Μαζικές αιτήσεις τυροκομείων για χαλλούμι ΠΟΠ – Τι αναφέρουν αιγοπροβατοτρόφοι – αγελαδοτρόφοι

Από εδώ και πέρα οποιοδήποτε προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά και ονομάζεται χαλλούμι αυτό θα είναι ΠΟΠ, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αντρέας Γρηγορίου.

Ο κ. Γρηγορίου αναφερόταν στην συμφωνία που κατέληξαν χθες οι εμπλεκόμενοι και τόνισε ότι αποτελείται από 13 σημεία. Ανάμεσα σε άλλα, συμφώνησαν στην επέκταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2029, ενώ θα δοθεί επίσης εύλογο χρονικό διάστημα στους τυροκόμους για να διαχειριστούν τα χαλλούμια που είναι ήδη στην αγορά και δεν είναι με βάση το ΠΟΠ.

Ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι ως εκ τούτου όλα τα τυροκομεία εγγράφονται στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ και από την περασμένη Δευτέρα έχουν γίνει μαζικές αιτήσεις για εγγραφή.

Για την παρασκευή χαλλουμιού ΠΟΠ, θα εκδοθεί διάταγμα από την υπουργό Εμπορίου, που θα καθορίζει ότι η ελάχιστη ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλλουμιού, για τους μήνες Σεπτέμβριο 2022 μέχρι Ιανουάριο 2023 θα είναι 10% και για τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι Αύγουστο του 2023 θα είναι 25%.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, η ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλλουμιού θα καθορίζεται με βάση τη διαθεσιμότητα, με κατώτατο όριο το 10%.

Αιγοπροβατοτρόφοι: Δεν παραβιάζονται οι δικές μας κόκκινες γραμμές

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του συνδέσμου αιγοπροβατοτρόφων Σωτήρης Καδής, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι επετεύχθη μια συμφωνία που δεν παραβιάζει τις δικές τους κόκκινες γραμμές.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει αύξηση στην τιμή του γάλακτος που παραδίδουν στους τυροκόμους, τονίζοντας ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι έχει δύο χρόνια που δουλεύουν στη ζημιά τους.

Αγελαδοτρόφοι: Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ήταν λάθος οι αρχικοί σχεδιασμοί

Εκ μέρους των αγελαδοτρόφων, ο διευθυντής του συνδέσμου Νίκος Παπακυριακού δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ήταν λάθος οι αρχικοί σχεδιασμοί.

Πρόσθεσε ότι το 2024 θα επανεξετάσουν τα δεδομένα όσον αφορά στις ποσοστώσεις γάλακτος και θα δουν επίσης πως ανταποκρίνεται η αγορά, αφού είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί η τιμή του χαλλουμιού.

Μετά και την χθεσινή εξέλιξη ο υπουργός Γεωργίας αναμένεται να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για τροποποίηση των προδιαγραφών ΠΟΠ σε χαρακτηριστικά ήσσονος σημασίας.

Ως εκ τούτου ως προϊόντα ΠΟΠ θα θεωρούνται τα διπλωμένα χαλλούμια, τα χαλλούμια σε σχήμα burger, σε block, σε κύβους, σε τρίμμα και σε slice.

Σημειώνεται ότι για τις αλλαγές θα ενημερωθεί η Κομισιόν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.