Μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας από τον κόσμο του Πολιτισμού (εικόνες-βίντεο)Μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί, εκατοντάδες επαγγελματίες Τεχνών και συναφών επαγγελμάτων στο χώρο του πολιτισμού καθώς και υποστηριχτές του πολιτισμού με αφορμή την καθυστέρηση καταβολής του επιδόματος, αλλά́ και για την γενικότερα πενιχρή στήριξη του Πολιτισμού μέχρι σήμερα, παρά τις συνέπειες της πανδημίας.

x2 3 scaled

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που άρχισε από τις 7 και 30 το πρωί πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο παιδείας.

x1 3 scaled

Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων «οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν είναι επαίτες, ντροπή κ. Υπουργέ, ΕΛΕΟΣ, ΥΠΠΑΝ-ΕΙΠΑΝ-ΕΙΠΑΝ», κ.α.

x4 3 scaled

Μιλώντας το πρωί στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της κλαδικής ηθοποιών της ΠΕΟ Προκόπης Αγαθοκλέους ανέφερε ότι αυτή η κυβέρνηση άφησε τελευταίο τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του και έκαμε λόγο για αδιαφορία και εμπαιγμό.

x5 3 scaled

Χρειάζεται τόνισε διάλογος για να κατοχυρωθεί η εργασία των καλλιτεχνών μέσα από συλλογικές συμβάσεις.

x6 3 scaled

Από την πλευρά της η συντονίστρια της ομάδας για την εκδήλωση Λέα Μαλένη ανέφερε η πορεία διαμαρτυρίας οργανώθηκε για να υπενθυμίσουν όχι μόνο την ανάγκη να δοθεί το επίδομα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση αλλά και για να αναδειχθούν και άλλα προβλήματα του κλάδου όπως η στήριξη των ανθρώπων που παράγουν πολιτισμό τώρα που ανοίγουν και οι θεατρικοί χώροι.

Δεν υπάρχουν έτοιμες παραστάσεις και τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά καθώς, εξήγησε, χρειάζεται προετοιμασία και παραγωγές ενώ φαίνεται να είναι δύσκολο να ανοίξουν τα θέατρα πριν από τον Σεπτέμβρη.

x6 3 scaled

Το ΑΚΕΛ στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των καλλιτεχνών

 

Το ΑΚΕΛ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και των ανθρώπων του πολιτισμού που κατεβαίνουν σήμερα σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Καλούμε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος όταν χιλιάδες εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι αναγκασμένοι εδώ και μήνες να ζουν με το 360 ευρώ μηνιαίως. Κι αυτό, επειδή οι εργοδότες τους παραβίασαν τη συμφωνία για την προσωρινή αναστολή των εργασιών τους το χειμώνα και δεν κατέβαλλαν το 2,8% του μισθού των εργαζομένων και ως εκ τούτου δεν εντάσσονται στα ειδικά σχέδια επιδότησης του 60% του μισθού τους. Για χιλιάδες άλλους εργαζόμενους καθυστερεί η πληρωμή του ειδικού ανεργιακού επιδόματος.
 
Όσον δε αφορά τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους της τέχνης, η κυβέρνηση καθυστερεί στην καταβολή ακόμα κι αυτού του ανεπαρκούς επιδόματος στήριξης που πριν από πολύ καιρό είχε εξαγγείλει. Η πενιχρή κρατική στήριξη προς τον Πολιτισμό είναι ενδεικτική των προτεραιοτήτων και της φιλοσοφίας της κυβέρνησης.
 
Το ΑΚΕΛ εκφράζει συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των ανθρώπων του πολιτισμού.

x9 3 scaled

Πηγή: Άστρα/Διάλογος

x7 3 scaled x16 scaled x13 1 scaled x15 scaled x14 1 scaled x12 1 scaled x11 2 scaled x10 2 scaled x8 3 scaled x17 scaled