίξουν πιθανώς αρκετές δραστηριότητες πρέπει να περιοριστούν λίγο οι διακινήσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι μετακινήσεις με SMS θα πρέπει να παραμείνουν. Για τα σχολεία, είπε ότι δεν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης ταυτοχρόνως. Πρόσθεσε ότι ίσως υπάρξουν κάποιες επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες. Επίσης ανέφερε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς οι αριθμοί κρουσμάτων έχουν πέσει γιατί μειώθηκαν οι κοινωνικές και οικογενειακές συναθροίσεις. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει καλύτερη εικόνα και στα δημόσια νοσηλευτήρια με τα άτομα που νοσηλεύονται διασωληνωμένα.

Για τα εμβόλια, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι είναι βασισμένα σε γενετικές μεθόδους οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν μέσα σε έξι εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι το εμβόλιο αναγνωρίζει το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι τόσο υψηλό το ποσοστό σε ότι αφορά το νέο στέλεχος της νοτίου αφρικής αλλά και το βραζιλιανό.

Για το φάρμακο της κολχικίνης, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας είπε ότι έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στα σοβαρά συμπτώματα αλλά περικόπτει περίπου 50% των διασωληνώσεων. Όπως είπε είναι ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy