Mε αφορμή: Poetry Slam στην Κύπρο

…το πρώτο Poetry Slam Κύπρου η ποιήτρια Λίλη Μιχαηλίδου, από τον Oργανισμό Ιδεόγραμμα που το διοργανώνει, μιλά στον Ορίζοντα:

«Το Poetry Slam πρόκειται για ένα μείγμα υποκριτικής-απαγγελίας, μια μορφή performance κατά την οποία τα άτομα ανεβαίνουν στη σκηνή και παρουσιάζουν παραστατικά ένα κομμάτι ποίησης που έχουν γράψει. Κύρια χαρακτηριστικά είναι πως οι εκδηλώσεις αυτές έχουν τη μορφή διαγωνισμού και τα κομμάτια έχουν βιωματικό χαρακτήρα. Αναφέρονται σε κάποια δυσκολία, αγώνα, ή μορφή καταπίεσης που έχει υποστεί το άτομο και έχουν σκοπό να ταρακουνήσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα.

Η Slam Ποίηση έχει χρησιμοποιηθεί συχνά ως εργαλείο πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε νέους αλλά και αναγνωρισμένους ποιητές, όλων των ηλικιών, να απελευθερωθούν και εκφραστούν έξω από τον καθωσπρεπισμό πλαισίων, που συνήθως επιβάλλονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Επίσης να προκαλέσει και να οδηγήσει την ποίηση στα άκρα αναζητώντας νέες μορφές έκφρασης».

Το Poetry Slam είναι διαγωνισμός δραματοποιημένης ποίησης, στον οποίο μέσα σε 3 λεπτά ο ποιητής καλείται να δώσει τη σύντομη και περιεκτική παράστασή του και να κριθεί από το κοινό αλλά και από μια επιτροπή, όχι μόνο για την ποιότητα των στίχων του, αλλά και για το συνδυασμό της σκηνικής παρουσίας και της απόδοσής του. Η κάθε διοργάνωση ακολουθεί αυτούς τους βασικούς «κανόνες», έχει όμως τη δυνατότητα να είναι πιο διαλλακτική όσον αφορά τον τρόπο απόδοσης (συνοδεία μουσικής, ομαδοποιημένη παρουσία, χρήση σκηνικών , κ.λπ.).

Όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο αυξάνονται τέτοιου είδους διοργανώσεις, αλλά αναδεικνύονται και ως οι πλέον δημοφιλείς, προτείνοντας μια διαφορετική προσέγγιση της ποίησης, συσπειρώνοντας όλο και περισσότερους δημιουργούς, με διαφορετικές αφετηρίες και «εμμονή» στον ποιητικό λόγο, που σε πολλές περιπτώσεις εκπλήσσει με την ποιότητά του. Από το Σικάγο της Αμερικής που πρωτοξεκίνησε αυτό το κίνημα το 1984, με πρωτεργάτη τον ποιητή Μαρκ Σμιθ, ξαπλώθηκε στην Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και γενικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θεωρώ πως είναι αναγκαίο αυτό το είδος έκφρασης, που δίνει τη δυνατότητα στον ποιητή, χρησιμοποιώντας αυτό το «παιχνίδι» μεταξύ λόγου, κίνησης, σωματικής έκφρασης και διατύπωσης, να εκθέσει στο κοινό τον πραγματικό του εαυτό.

Στο χώρο του Ιδρύματος ΑΡΤος, στους Αγίους Ομολογητές, θα διεξαχθεί το 1ο Διεθνές Poetry Slam, στις 27 και 28 Μαρτίου, στο οποίο προσκλήθηκαν και θα λάβουν μέρος 6 ποιητές-περφόρμερς από την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Για τους ποιητές όλων των εθνικοτήτων , που διαμένουν στην Κύπρο, ανακοινώθηκε ανοικτή πρόσκληση στην οποία ανταποκρίθηκαν και θα λάβουν μέρος 25 ποιητές.

Όταν με ρωτούν τι είναι ποίηση για μένα απαντώ πως είναι όπως να ρωτάς ένα μουσικό, τι είναι η μουσική για σένα, ή ένα χορευτή τι είναι για σένα ο χορός, ή ένα γεωργό τι είναι για σένα η γη… για μένα η ποίηση είναι η ζωή μου, δηλαδή ό,τι απλό και καθημερινό μου συμβαίνει. Και είμαι τυχερή γιατί μπορώ να το δω μέσα σε μια άλλη διάσταση, να το βιώσω έντονα και στη συνέχεια το βάλω στο χαρτί…

Η ποίηση είναι μια διεργασία αλήθειας. Αυτή η διεργασία επιδρά καθαρτήρια και απελευθερωτικά τόσο στον ποιητή όσο και στον αναγνώστη που θα αφιερώσει λίγο περισσότερο από το χρόνο του να διαλογιστεί και να δει πέρα από τις λέξεις και τις εικόνες, έναν κόσμο ίσως όχι και τόσο φωτεινό μα πιο αληθινό…

Η ποίηση στις μέρες μας παραμένει στον κύκλο των δημιουργών , που κάποτε και οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται για τους ομότεχνούς τους, και μιας μικρής ομάδας αναγνωστών . Θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί η σχέση των ανθρώπων με την ποίηση, όπως επίσης και η σχέση των ανθρώπων μέσω της ποίησης.

Εκδηλώσεις όπως το Poetry Slam είναι ένας εναλλακτικός τρόπος έκφρασης που οργανώνεται μέσα σε «φιλικό περιβάλλον», ώστε να προσελκύσει και να ενθαρρύνει ανθρώπους, όχι μόνο από λογοτεχνικούς κύκλους, να έλθουν σε επαφή με την ποίηση και τους ποιητές».

ΙΔΡΥΜΑ ΑΡΤΟΣ, Λευκωσία 27 και 28 Μαρτίου, άφιξη 19.30 / έναρξη 20.00

  • Συμμετέχοντες ποιητές-περφόρμερς από το εξωτερικό: Αυστρία: Christoph Szalay, Ισπανία: Josep Pedrals, Φιλανδία: Mari Laaksonen, Σουηδία: Amer Sarsour, Ελβετία: Alain Waflemann, Γερμανία: Julian Heun
  • Συμμετέχοντες ποιητές που διαμένουν Κύπρο: Μάκης Αντωνόπουλος, Στέλλα Βοσκαρίδου, Annetta Benzar, Μιχαήλ-Άγγελος Εγγλέζος, Gaia Zaccagni, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Χριστόδουλος Καλλίνος, Halil Karapasaoglu, Κωνσταντίνος Κοκολογιάννης, Διομήδης Κολοβός, Κατερίνα Κυριάκου, Αργύρης Λοΐζου, Χριστιάνα Νικολαΐδη, Ειρήνη Παπακυριακού, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Γιώργος Πετούσης, Νεκτάριος Ροδοσθένους, Ανδρούλα Σιάτη, Avin Shahriani, Ανδρέας Τιμοθέου, Χρίστος Τσιαήλης, Γιώργος Χαριτωνίδης, Πασχάλης Χριστοδουλίδης.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy