Με άδεια χώρου αναψυχής λειτουργούν οι παιδότοποι

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα που αφορά τη λήψη μέτρων ασφάλειας

Με άδεια χώρου αναψυχής που εμπίπτει ανάλογα με την περίπτωση στα δημοτικά ή στα κοινοτικά όρια λειτουργούν οι παιχνιδότοποι και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των παιχνιδότοπων στην Κύπρο.

Προϋπόθεση για την έκδοση της εν λόγω άδειας αποτελεί η εξασφάλιση πιστοποιητικών από τον Δημοτικό Μηχανικό (ή τον Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων), από τον Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, από τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και από την οικεία δημοτική υγειονομική υπηρεσία ή τον Προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών. Επίσης, στις περιπτώσεις όπου ο αιτητής δεν είναι ο ιδιοκτήτης του υποστατικού, απαιτείται η συμφωνία μίσθωσης χρήσης του σχετικού χώρου/υποστατικού/οικοδομής.

Όπως αναφέρεται και στην εν θέματι νομοθεσία, η αρμόδια Δημοτική/Κοινοτική Αρχή οφείλει να διεξάγει σχετικές επιθεωρήσεις στους παιχνιδότοπους, αφού περιλαμβάνονται στους χώρους που αδειοδοτεί, ή να εξασφαλίζει τέτοιες υπηρεσίες επιθεωρήσεων. Όπως αναφέρεται σε απάντηση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, σε ερώτηση της βουλευτού του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτας Δημητρίου σχετικά με τους παιχνιδότοπους, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα που αφορά τη λήψη μέτρων ασφάλειας ή τη συχνότητα ελέγχου των παιχνιδότοπων ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα και η ασφάλεια των παιδιών και των θαμώνων. Δεν υπάρχει νομοθεσία για τα θέματα δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας που αφορά το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η κα Δημητρίου ζήτησε από την αρμόδια υπουργό όπως πληροφορηθεί για τις άδειες που πρέπει να έχει ένας παιχνιδότοπος για να λειτουργεί, κάθε πόσο πρέπει να ελέγχονται οι παιχνιδότοποι για να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα και η ασφάλεια των παιδιών και των θαμώνων, ποια μέτρα λαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση και αν υπάρχουν κανονισμοί για τα θέματα ασφάλειας και υγείας.

Επίσης, ζήτησε όπως πληροφορηθεί για τον αριθμό των παιχνιδότοπων που λειτουργούν σήμερα, καθώς και πόσες επιθεωρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και από ποιους, ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία παιχνιδότοπων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να διαφανεί εάν χρήζει βελτίωσης το κυπριακό νομοθετικό πλαίσιο και αν πραγματοποιούνται διαπιστεύσεις από τις διευθύνσεις των παιχνιδότοπων σε σχέση με την εκπαίδευση του προσωπικού.

Η αρμόδια υπουργός απαντώντας στα πιο πάνω ανέφερε ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν τηρεί στατιστικά στοιχεία για τους παιχνιδότοπους στην Κύπρο. Συμπλήρωσε ότι την περίοδο 2009-2015 διεξήχθησαν γύρω στις 40 επιθεωρήσεις ετησίως σε ιδιωτικούς χώρους αναψυχής στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Τμήματος για τη συμμόρφωση των εργοδοτών με τις πρόνοιες της περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσίας. Οι επιθεωρήσεις αυτές περιέλαβαν χώρους αναψυχής που ανήκαν σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εστιατόρια ή σε συναφή υποστατικά.

Επισημαίνεται ότι από τις πληροφορίες που κατέχει το Τμήμα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται ειδική εθνική νομοθεσία ή/και σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα για τις προδιαγραφές των εξοπλισμών αναψυχής. Από σχετική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα κατά το 2012, με εξαίρεση δύο κρατών-μελών που έχουν ειδική νομοθεσία, στα υπόλοιπα κράτη-μέλη οι αρμόδιες Αρχές Επιθεώρησης Εργασίας δεν δύνανται να διεξάγουν επιθεωρήσεις για τα θέματα δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας, όπως είναι αυτά που αφορούν τα τρίτα πρόσωπα (μη εργοδοτούμενα) στους παιχνιδότοπους.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy