Με αφορμή … 3rd Cyprus Jazz and World Music Showcase

Με αφορμή … το  Cyprus Jazz and World Music Showcase που  διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές  Υπηρεσίες  του  Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο στις 18 και 19 Νοεμβρίου ο Μιχάλης  Καρακατσάνης,  Διαχειριστής  Κέντρου  Μουσικής  Πληροφόρησης,  μιλά στον Ορίζοντα:

«Ο θεσμός του Cyprus Jazz and World Music Showcase που πραγματοποιείται φέτος για 3η συνεχή χρονιά ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και διοργανώνεται από κοινού μαζί με το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Κύπρου και το Θέατρο Ριάλτο. Ξεκινώντας δειλά πριν δύο χρόνια, οι διοργανωτές επιδίωξαν να δώσουν την ευκαιρία σε Κύπριους μουσικούς δημιουργούς να παρουσιάσουν αυθεντικές δουλειές τους στο ευρύ κοινό αλλά και σε προσκεκλημένους από το εξωτερικό, αναπτύσσοντας μεταξύ τους συνεργασίες που θα τους ενίσχυαν και θα τους προσέφεραν δυνατότητες για διεθνή προβολή και προώθηση.

Ας σημειωθεί ότι το 1ο Cyprus Jazz & World Music Showcase ήταν αφιερωμένο στη μνήμη ενός σημαντικού Κύπριου δημιουργού της Jazz και World μουσικής, του Σάββα Χουβαρτά, του οποίου το έργο αποτελεί σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τους νεότερους καλλιτέχνες.

Η διοργάνωση αυτή έχει αγκαλιαστεί από τους Κύπριους φίλους της μουσικής, πράγμα που αποδεικνύει και η σταθερή αυξητική τάση όσον αφορά την προσέλευση του κοινού κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, τα κολακευτικά σχόλια των προσκεκλημένων επαγγελματιών του φεστιβάλ, που στην ολότητά τους αναγνωρίζουν το υψηλό τεχνικό και μουσικό επίπεδο των συμμετεχόντων, δείχνει ότι η διοργάνωση έχει καταφέρει να καταλάβει πλέον σημαντική θέση στις ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας και προώθησης της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας της χώρας μας στο εξωτερικό. Να αναφέρουμε εδώ ότι όσον αφορά τη μελλοντική εξέλιξη του θεσμού, γίνονται σκέψεις οι οποίες όμως είναι ακόμη στα αρχικά στάδια, με στόχο τη διεύρυνση των μουσικών ειδών που καλύπτει καθώς και την περαιτέρω στόχευση των δράσεών του.

Oπως γίνεται αντιληπτό, η ίδια φύση της διοργάνωσης αξιώνει μια αρκετά ευρεία κατανόηση των όρων «τζαζ» και «μουσικές του κόσμου», που περιλαμβάνει όσο περισσότερα είδη δημιουργικής και αυτοσχεδιαστικής μουσικής, μακριά από στεγανούς όρους, ταμπέλες και κατηγοριοποιήσεις. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται και στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, αφού βλέπουμε μουσικά σχήματα και συνθέσεις που κινούνται ελεύθερα σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών ιδιωμάτων, εκτείνοντας από την παραδοσιακή και έθνικ μουσική, στην μουσική soul και funk, μέχρι την free-jazz.

Τα μουσικά σχήματα που εμφανίζονται, επιλέγονται μετά από ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, από επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής, που συστήνεται από τους διοργανωτές. Να αναφέρουμε εδώ ότι απαράβατος όρος για τη συμμετοχή κάποιου μουσικού σχήματος, είναι να παρουσιάσει τη δική του αυθεντική και πρωτότυπη μουσική, με χρονική διάρκεια της εμφάνισης που δεν θα ξεπερνά τα 30 λεπτά. Το συνολικό πρόγραμμα καταγράφεται οπτικοακουστικά, ώστε να δημιουργείται αυτόματα αρχείο και υλικό προώθησης στα χέρια των καλλιτεχνών.

Κύρια αποστολή της διοργάνωσης είναι να παρουσιάσει σε δύο μέρες, μια σφαιρική και δυναμική εικόνα της σύγχρονης κυπριακής μουσικής δημιουργίας, τόσο στο κοινό της Κύπρου όσο και σε μουσικούς επαγγελματίες και διοργανωτές από το εξωτερικό. Παράλληλα, στοχεύοντας στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής πτυχής της διοργάνωσης, πραγματοποιείται το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 11π.μ. στο Θέατρο Ριάλτο, ενημερωτική ημερίδα για τις δομές και μηχανισμούς λειτουργίας της διεθνούς μουσικής βιομηχανίας, κάτω από το γενικό τίτλο “Unlocking advancement opportunities for jazz & world music in local and international context’’, με εισηγήσεις από τους φιλοξενούμενους επαγγελματίες του φεστιβάλ, Tonis Tuur (Εσθονία), Raisa Siivola (Φινλανδία) και Dubi Lenz (Ισραήλ).»

Στην  φετινή  διοργάνωση  λαμβάνουν μέρος  τα  μουσικά  σχήματα  Cahit Kutrafali Quartet, Fuzz Bus, Leonid Nesterov Trio,  Nikos Charalambous Trio, Rumba Attack,  Takoushis Karapatakis Project,  The Original Quartet,  Tricoolore,  Trio Frisson και  Urban Trio, υπόσχοντάς μας μια άκρως ενδιαφέρουσα μουσική εμπειρία.

Θέατρο Ριάλτο 18 και 19 Νοεμβρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.