Μαζί τα φάγανε

Της Ευανθίας Σάββα*

Σε μια κανονική χώρα, σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία (λέμε τώρα), αν ξεσπούσε ένα σκάνδαλο διαπλοκής και διαφθοράς στο οποίο να εμπλέκονται μέλη της κυβέρνησης το ελάχιστο που θα γινόταν θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης ή έστω η μαζική απαίτηση της κοινωνίας για αυτό. Στη νήσο των αγίων (στην οποία και οι «άγιοι» έχουν συμμετοχή στο φαγοπότι) γυρεύουμε να βρούμε ποιος μας «κάρφωσε», με τη «διερευνητική» δημοσιογραφία να ψάχνει τις διαρροές αντί τη διαφθορά. Αν για τα Panama Papers η χώρα μας φιγούραρε σε ταινία του Netflix, για τις ημέρες της διαπλοκής και της διαφθοράς της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη η διάσημη πλατφόρμα θα μπορούσε άνετα να κάνει σειρά 7 κύκλων!

Είναι πραγματικά πρωτοφανές το πώς αντέδρασε η κυβέρνηση στα δημοσιεύματα του Al Jazeera και στις κατηγορίες για «πώληση χρυσών διαβατηρίων» σε άτομα με εγκληματικό παρελθόν, σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και άτομα με σκιώδεις οικονομικές δοσοληψίες ανά το παγκόσμιο. Αντί της άμεσης διερεύνησης των καταγγελιών, η κυβέρνηση έστρεψε τα πυρά της στο πώς διέρρευσαν οι πληροφορίες -οι οποίες δεν διαψεύστηκαν ουσιαστικά- ενώ ως το τελευταίο καταφύγιό της σε κάθε αντίδραση της κοινωνίας, ανήθικα, προσπαθεί να καταλογίσει ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Αντί να θορυβηθεί για το μέγεθος της διαφθοράς με την πώληση, στον καθένα που απλά αγόραζε ουσιαστικά ευρωπαϊκή ιθαγένεια, θορυβήθηκε για το πώς μας κατάλαβαν και ποιος το είπε, βάζοντας στο στόχαστρο τη Βουλή και απαξιώνοντας με ενέργειες δημοκρατικά θέσμια σε μια προσπάθεια να βρει ενόχους όχι για το σκάνδαλο ολκής, αλλά για την «πληροφόρηση» του αραβικού καναλιού.


Και γιατί να θορυβηθεί άλλωστε. Ήταν γνωστό στους κυβερνητικούς κύκλους και τους ευνοούμενούς τους ότι το λεγόμενο επενδυτικό πρόγραμμα είχε μετατραπεί σε φαγοπότι λίγων και εκλεκτών. Σε 350 αιτήσεις πολιτογραφήσεων εμπλέκονται μέλη ή πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Για να το αντιληφθούμε καλύτερα, σε 350 αιτήσεις επενδύσεων 2 εκατ. και πλέον η καθεμία εμπλέκονται μέλη ή πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου. Από τα νούμερα των εκατομμυρίων που ζαλίζουν αντιλαμβανόμαστε γιατί η έγνοια της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της ήταν η αποκάλυψη του μεγέθους της «συναλλαγής» με τα διαβατήρια και τα έβαλαν ακόμα και με το ίδιο το Κατάρ.

Ήδη από τους 5 φακέλους (μόνο) του Υπουργείου Εσωτερικών που ερεύνησε ο Γενικός Ελεγκτής διαφάνηκε ότι δόθηκαν «μερικές χιλιάδες πολιτογραφήσεις χωρίς εξουσιοδότηση» σε μέλη οικογενειών επενδυτών, επενδύσεις έμεναν απλά στα χαρτιά όπως του Σαουδάραβα φίλου του Προέδρου που αντί των 20 εκατ. δόθηκαν μόνο τα 10 εκατ., αγοραπωλησίες ανακλήθηκαν μετά την εξασφάλιση της «βίζας», απώλειες εσόδων από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος κ.ο.κ. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα προκύψει αν ερευνηθούν όλες οι ύποπτες συναλλαγές με την πώληση της κυπριακής ιθαγένειας.

Για αυτό ίσως και ο διορισμός διερευνητικής επιτροπής από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος ήταν μέλος της κυβέρνησης κατά την περίοδο που καλείται να εξετάσει η επιτροπή, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα ρίξει φως στις σκοτεινές πτυχές του ξεπουλήματος διαβατηρίων. Αφού οι όροι εντολής της ουσιαστικά οδηγούν στη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών ότι δηλαδή οι πολιτογραφήσεις έγιναν σωστά με βάσει τα κριτήρια που ίσχυαν τον ουσιώδη χρόνο της αίτησης. Μα ακριβώς αυτά τα κριτήρια που ίσχυαν αποτέλεσαν το όχημα για να δοθούν οι συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις. Το μεγάλο ερώτημα το οποίο θα παραμείνει αναπάντητο είναι εάν αυτά τα κριτήρια ήταν σωστά…

Δυστυχώς η όλη αντίδραση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι σαν μιας κλίκας (για να μη χρησιμοποιήσουμε πιο βαρετή φράση) που βλέπει να απειλούνται οι εισπράξεις της λόγω ενδεχόμενης παράτυπης διαδικασίας του αλισβερισιού με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Ανησυχούν; Πολύ πιθανόν, αφού στο τέλος της ημέρας μαζί τα φάγανε!

*Βουλευτής Λάρνακας ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News