Με αφορμή… “Sweet‘ n Sour” με τον Λευτέρη Σαλωμίδη

Με αφορμή… την παράσταση Sweet ‘n Sour, που παρουσιάζεται στη σκηνή του Εναλλάξ, ο Λευτέρης Σαλωμίδης, που επιστρέφει στην Κύπρο για μια DIY παράσταση, όπως την αποκαλεί, μιλάει στον Ορίζοντα:

Γιατί ονόμασες την παράσταση Sweet ‘n Sour; Θα σου πω την ιστορία από την αρχή. Kατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη δραματική σχολή Βλαδίμηρος Καυκαρίδης έπεσε στα χέρια μου ένα κείμενο, με το οποίο έπρεπε να δουλέψουμε έναν αυτοσχεδιασμό. Eκείνο το κείμενο με εντυπωσίασε και με έβαλε σε σκέψεις για τη δημιουργία μιας παράστασης αυτοσχεδιασμών. Tελειώνοντας από τη σχολή και μετά από πολλές ιδέες που απέρριψα, κατέληξα να κάνω την πρώτη απόπειρα παράστασης με αυτοσχεδιασμούς και μουσική.

Η πρώτη παράσταση έγινε το 2007 και πήρε αυτόν τον τίτλο, γιατί είχε σαν θέμα τις σχέσεις των δύο φύλων και τον έρωτα. Kάπως έτσι είναι για μένα γλυκόξινος ο έρωτας, με τα πάνω και τα κάτω του. Mε έναν μουσικό επί σκηνής στο Εναλλάξ και με δύο σελίδες κείμενο έκανα τις πρώτες μου αυτές απόπειρες που πήγαν καλά, το χάρηκα κι εγώ και οι θεατές που με τίμησαν.

Tο 2013 έγιναν πάλι κάποιες παραστάσεις με θέμα την κρίση και την κοινωνία αλλά και την απόφασή μου τότε να φύγω για τη Γερμανία. Σε έναν μικρό χώρο στο υπόγειο της λέσχης μοτοσικλετιστών «Λήδρα» συναντηθήκαμε για 4-5 βραδιές με τον Λούκα Ερωτοκρίτου και αυτοσχεδιάσαμε με 3 σελίδες κείμενο και τραγούδια που φτιάχναμε την προηγούμενη μέρα.

Δέκα χρόνια μετά αποφάσισα ότι πρέπει να το γιορτάσω κι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, η αποχή μου από τη θεατρική σκηνή και δημιουργία μού έχει στοιχίσει πολύ, δεν είναι πλέον τόσο εύκολο να μπω στη διαδικασία, φοβάμαι, αλλά ταυτόχρονα τολμάω και θέλω να γιορτάσω τα 10χρονα της πρώτης μου παράστασης, εκεί που ξεκίνησα, στο Εναλλάξ.

O υπότιτλος DIY έχει να κάνει με τον αυθορμητισμό της στιγμής, με τους αυτοσχεδιασμούς που θα προκύψουν από τα στραβά ή όχι που θα συμβούν από τις αντιδράσεις του κοινού, είναι κάτι που δεν είναι έτοιμο, είναι κάτι που γεννιέται εκείνη τη στιγμή. Υπάρχει φυσικά μια βάση, μια αρχή, ένα τέλος, αλλά η πορεία εξαρτάται από τη διάθεσή μας, των επί σκηνής αλλά και του κοινού.

Τι περιλαμβάνει; Ποιοι συμμετέχουν; Τα θέματα της παράστασης έχουν να κάνουν με την κοινωνία, τα μέσα μαζικής δικτύωσης και κάποιες από τις εμπειρίες μου στα πρώτα χρόνια ζωής στη Γερμανία. Eίναι βασισμένη σε ελάχιστο κείμενο 4-5 σελίδες και υπολογίζω να διαρκέσει 1 και μισή ώρα. Μαζί μου επί σκηνής δύο φίλοι μουσικοί, ο Τζόναθαν Μπετίτο και ο Στέλιος Μάππουρας με το καλλιτεχνικό που εγώ τους έδωσα «Ζωντανοί Μουσικοί». Στην παράσταση θα ακουσθούν τουλάχιστον 14 τραγούδια, κάποια γνωστά και κάποια άλλα δημιουργίες δικές μου και του Λουκά Ερωτοκρίτου. Μπορώ να πω ότι είναι μια παράσταση Variete, υπάρχει πολλή μουσική, κωμωδία, νούμερα χωρίς λόγια και καλή διάθεση.

Τον σκηνικό χώρο επιμελείται ο Πανίκος Τεμπριώτης που διαθέτει την απαραίτητη τρέλα για τέτοιες απόπειρες. Η Κατερίνα Προκοπίου έχει σχεδιάσει την αφίσα και γενικά πολλοί φίλοι με έχουν βοηθήσει για να πραγματοποιηθεί αυτή μου η «τρέλα». Bλέπεις δεν είναι εύκολο να οργανώσεις παραγωγή ενώ ζεις στο εξωτερικό, ευχαριστώ όλους τους εθελοντές που έτρεξαν για μένα αυτές τις μέρες.

Μένεις στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, αλλά παρακολουθείς τα τεκταινόμενα σε Κύπρο (και Ελλάδα). Πόσο γλυκιά και πόσο ξινή είναι η αίσθηση από τις χώρες αυτές; Είναι πολύ πικρό να βλέπω φίλους μου, ανθρώπους του χώρου του θεάτρου, να προσπαθούν να επιβιώσουν κολλημένοι στην τέχνη τους και σε αυτό που αγαπούν χωρίς καμιά βοήθεια και ιδιαίτερα με πολλά οικονομικά προβλήματα. Είναι επίσης πικρό να βλέπω κοράκια συναδέλφους που πριν χρόνια μάς έλεγαν κάφρους ή άχρηστους και μας απαξιούσαν, να έρχονται τώρα από την Ελλάδα και να αρπάζουν ό,τι έχει απομείνει, υπερηφανευόμενοι ότι κάνουν καριέρα στο «εξωτερικό».

Από την Κύπρο τι είναι για σένα το πιο γλυκό που σου συνέβηκε και τι είναι αυτό που σε πικραίνει περισσότερο; Στην Κύπρο βαπτίστηκα επί σκηνής, έκανα τα πρώτα μου βήματα με θεατρική μαμά μου τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Aυτό ήταν και θα παραμείνει ό,τι πιο γλυκό έχω ζήσει στο νησί. Mε πικραίνει ότι αυτό τώρα το στερούμαι, δεν έχω τη σκηνή, το θέατρο, το φάρμακό μου.

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να είναι η ζωή όσο γίνεται πιο γλυκιά και λιγότερη πικρή; Oχι, τη ζωή πιστεύω πρέπει να την απολαμβάνεις όπως κυλάει, με τα πικρά και τα γλυκά της, να τα νιώθεις όλα!

Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στη Μουσική Σκηνή Εναλλάξ στις 1, 2, 6 και 7 Μαρτίου. Ωρα έναρξης των παραστάσεων, 21:00. Η είσοδος είναι €8, ενώ το τηλέφωνο για κρατήσεις είναι 22430121.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy