Με αφορμή… τις «Θεατρικές Ημερίδες» που διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), στο πλαίσιο των εορτασμών του για τα 40χρονα του, επιδιώκοντας μια ουσιαστική παρέμβαση σε ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο κυπριακό θέατρο, ο Χρίστος Γεωργίου, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου, μιλάει στον Ορίζοντα:

«Το ΚΚΔΙΘ γιορτάζει τα 40χρονα του. Το ΚΚΔΙΘ συμπληρώνει φέτος σαράντα χρόνια δημιουργικής πορείας και παρουσίας στο θεατρικό γίγνεσθαι της Κύπρου και του εξωτερικού. Μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ), αποτελεί ένα από τα 95 Εθνικά Κέντρα που έχουν ιδρυθεί σε όλο τον κόσμο από το 1948 έως σήμερα. Με παγκύπρια συνέδρια, ημερίδες, έρευνες σχετικά με το κοινό που παρακολουθεί παραστάσεις και με την επίμονη προσπάθειά του «για χάραξη θεατρικής πολιτικής», προσπάθησε να βοηθήσει το κυπριακό θέατρο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής. Μέσα από την πολυσχιδή δραστηριότητά του, το ΚΚΔΙΘ έχει αποκτήσει κύρος και τυγχάνει σήμερα διεθνούς αναγνώρισης, ως ένα από τα πιο ενεργά μέλη του ΔΙΘ.

Μια πλούσια δραστηριότητα. Από την πλούσια δραστηριότητά του ξεχωρίζουν: το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», το οποίο αποτελεί ετήσια συνδιοργάνωση με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, το «Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», το οποίο συνδιοργανώνεται με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου ανά διετία, η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» και η σειρά θεατρικών αναλογίων «Νέες Κυπριακές Θεατρικές Φωνές» σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα – Σπίτι της Κύπρου, το Πρόγραμμα «PLAY ΟΝ!», το «Διεθνές Συμπόσιο Χορού», οι ετήσιοι εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και τη Διεθνή Ημέρα Χορού, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και, τέλος, οι εκδόσεις του.

Οι άνθρωποι του ΚΚΔΙΘ. Ανατρέχοντας στα 40 χρόνια του ΚΚΔΙΘ δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε όλους τους ανθρώπους που υπηρέτησαν και προσέφεραν για πολλές δεκαετίες στο ΚΚΔΙΘ –επικεντρώνομαι στους διευθυντές και προέδρους του ΚΚΔΙΘ: Νίκο Σιαφκάλη, Χριστάκη Γεωργίου, Νεόφυτο Νεοφύτου και Γιώργο Νεοφύτου. Επί θητείας τους πραγματοποιήθηκαν οι σημαντικότερες δράσεις του ΚΚΔΙΘ, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα ως θεσμοί.

Σκοποί του ΚΚΔΙΘ. Σκοπός του ΚΚΔΙΘ ήταν και είναι, μέσα από τη σημαντική δράση του, να συμβάλει στη διεθνή συνεργασία για την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης και των παραστατικών τεχνών σε όλες τους τις εκφράσεις, να λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην κυπριακή και παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα και να προωθεί το κυπριακό θεατρικό έργο και κάθε κυπριακή θεατρική δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Σύνδεση του κυπριακού θεάτρου με τη διεθνή κοινότητα. Η προσφορά του ΚΚΔΙΘ στο θέατρο της Κύπρου υπήρξε μεγάλη. Από την ίδρυσή του έγινε σταθμός αναμεταδόσεως θεατρικών πληροφοριών από και προς την Κύπρο, συντελώντας σε μεγάλο βαθμό στη θεατρική ανάπτυξη, μέσω της επίτευξης των θεμελιωδών στόχων του για άνοιγμα συνεργασίας και συμμετοχής των μελών του στις δράσεις του, για επανασύνδεση του κυπριακού θεάτρου και των παραστατικών τεχνών με τη διεθνή κοινότητα, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα συνεργασίας και καταγραφή της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου και του θεατρικού γίγνεσθαι της χώρας μας, μέσα από τις εκδόσεις κ.ά. Μέσα από αυτή την καλλιτεχνική κινητικότητα και τις διασυνδέσεις του ΚΚΔΙΘ με Εθνικά Κέντρα και οργανισμούς άλλων χωρών, η κυπριακή θεατρική δημιουργία προωθήθηκε στο εξωτερικό και σημαντικοί σκηνοθέτες, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες ήρθαν στην Κύπρο και συμμετείχαν σε δραστηριότητες του ΚΚΔΙΘ.

Θεατρικές Ημερίδες. Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40χρονα του, το Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο δράσης του για το 2017 σειρά ημερίδων υπό τον γενικό τίτλο «Θεατρικές Ημερίδες», με απώτερο στόχο να προάγει τον γόνιμο καλλιτεχνικό και κριτικό διάλογο και να ενισχύσει τη διεύρυνση των οριζόντων και των δεσμών της θεατρικής κοινότητας και των παραστατικών τεχνών.

Να ανοίξει ένας δημιουργικός διάλογος. Κύριος στόχος της σειράς ημερίδων είναι να ανοίξουν ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ των ανθρώπων του θεάτρου και να φωτίσουν ζητήματα που τίθενται στο σύγχρονο κυπριακό θέατρο.Συνολικά θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ημερίδες, στις οποίες έχουν κληθεί δημιουργοί, εντός και εκτός Κύπρου, με πολύχρονη παρουσία, των οποίων το έργο έχει διατομεακές συνεπαγωγές και συνάφεια ως προς το θέμα της κάθε ημερίδας, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη βαθύτερη γνωριμία μεταξύ των δημιουργών και την ανάδειξη των προβληματισμών τους, μέσα από μια κοινή προσπάθεια εξεύρεσης «λύσεων», αλλά και καινοτόμων εισηγήσεων. Οι ημερίδες απευθύνονται στους επαγγελματίες του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, με ελεύθερη είσοδο, με απώτερο στόχο την καλλιέργεια θεατρικής κουλτούρας και τη στήριξη της κινητικότητας.

Παρέμβαση και ενθάρυνση για συζήτηση στο χώρο. Αφουγκραζόμενο την ανάγκη ανοίγματος δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων του θεάτρου το ΚΚΔΙΘ επέλεξε καίρια θέματα για τις ημερίδες, που όλους μας προβληματίζουν. Έχουμε επισημάνει ότι υπάρχει ένα κενό στη θεατρική δομή της θεατρικής πράξης και προσπαθούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας –κυρίως των οικονομικών- να ενθαρρύνουμε μια συζήτηση στο χώρο. Δεν είναι τυχαίες οι θεματικές που επιλέχθηκαν, π.χ. η γλώσσα στην κυπριακή δραματουργία και το μεγάλο «βάσανο» των επιχορηγήσεων εκτός κρατικής σκηνής.

Θεσμική παρέμβαση του ΚΚΔΙΘ στη θεατρική πραγματικότητα; Θα θέλαμε να γίνεται αυτό κι έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες επί τούτου. Όταν όμως η λειτουργία του ΚΚΔΙΘ εξαρτάται από την ετήσια επιχορήγησή του από το κράτος, αντιλαμβάνεστε ότι η όποια παρέμβασή μας είναι περιορισμένη. Σαφώς και δεν θέλουμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί .”