Με 100% των ψήφων καταμετρημένο, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) νικητές με 25,7% στις εκλογές στη Γερμανία

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες είναι οι νικητές των χθεσινών εκλογών στη Γερμανία, λαμβάνοντας το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες έλαβαν ποσοστό 24,1% καταγράφοντας τη χειρότερη ήττα στην ιστορία τους και ύστερα από 16 χρόνια διακυβέρνησης.

Όπως μετέδωσε από το Βερολίνο ο ανταποκριτής του Άστρα Παντελής Βαλασόπουλος, τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε 5 εβδομάδες δεδομένου ότι αναμένεται η λήψη των επιστολικών ψήφων.

Σύμφωνα με αυτό το αποτέλεσμα ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς θα πρέπει να λάβει πρώτος εντολή από τον Πρόεδρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η συνεργασία με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Αν αυτό συμβεί θα είναι η πρώτη τρικομματική κυβέρνηση στη χώρα. Από την άλλη, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους και θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (-8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων.

Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%. Η Γερμανία εισέρχεται σε πολύ πιο απρόβλεπτη φάση, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση είτε υπό τους Σοσιαλδημοκράτες, που κέρδισαν αλλά με μικρή διαφορά, είτε υπό τους συντηρητικούς.

Με τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία το πιο πιθανό που θα γίνει είναι να υπάρξει μια αλλαγή στην κοινωνική πολιτική και να γίνει πιο ανθρωποκεντρική, δήλωσε στον Άστρα Οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Μάριος Χρίστου. Η χώρα, είπε, χρειάζεται επενδύσεις στην ποιοτική αναβάθμιση και ανάπτυξη της τεχνολογίας. Υπενθύμισε ότι επί εποχής της Άγκελας Μέρκελ υπήρξε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας και η χώρα ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σε αξία αγαθών, ενώ το κατά κεφαλή εισόδημα ήταν διπλάσιο σε σύγκριση με άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Μέρκελ πωλούσε στους Γερμανούς ένα οικονομικό εθνικισμό, αξιοποιώντας το ότι η χώρα είναι η ισχυρότερη οικονομικά χώρα στην Ε.Ε. Εκτίμησε ότι πιθανόν η Γαλλία να εκμεταλλευθεί αυτή την περίοδο για να αναδειχθεί ως η ηγέτιδα χώρα της Ε.Ε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.