Με αφορμή… φιλίες στέρεες που διαπερνούν τα συρματοπλέγματα

@Φίλιππος Χρίστου

Της Μαρίας Φράγκου

Με αφορμή… τη συναυλία που διοργανώνει στο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία στις 29 Δεκεμβρίου στις 19:30 η νεοσύστατη (δικοινοτική) Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Κύπρου η Μαρία Φράγκου συνάντησε, μίλησε με τους διευθυντές και ιδρυτές της Ορχήστρας Νάταλη Νεοφύτου και Nihat Agdac και γράφει για τον Ορίζοντα:

Η κοινωνία των πολιτών , ολοένα και πιο ώριμη, αναζητά διόδους συνεργασίας ανάμεσα σε Ε/κ και Τ/κ. Νέοι άνθρωποι, αυτοί που δεν έζησαν την Κύπρο προ του 1974, αυτοί που δεν ήξεραν πως ήταν στην εμφάνιση Ε/κ και Τ/κ, σήμερα κτίζουν μεταξύ τους φιλίες στέρεες. Συναντώνται, συναγελάζονται, συνεργάζονται. Κι ανοίγουν δρόμους που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν δύσκολοι και δύσβατοι. Και ο πολιτισμός, τέτοιους δρόμους ανοίγει.

Η Νάταλη Νεοφύτου και ο Nihat Agdac, είναι δύο νέοι, τους οποίους η μουσική έκανε καλούς φίλους. Και συνεργάτες. Και σήμερα, ως διευθυντές και ιδρυτές της νεοσύστατης Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου Κύπρου, μας καλούν στο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία στις 29 Δεκεμβρίου στις 19:30 για μία συναυλία που θα απογειώσει το άκρως γιορτινό κλίμα των ημερών, με κλασικά αριστουργήματα από τη συμφωνία του W.A. Mozart αρ. 29 και το κονσέρτο του J.S. Bach c για βιολί και όμποε. Ακόμα είκοσι μουσικοί, Ε/κ και Τ/κ, θα είναι μαζί τους στη σκηνή.

Η Νάταλη και ο Nihat βραβεύθηκαν πρόσφατα από το “Stelios Cyprus Bicommunal Award 2016 για την προσπάθεια τους στην προώθηση και ανάπτυξη κοινών έργων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και οι δύο νέοι, προετοιμάζονται αυτές τις μέρες για την πρώτη συναυλία της νεοσύστατης Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου Κύπρου.

Τους συναντήσαμε στο Σπίτι της Συνεργασίας, παρά το Λήδρα Πάλλας, εκεί που και οι ίδιοι περνούν αμέτρητες ώρες, κτίζοντας από τη μια τη φιλία τους και προετοιμάζοντας από την άλλη τη συναυλία τους. Τους συναντήσαμε εκεί που, όπως και οι ίδιοι μας λένε, πολλοί νέοι από τις δύο κοινότητες έχουν ως σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων.

Πώς βιώνετε αυτό το γεγονός, ρωτάμε τη Νάταλη και τον Nihat. «Νιώθουμε τυχεροί που πήραμε το βραβείο “Stelios Cyprus Bicommunal Award 2016”, γιατί πέραν όλων των άλλων, είναι και ένα χρηματικό ποσό αρκετά μεγάλο, το οποίο μας δίνει μία σιγουριά ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με τις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Είναι μια μεγάλη βοήθεια για να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια. Η όλη οργάνωση απαιτεί χρόνο και είναι η πρώτη φορά που οργανώνουμε κάτι μεγάλο, όπως τη συναυλία στις 29 του Δεκέμβρη. Στόχος μας είναι να φέρουμε όσο γίνεται περισσότερους Κύπριους στην ίδια αίθουσα. Εγώ από την από δω πλευρά και ο Nihat από την άλλη πλευρά, κάνουμε την ίδια προσπάθεια», μας λέει η Νάταλη.

Τους ζητούμε να θυμηθούν πώς έγινε η γνωριμία τους. «Μα μέσα από τη μουσική», απαντούν και οι δύο. «Το 2007 γνωριστήκαμε στον Πεδουλά, κατά τη διάρκεια της θερινής ακαδημίας της Κρατικής ορχήστρας Νέων». Το 2009 η Νάταλη πήγε στο Λονδίνο για σπουδές, ενώ τον επόμενο χρόνο βρέθηκε για σπουδές στη βρετανική πρωτεύουσα και ο Nihat. «Ξανασυναντηθήκαμε, λοιπόν, και η φιλία μας συνέχισε και κρατάει μέχρι σήμερα», λέει ο Nihat.

Η μουσική είναι το κοινό ενδιαφέρον των δύο νέων. «Και το πιο εντυπωσιακό με τη μουσική είναι πως μπορείς να την μοιραστείς με τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν την μοιραζόμαστε μόνο εμείς, μεταξύ μας, σε μια αίθουσα. Γίνεται κτήμα όλου του κόσμου. Κι όταν δυο καλοί φίλοι όπως εμείς οι δύο μοιραζόμαστε αυτό που αγαπάμε, το αποτέλεσμα είναι ωραίο και νιώθουμε κι εμείς ακόμα πιο ωραία. Μας δίδετε η ευκαιρία, μέσα από τη μουσική και τη φιλία μας ως Ε/κ και Τ/κ, να δείξουμε αυτό που νιώθουμε στους Κύπριους, που τόσα χρόνια ζουν χωριστά». Στέλνετε ένα μήνυμα επαναπροσέγγισης, τους λέω χαμογελώντας. «Μα αυτό κάνουμε», λένε και οι δύο.

Η ιδέα για την Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου γεννήθηκε στο Λονδίνο το 2013. Η Νάταλη και ο Nihat θέλησαν να δημιουργήσουν κάτι που θα έκανε και τη διαφορά, φέρνοντας κοντά Ε/κ και Τ/κ μουσικούς – που θα στελέχωναν την ορχήστρα – αλλά και Ε/κ και Τ/κ που θα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη δουλειά τους. «Αφού εμείς είμαστε τόσο καλοί φίλοι γιατί να μην φέρουμε Ε/κ και Τ/κ μαζί και μαζί μας», λένε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και οι δύο. Φτιάξατε ένα ίδρυμα με δικοινοτικό χαρακτήρα, ένα ίδρυμα που προωθεί τη δικοινοτική συνεργασία. Ποιας αποδοχής τυγχάνει η προσπάθεια σας, ρωτάμε. «Ο κόσμος είδε πολύ θετικά την προσπάθεια μας. Και είναι πολλοί αυτοί που θα μας υποστηρίξουν. Και πολλοί μουσικοί επέδειξαν ενδιαφέρον να παίξουν. Αυτή η καινούρια ορχήστρα που δημιουργήσαμε είμαι μικρή – για αυτό και Ορχήστρα Δωματίου – και στελεχώνεται από επαγγελματίες μουσικούς. Είμαστε 20 μουσικοί μέχρι τώρα. Δέκα Ε/κ και δέκα Τ/κ».

Και η βράβευση πριν από μερικές εβδομάδες από το το «Stelios Cyprus Bicommunal Award 2016», σημαίνει πολλά για τους δύο νέους. Πρώτα και κύρια η οικονομική ενίσχυση τους λύνει τα χέρια. «Ηταν μια τεράστια ώθηση για μας. Για τη καινούρια αρχή που κάνουμε. Συμμετείχαμε ξανά στο διαγωνισμό αλλά δεν βραβευθήκαμε. Η δεύτερη φορά ήταν επιτυχής. Η ιδέα μας άρεσε και την προηγούμενη φορά είναι η αλήθεια. Είναι κι αυτό ένα μήνυμα. Πως χρειάζεται προσπάθεια και στις μεταξύ μας σχέσεις. Χρειάζεται προσπάθεια και την υπόθεση της Κύπρου».

H Νάταλη και ο Nihat πιστεύουν πως υπάρχει έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων συνεργασιών, που να αποσκοπούν και στην γνωριμία μεταξύ Ε/κ και Τ/κ. «Ηδη γίνονται πολλά σε επίπεδο δικοινοτικής συνεργασίας. Πριν δέκα χρόνια δεν είχαμε την ίδια σχέση με τους Τ/κ . Και μιλούμε πάντα για τους νέους. Με τα χρόνια, όμως, ήρθαμε κοντά οι νέοι. Και πρέπει να γίνονται προσπάθειες από εμάς τους νέους γιατί εμείς θα ζήσουμε σε αυτή τη χώρα κι εμείς θα παίρνουμε αποφάσεις για τη ζωή μας. Η μουσική είναι ένα βήμα. Πρέπει να γίνονται και άλλα σε διάφορους τομείς της ζωής μας», λέει η Νάταλη. Και ο Νιχάτ προσθέτει: «Η δικοινοτική συνεργασία έχει προχωρήσει πολύ. Πρέπει, ωστόσο, να γίνουν κι άλλες προσπάθειες. Τα βήματα που γίνονται είναι αρκετά, αλλά πρέπει να αναζητήσουμε κι άλλους τρόπους συνεργασίας. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί».

Oι δύο νέοι συμφωνούν πως η αναζήτηση της πολιτικής λύσης είναι δουλειά των πολιτικών. Και πως εμείς , ως κοινωνία, έχουμε το δικό μας ρόλο να διαδραματίσουμε. Γιατί ως κοινωνία πρέπει να είμαστε πιο μπροστά.

Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία στις 29 Δεκεμβρίου στις 19:30

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy