Με αφορμή… την παράσταση κουκλοθέατρου “Ο Τζακ και η φασολιά… αλλιώς” που ανεβάζει το Θέατρο Ένα, η Βασιλική Ανδρέου, βασικός συντελεστής της παράστασης, μιλά στον Ορίζοντα:

«Το κουκλοθέατρο είναι ένα είδος που αγαπώ πολύ, κυρίως για τη μαγεία και την αθωότητα που κρύβει, αλλά και την ελευθερία που σου δίνει να εκφραστείς με διαφορετικούς τρόπους, να “ανοίξεις” τη φαντασία σου και να δημιουργήσεις. Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον το πώς μπορείς να ξεκινήσεις από μια άμορφη μάζα ή ένα οποιοδήποτε αντικείμενο ή υλικό και να το κάνεις να ζωντανέψει.


Η αλήθεια είναι ότι στην Κύπρο όταν ακούμε κουκλοθέατρο μάς έρχεται στο μυαλό ένα ζωγραφισμένο παραβάν, με τον κουκλοπαίκτη να κινεί τις κούκλες -γαντόκουκλες συνήθως- κρυμμένος από πίσω, και το συνδέουμε κυρίως με την προσχολική ηλικία. Και είναι φυσικό, γιατί για τους περισσότερους η μοναδική εμπειρία κουκλοθεάτρου που είχαν ήταν οι παραστάσεις που ετοίμαζαν οι δασκάλες μας στο νηπιαγωγείο. Βεβαίως, γίνονται κατά καιρούς παραστάσεις κουκλοθεάτρου, αλλά νομίζω λείπει ένας θίασος που να ασχολείται συστηματικά με αυτό. Στο εξωτερικό, το κουκλοθέατρο έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υπάρχουν αμέτρητα είδη κούκλας, τρόποι χειρισμού, από τον πιο απλό μέχρι τον πιο περίπλοκο.

Οι κούκλες που χρησιμοποιούνται στην παράσταση είναι όλες χειροποίητες και έχουν φτιαχτεί με διαφορετική τεχνική η κάθε μια. Χρησιμοποιούνται κούκλες άμεσου χειρισμού, κούκλες τύπου muppet, μαρότες, επίπεδες κούκλες, κούκλες σκιών και κούκλες που δημιουργούνται επί σκηνής με άλλους ευφάνταστους τρόπους. Στην παράστασή μας οι κουκλοπαίκτες είναι ορατοί πάνω στη σκηνή και δημιουργούν την ιστορία με ένα συνδυασμό αφήγησης της ιστορίας και χειρισμού των κούκλων.

“Ο Τζακ και η φασολιά… αλλιώς” βασίζεται στο γνωστό αγγλικό λαϊκό παραμύθι, απλώς εμείς το παρουσιάζουμε λίγο… αλλιώς. Στη δική μας εκδοχή, ο Τζακ ζει ανέμελα με τη μητέρα του στο μικρό τους αγρόκτημα στη φύση, όμως όλα αλλάζουν όταν εμφανίζονται σύννεφα από σκουπίδια στον ουρανό. Τα πάντα στη φύση μαραίνονται και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί. Ο Τζακ αναγκάζεται να πουλήσει την αγελάδα του, όμως την ανταλλάζει με τρία φασόλια. Τα φασόλια αυτά γίνονται μια τεράστια φασολιά που φτάνει στον ουρανό. Ο Τζακ σκαρφαλώνει και ανακαλύπτει ότι εκεί ζει ένας γίγαντας, ο οποίος πετάει τα σκουπίδια του στον ουρανό χωρίς να νοιάζεται για τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ο Τζακ θα γνωρίσει τον γίγαντα, θα γίνουν φίλοι και θα του εξηγήσει τη σημασία της ανακύκλωσης.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε έτοιμο σενάριο κουκλοθεάτρου το οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, οπότε έπρεπε να γραφτεί από την αρχή. Ξεκινώντας, λοιπόν, τη δουλειά με το κείμενο και τους διαλόγους, μας έρχονταν αλλαγές, διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας. Θέλαμε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό τον “κακό” γίγαντα του παραμυθιού. Γιατί να είναι κακός; Μήπως απλώς δεν του δώσαμε την ευκαιρία να μας πει την δική του ιστορία; Ήταν μια δουλειά σαν παιχνίδι με το κείμενο και από αυτό το παιχνίδι καταλήξαμε σε αυτή την εκδοχή που μιλά για το σεβασμό στο περιβάλλον και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Το έργο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από τριών ετών και πάνω.

Ευτυχώς, στις παραστάσεις που έγιναν μέχρι τώρα, είχαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Παίζουμε με γεμάτο θέατρο και θεατές με χαμογελαστά πρόσωπα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το μεγαλύτερο δώρο για μας είναι όταν μετά το τέλος της παράστασης τα παιδιά μένουν για ώρα στο θέατρο για να δουν τις κούκλες από κοντά, να μιλήσουν μαζί τους, να τις ακουμπήσουν….

Ελπίζω πως θα συνεχίσουμε με κουκλοθέατρο. Έχω ήδη πολλές ιδέες που περιμένουν… Ένα από τα όνειρά μου, για παράδειγμα, είναι να κάνω μια παράσταση κουκλοθεάτρου για ενήλικο κοινό. Ελπίζω πως δεν θα μείνει όνειρο…»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σύλληψη/σκηνοθεσία: Βασιλική Ανδρέου, Κατασκευή κούκλων/κατασκευές: Βασιλική Ανδρέου, Διασκευή: Μάριος Στυλιανού, Βασιλική Ανδρέου, Μουσική επιμέλεια: Άντρη Σιακαλλή, Φωτισμός: Ανδρέας Χριστοδουλίδης

Παίζουν: Βασιλική Ανδρέου, Μαριλένα Κυριάκου

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Κάθε Σάββατο στις 3 μ.μ. και Κυριακή στις 11 π.μ. στο Θέατρο Ένα στη Λευκωσία. Κρατήσεις: 22348203

ο τζακ 2