Μαζί με το 2022 να αποχαιρετήσουμε και τον ΔΗΣΥ…

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Εδώ και μερικές ωρίτσες έφυγε και το 2022. Μετρούμε ήδη τις πρώτες ώρες του 2023. Συνήθως αυτές οι ώρες προσφέρονται για έναν απολογισμό. Απολογισμό σε προσωπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Το προσωπικό αφορά τον καθένα μας ξεχωριστά. Το συλλογικό μάς αφορά όλους. Έφυγε λοιπόν το 2022 και μας άφησε μια κληρονομιά, την οποία οφείλουμε να την αλλάξουμε. Μας άφησε για περίπου ένα μήνα ως κληρονομιά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, ΔΗΣΥ, Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη. Μια κληρονομιά που θα είναι αρκετά δύσκολο να την φέρουμε σε υποφερτά επίπεδα, όσο καλή θέληση κι αν έχουμε. Όμως πρέπει να προσπαθήσουμε. Πρέπει να μη σηκώσουμε τα χέρια απέναντι στο βαθύ συναγερμικό κράτος, να μην παραδοθούμε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο να συνεχιστεί αυτή η δεκαετής κατρακύλα. Μια κατρακύλα σε όλα τα επίπεδα. Στο Κυπριακό, στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος, στην Παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις. Τίποτε δεν άφησαν άθικτο και τίποτε δεν άφησαν όρθιο οι του ΔΗΣΥ. Είτε ονομάζονται Αναστασιάδης, Αβέρωφ ή Χριστοδουλίδης. Διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε πως αυτό το τρίο μάς κυβερνούσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτοί αποφάσιζαν, έκοβαν κι έραβαν. Άσχετα με το τι λένε τώρα που διανύουμε προεκλογική περίοδο.

Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου για την πολυπόθητη αλλαγή. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Και δεν είναι σχήμα λόγου, αφού το νιώθουν πλέον και οι οπαδοί του ΔΗΣΥ, είτε υποστηρίζουν Αβέρωφ είτε Χριστοδουλίδη. Το λένε και οι οπαδοί των κομμάτων που στηρίζουν Χριστοδουλίδη. Συνεπώς είναι καθολικό το αίτημα.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να μετρήσουμε τα πράγματα με τα υπάρχοντα δεδομένα. Γιατί θέλουμε όλοι αλλαγή; Μα για τους γνωστούς λόγους που δεν χρειάζονται καν ανάλυση.

Το επόμενο ερώτημα είναι ποιος μπορεί να φέρει την αλλαγή. Η απάντηση είναι σίγουρα όχι αυτοί που ήταν και εξακολουθούν να είναι τα εξαρτήματα της κυβέρνησης από την οποία θέλουμε να απαλλαγούμε.

Τι μας μένει; Μας μένει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος δεν σχετίζεται με όλα όσα έγιναν. Δεν είναι σχήμα λόγου τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων ότι είναι έντιμος, ειλικρινής και αδιάφθορος. Είναι το βασικό του προτέρημα, του οποίου υστερούν οι άλλοι δύο από τους βασικούς υποψηφίους. Το όνομά του δεν έχει εμπλακεί σε κανένα σκάνδαλο. Δεν τον βαραίνουν καν υποψίες. Κι αυτό, επαναλαμβάνουμε, είναι ένα πολύ σημαντικό προτέρημα.

Επομένως, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως δεν υποκρίνεται. Είναι ειλικρινής και το πρόγραμμά του ανταποκρίνεται στις πραγματιστικές ανάγκες για να αλλάξουμε πορεία. Δεν είναι υπερφίαλο, δεν είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά. Είναι μετρημένο και υπολογισμένο με επιστημονικά δεδομένα ότι μπορεί να εφαρμοστεί στο μεγαλύτερο μέρος του, αν όχι στην ολότητά του.

Ας βάλουμε, λοιπόν, όλοι ένα χεράκι. Για να δει ο τόπος άσπρες μέρες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.