Μαζικές αντικατοχικές εκδηλώσεις μαθητών και φοιτητών (Φωτογραφίες)

Το οργανωμένο μαθητικό κίνημα συνεχίζει να εμπνέει περηφάνεια σε ολόκληρη την κοινωνία τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΔΟΝ.

«Για ακόμα μια χρονιά οι αντικατοχικές πορείες και εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο χαρακτηρίστηκαν από μαζικότητα και μαχητικότητα. Σχεδόν 4 δεκαετίες μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους η νέα γενιά, συνεχίζει να κρατά ζωντανή, τη φλόγα του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση» προσθέτει σε ανακοίνωση της η ΕΔΟΝ.

Η ΕΔΟΝ, χαιρετίζει και συγχαίρει τις χιλιάδες των μαθητών και φοιτητών, που έδειξαν στην πράξη ότι δεν συμβιβάζονται ούτε με την κατοχή αλλά ούτε και με την διχοτόμηση!

Οι σημερινές εκδηλώσεις δεν είναι εκδηλώσεις απλά καταδίκης του ψευδοκράτους. Είναι εκδηλώσεις που διατρανώνουν τη θέληση και την ανάγκη για λύση και επανένωση, τονίζει η ΕΔΟΝ στην ανακοίνωση της και προσθέτει:

«Μακριά από εθνικιστικές ρητορείες και σοβινιστικά συνθήματα, με ξεκάθαρη θέση για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας, χιλιάδες νέοι, με βασικό πυρήνα το μαθητικό κίνημα πορεύτηκαν σε όλη την Κύπρο. Απαίτησαν όπως αποχωρήσει ο Αττίλας από την Κύπρο, ζήτησαν την αποστρατικοποίηση του νησιού και ξεκαθάρισαν πως η Κύπρος Ανήκει στο Λαό της. Ως ΕΔΟΝ, καλούμε τους νέους και τις νέες τις Κύπρου να συστρατευθούν στον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή, για Κύπρο ομοσπονδιακή, επανενωμένη, ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη, για Κύπρο ειρηνική, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη

Σε ψήφισμα ενάντια στην «παράνομη και αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησαν η τότε εθνικιστική τουρκοκυπριακή ηγεσία του Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους», αναφέρεται ότι το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και ότι επιδίωξη είναι η επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια και μόνη ιθαγένεια, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα».

Σημειώνει ότι, παρά την καταδίκη του ψευδοκράτους από τα ΗΕ και τη μη αναγνώρισή του από κανένα άλλο κράτος, η Τουρκία εμμένει σε αυτή την «απαράδεκτη, παράνομη και διχαστική κατάσταση», που «επιδεικνύει την απροθυμία της για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα», ενώ προσθέτει ότι η Διζωνική – Δικοινοτική Ομοσπονδία ως βάση λύσης, συνιστά «ύστατη υποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Το ψήφισμα συνεχίζει τονίζοντας ότι «το status quo της κατοχής, καθώς και το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη νεολαία μας, αλλά και για το σύνολο των Κυπρίων, που συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον».

Αναφέρει, δε, ότι με τη στασιμότητα στην πορεία του κυπριακού μετά το Κραν Μοντανά, παραμένουν ανοιχτές οι πληγές «από τα θλιβερά γεγονότα του 1974 και το δίδυμο έγκλημα εις βάρος του λαού και του τόπου μας, αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας συνωμοσίας, που ήθελε την μετατροπή του “xρυσοπράσινου φύλλου” της Μεσογείου, σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ».

Το ψήφισμα εκφράζει τη διαβεβαίωση για συνέχιση του αγώνα για επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης που θα επανενώνει την Κύπρο, λύσης «που θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας», παρά την αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ιδίως μετά την εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σημειώνει, δε, ότι «η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποκαθιστά τους πληγέντες της εισβολής, όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να καθιστά τις επόμενες γενιές, ισότιμους πολίτες ενός κυρίαρχου κράτους χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy