Με αφορμή …την παρουσίαση της μπάντας Γαβ, στο 11ο Cyprus Rialto World Music Festival σήμερα, Κυριακή 17 Ιουνίου, αλλά και τη συμμετοχή τους- συνθέτουν, διασκευάζουν και διασκεδάζουν ως μουσικοί επι σκηνής-  στην παράσταση Πλούτος του Αριστοφάνη που ανεβάζει η ομάδα Φτωχολογιά στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, μιλήσαμε με τον Γιάννη Χρηστίδη, έναν εκ των πέντε Γαβ:

Γιατί σκυλάδικο; Το είδος έχει μια σκληρή, παρεξηγημένη ψυχή από μόνο του. Μια ψυχή που είναι να βγει και μπορεί να βγει με πολλούς τρόπους – σίγουρα όχι μόνο μέσα από τα γνωστά σκυλομάγαζα. Ε, ας βγει.

Η μουσική ή οι στίχοι ήταν αυτοί που κατέτασσαν ένα τραγούδι στα σκυλάδικα; Ο συνδυασμός των δύο δημιουργεί τη βάση για να χαρακτηριστεί έτσι ένα άσμα. Oμοιες μουσικές φόρμες με ρίζες στην Aνατολή, στα Bαλκάνια και φυσικά στο ρεμπέτικο και στιχουργική θεματολογία συνήθως γύρω από τον έρωτα. Η ενορχήστρωση και το εκάστοτε ηχόχρωμα φυσικά ενισχύουν αυτόν το χαρακτήρα. Το κυριότερο όμως είναι το συνολικότερο πλαίσιο – το «πού», το «πώς» και «από ποιους» ακούγεται. Αυτό είναι που διαμορφώνει την ταυτότητά του.

Εσείς κρατάτε το στίχο και διασκευάζετε τη μουσική; Eτσι ξεκινήσαμε. Και ούτε καν διασκευάζοντας. Ουσιαστικά αλλάζουμε την ενορχήστρωση, προσθέτοντας ή αφαιρώντας πινελιές. Oχι ότι είμαστε ζωγράφοι ας πούμε, αλλά αυτό ξεκίνησε από την πεποίθηση ότι πολλά από τα έργα έχουν γραφτεί ευφυώς. Και μεγάλο μέρος αυτών βιώνεται αποκλειστικά σε τόπους που κυριαρχούν «οι παράγοντες και η μαφία».

Ο έρωτας, (καψούρα) ήταν/είναι το βασικό θέμα τους; Και αυτών και ολάκερης της πίνουσας ανθρωπότητας.

Υπάρχουν κάποιοι συνθέτες, στιχουργοί που (ηθελημένα ή άθελά τους) ασχολήθηκαν περισσότερο με το είδος; Μουσαφίρης, Καπίρης, Χρυσοβέργης και Καρβέλας. Aφησαν (αφήνουν) ιστορία.

Αγαπημένα σας σκυλάδικα; Υπάρχουν κάποια που πλέον είναι «κλασικά»; Να πούμε Μπύρες, Φαινόμενα και Κατερίνα Στανίση όλα.

Πώς να αντιληφθούμε τον όρο «Ψυχοσκυλάδικο;» που χρησιμοποείται για το ειδος της μουσικής της μπάντας σας; Ηλεκτρικός –τύπου ska/surfήχος που μιλάει για έρωτες και πληγωμένες καρδιές. Είναι κάτι κοντά σε ψυχεδελικό χάλια σκυλάδικο, αλλά με μέτρο. Ακούγεται λίγο.

Γράφετε και δικά σας «σκυλάδικα»; Τα βρίσκετε αντάξια των προτύπων σας; Γράφουμε και πάμε και για δίσκο. Με γαρίφαλα. Ευτυχώς σιγά σιγά αλλάζουμε στο playlist πασίγνωστες «σούπες» με δικά μας, έτσι για να ζούμε λίγο πιο επικίνδυνα. Φυσικά η απολαυστική διαδικασία της γραφής περνάει απ’ το «πώς θα γραφόταν ένα σουξεδάκι για σκυλομάγαζο» και μετατρέπεται σε ψυχοσκυλάδικο χωρίς τελικά να έχει παιχτεί ποτέ με μπουζούκι, ντιλέι και στρεητοκρατία.

Χωράει το σκυλάδικο σε ένα έθνικ φεστιβάλ;  Η διοργάνωση έδειξε τόλμη, σθένος και χιούμορ που μας κάλεσε. Την ευχαριστούμε γι’ αυτό. Θα χωρέσει. Θα το κάνουμε να χωρέσει, γιατί έχει και ζέστη αυτόν τον καιρό και όλα γλιστράνε επάνω στους ιδρώτες στο χορό.

Και θα το πάρετε και σε αρχαίο θέατρο. Αριστοφάνης. Αρχαία Κωμωδία. Επιθεώρηση. Χλεύη. Χορός. Γιατί όχι; Μουσική παίζουμε. Δε θα κάνουμε δα και καμιά γαμήλια δεξίωση.

Τι να περιμένει κάποιος σε μια συναυλία σας; Υπάρχει ατμόσφαιρα σκυλάδικων; Σπάτε πιάτα, σας πετάνε γαρύφαλλα;

Προς το παρόν στις συναυλίες συνήθως φέρνουμε τα δικά μας πιάτα προσπαθώντας να μη μυρίζουμε «εναλλακτίλα». Γαρίφαλα πιο σπάνια. Χοροπηδάμε σαν κατσίκια συχνά, και μοχθούμε να φέρουμε τον κόσμο στο κέφι. (Περισσότερο από) Συχνά πιάνει. Ειδικά όταν έχει κέφια αυτός που βαράει τα κλαπατσίμπαλα, συμβαίνει κάτι μαγικό και ξεβιδωνόμαστε σαν λασκαρισμένοι – μπάντα και ακροατές.

Για τους Γαβ, γαυγίζουν οι Αρίστη Πουλλή (φωνές), Γιαννής Χρηστίδης (κιθάρες/φωνές), Λούκας Βαλέφσκι (πνευστά), Νίκκης Τρύφωνος (μπάσα) και Γιάννης Λακκοτρύπης (κρουστά).

Περισσότερα στο www.gavtheband.com, www.fb.com /gavtheband

Eθνικ Φεστιβάλ: Πλατεία Ηρώων Κυριακή 17 Ιουνίου, 20:30

Πλούτος: Τρίτη 19 Ιουλίου│Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία, Παρασκευή 22 Ιουλίου│Αρχαίο Ωδείο Πάφου, Σάββατο 23 Ιουλίου│Αρχαίο Θέατρο Κουρίου