Μαζική κινητοποίηση από το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ – «Τέρμα στις διακρίσεις» (Φωτογραφίες-Video)

Mαζική κινητοποίηση  πραγματοποιείται  αυτη την ώρα από το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ μαζί με το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

 

 

 

 

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση αναφέρεται πως «οι γυναίκες του τόπου – εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχοι, νέες, πρόσφυγες και μετανάστριες – βιώνουν από την μια την εκμετάλλευση του ίδιου του συστήματος και από την άλλη τις χρεωκοπημένες πολιτικές της Κυβέρνησης οι οποίες σε κανένα βαθμό δεν καταφέρνουν να τις στηρίξουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.»

«Για όλα αυτά καλούμε τις γυναίκες του τόπου να βροντοφωνάξουν «Φτάνει πια»! Οργανωμένα να αγωνιστούμε για την ανατροπή της ανισότητας», τονίζουν Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ και Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων.

Κάλεσμα από το ΑΚΕΛ

«Το ΑΚΕΛ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πορεία που οργανώνει το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ και το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Ο αγώνας για την ισοτιμία των φύλων είναι υπόθεση όλου του λαού» σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα την Παρασκευή.

Σημειώνει παράλληλα πως «ενώνει τη φωνή του με το προοδευτικό γυναικείο κίνημα και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου διεκδικώντας ισότητα στην εργασία και ισομισθία, μέτρα στήριξης της μητρότητας, προστασία και προαγωγή των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας, δραστική πολιτική για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κοινωνικά μέτρα που να στηρίζουν ευάλωτες ομάδες γυναικών όπως οι μονογονιοί, τα ΑμεΑ, οι μετανάστριες».

Προσθέτει μάλιστα ότι « παρά την πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών, η ισοτιμία ανδρών και γυναικών παραμένει στόχος και όχι πραγματικότητα. Αμέτρητες μορφές ανισοτήτων, διακρίσεων και βίας συνεχίζουν να πλήττουν τις γυναίκες του κόσμου και του τόπου μας. Οι γυναίκες -και πρώτα και κύρια οι εργαζόμενες- είναι αυτές που πληρώνουν διπλά την κοινωνικοοικονομική εκμετάλλευση και τις ανισότητες, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους».

Tο κάλεσμα των διοργανωτών – «Διεκδικούμε:

• Ισότητα και ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς
• Καταπολέμηση των έμφυλων στερεότυπων και αντιλήψεων
• Εφαρμογή και εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών που υπερασπίζονται τα εργασιακά δικαιώματα της γυναίκας.

• Εξάλειψη του χάσματος στους μισθούς και τις συντάξεις.
• Κρατικές δομές προστασίας και στήριξης των θυμάτων βίας.
• Αύξηση επιδόματος & άδειας μητρότητας – θεσμοθέτηση πληρωμένης γονικής άδειας.
• Απόλυτη και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
• Προστασία και προαγωγή των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας
• Άμεση κύρωση όλων των διεθνών συμβάσεων που προστατεύουν την ζωή και την εργασία των μεταναστριών
• Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών και εκπροσώπησή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και στα κέντρα λήψης αποφάσεων
• Προστασία και Στήριξη των ευάλωτων ομάδων γυναικών, μονογονιών, μεταναστριών, αναπήρων ατόμων με αναπηρία για πλήρη κοινωνική ένταξη.
• Ισότιμη πρόσβαση σε μια πραγματικά δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση σε όλους»

Διοργανώνουν το  Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ , το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟκαι Συμμετέχουν οι οργανώσεις: ΕΔΟΝ| ΕΚΑ| Αριστερή Πτέρυγα| Κίνημα Κατά Των Εκποιήσεων |ΚΙΣΑ| Νέα Διεθνιστική Αριστερά |Παγκύπρια Κίνηση Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων| Παγκύπρια Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων| Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης| Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου| Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών |Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών

To μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ

Από μέρους της ΚΕ ΑΚΕΛ απευθύνω θερμό χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση.

Τι μας φέρνει εδώ;

Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Η βία σε βάρος τους. Η εκμετάλλευση των γυναικών. Από τον καπιταλισμό που τις καταδυναστεύει. Από τις πατριαρχικές αντιλήψεις που την εξοντώνουν, τη φιμώνουν, την κατακρεουργούν.

Οι μισές γυναίκες του πλανήτη σήμερα είναι ακόμα αναγκασμένες να παραμένουν κλεισμένες στο σπίτι.

Το ένα τρίτο των γυναικών του πλανήτη έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από οικείο τους πρόσωπο.

140 γυναίκες σκοτώνονται από μέλος της ίδιας τους της οικογένειας κάθε μέρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι απόπειρες αυτοκτονίας γυναικών είναι μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερες από τους άντρες, το ίδιο και η θνησιμότητα αυτοκτονίας γυναικών.

Πάνω από τις μισές γυναίκες του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε οικογενειακό προγραμματισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι μισές γυναίκες στις αναπτυγμένες χώρες υποχρεώνονται σε μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, σε μικρούς μισθούς, σε εξοντωτικά ωράρια μέσα και έξω από το σπίτι.

Στην Κύπρο μια γυναίκα πρέπει να εργάζεται 40 ημέρες περισσότερες τον χρόνο από έναν άνδρα για να κερδίσει τον ίδιο μισθό μαζί του.

Τα περιστατικά βίας στην οικογένεια εκτοξεύθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Οι γυναικοκτονίες συγκλονίζουν κάθε τόσο την κυπριακή κοινωνία.

Ο θεσμικός ρατσισμός και σεξισμός εκδηλώνεται σε όλα σχεδόν τα επίπεδα της κυπριακής κοινωνίας.

Τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης γυναικών ρίχνουν τη σκιά τους σε πολλούς τομείς, ακόμα και στους υπεράνω πάσης υποψίας.

Οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας αδυνατούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους.

Οι μονογονιοί παλεύουν με πενιχρά επιδόματα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, σε μια κοινωνία που δίνει αξία στη γυναίκα μόνο αν αυτή κρέμεται από το μπράτσο ενός άντρα.

Οι υποδομές φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων τις οποίες έκλεισε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ, αφού τα ωράρια εργασίας παραμένουν αρρύθμιστα.

Όλα αυτά και άλλα τόσα μάς έφεραν σήμερα εδώ. Για να ενώσουμε τη φωνή μας με το γυναικείο κίνημα. Να φωνάξουμε δυνατά τέρμα στις διακρίσεις.

Για το ΑΚΕΛ δεν είναι απλώς χρέος η πάλη για την ισοτιμία, η απομόνωση του σεξισμού, η ανάγκη να βγει η γυναίκα στο προσκήνιο. Είναι μέρος της φιλοσοφίας και της ιδεολογίας που πρεσβεύουμε. Γι’ αυτό και είμαστε πάντοτε αλληλέγγυοι στους αγώνες του γυναικείου κινήματος, γι’ απελευθέρωση των γυναικών, ισοτιμία, σεβασμό, αξιοπρέπεια.

Η απελευθέρωση των γυναικών δεν θα έρθει από το πουθενά. Ούτε θα τη χαρίσει στις γυναίκες ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση τους.

Χρειάζονται μέτρα και πολιτικές που να επιτρέπουν στη γυναίκα να απελευθερώσει τις δυνάμεις της έξω από το σπίτι.

Πολιτικές αναχαίτισης της γυναικείας ανεργίας.

Αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Μέτρα καταπολέμησης της  ανισομισθίας.

Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας προς τις έγκυες εργαζόμενες.

Στήριξη των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων μητέρων και ενίσχυση της προστασίας τους.

Εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας.

Κατάργηση της αποκοπής του 12% για όσες και όσους συνταξιοδοτούνται στα 63.

Μέτρα και υποδομές που να στηρίζουν τη μητρότητα ως κοινωνική ευθύνη.

Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των μορφών βίας.

Πλήρης κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας.

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις θέσεις μας για τη γυναίκα. Θέσεις που εργαζόμαστε για υλοποίηση τους μέσα και έξω από τη Βουλή.

Το ΑΚΕΛ είναι σήμερα εδώ, είναι καθημερινά παντού όπου οι εργαζόμενοι αγωνίζονται, όπου οι γυναίκες υψώνουν ανάστημα για να παλέψει μαζί τους.

Για να δώσει δύναμη στη δύναμη τους.

Για να δώσει φωνή στη φωνή τους.

Για να φωνάξει ξανά και σήμερα Τέρμα στις διακρίσεις!

Ζήτω η 8η του Μάρτη!

Μαζί με τις γυναίκες στον αγώνα για το αύριο που θέλουμε!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy