Με αφορμή: Θερινή Μουσική Ακαδημία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου

Με αφορμή …τη Θερινή Μουσική Ακαδημία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου που διεξάγεται αυτή την περίοδο στον Πεδουλά ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Σ.Ο.Ν.Κ. Γιώργος Κουντούρης μιλά στον Ορίζοντα για την Ακαδημία αλλά και την Ορχήστρα:

«Η Θερινή Μουσική Ακαδημία όπως και η Εαρινή Μουσική Ακαδημία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου έχουν εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό θεσμό στα μουσικά εκπαιδευτικά δρώμενα της Κύπρου. Οι Ακαδημίες γίνονται στο ορεινό χωριό Πεδουλάς τον Αύγουστο και τον Απρίλιο αντίστοιχα. Η κοινότητα Πεδουλά έχει ταυτιστεί πλέον με την Ακαδημία (και τις συναυλίες που δίνει η ορχήστρα για το κοινό), η οποία λειτουργεί ως πόλος έλξης για ξένους και Κύπριους τουρίστες.

Ο θεσμός της «παραθεριστικής δημιουργίας» ισχύει για σχεδόν δύο δεκαετίες και σκοπό έχει να συνδυάσει την εντατική εργασία με την ξεκούραση και την ψυχαγωγία. Παράλληλα μέσα σε μια τέτοια εκπαιδευτική όαση αναπτύσσονται φιλίες, τα μέλη της ορχήστρας δένονται μεταξύ τους και θησαυρίζουν αναμνήσεις, οι οποίες θα τους συνοδεύουν παντοτινά.

Από τις 17 μέχρι τις 31 Αυγούστου, η ορχήστρα στεγάζεται στην «εξοχική της κατοικία», στον όμορφο Πεδουλά. Εκεί, 100 περίπου παιδιά, συνοδοί/επιμελητές, καθηγητές, βιολιστές, πιανίστες, οι οποίοι όλοι επιλέγονται σύμφωνα με τις διαδικασίες οι οποίες διέπουν τη Σ.Ο.Ν.Κ. (ανάλογα με το ρόλο τους) δουλεύουμε με τη γνωστή οργάνωση που χαρακτηρίζει την ορχήστρα και ταυτόχρονα απολαμβάνουμε τη δροσιά και το ορεινό κλίμα του χωριού. Ενίοτε, συμμετέχουν επίσης και ξένοι μουσικοί μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών από άλλες χώρες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα για όλα τα μουσικά όργανα, masterclasses από εγνωσμένου κύρους σολίστ, ορχήστρα πνευστών, ομαδικές δοκιμές καθώς και μουσική δωματίου και προετοιμασία συμφωνικού προγράμματος. Oλες οι μουσικές δραστηριότητες διδάσκονται από τους καθηγητές της Σ.Ο.Ν.Κ. και της Μουσικής της Σχολής, οι οποίοι έχουν επιλεγεί κατόπιν πανευρωπαϊκού διαγωνισμού. Οι μουσικές δραστηριότητες πλαισιώνονται από αθλήματα (πετόσφαιρα, καλαθόσφαιρα, ποδόσφαιρο), εξορμήσεις, βραδιές κινηματογράφου, κυνήγι θησαυρού και άλλα.

Στα τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Σ.Ο.Ν.Κ. μπορώ να σας πω ότι ο θεσμός αυτός, τον οποίον εμπνεύστηκαν οι προκάτοχοί μου και έτυχε της πολύτιμης στήριξης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, ιδιαίτερα του Διευθυντή κ. Παύλου Παρασκευά, βοήθησε τα μάλα στην εξέλιξη της ορχήστρας, αποτελεί πλέον πόλο έλξης ως πολιτιστικο-τουριστικό προϊόν, ενώ τα παιδιά περιμένουν αυτή την εξόρμηση με ανυπομονησία.

Οι ακαδημίες αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς προσφέρουν δύο ζωτικής σημασίας συστατικά για την ανάπτυξη του παιδιού: τη σοβαρή, σωστά προσεγμένη μουσική εκπαίδευση και την υγιή ψυχαγωγία. Στο παρελθόν τέτοιες δραστηριότητες γίνονταν ολόχρονα, όμως με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι δύσκολο, και πρέπει να είμαστε σε θέση να κατανέμουμε τους πόρους με έναν σωστό και λογικό τρόπο. Ισως, αν στο μέλλον τα δεδομένα είναι καλύτερα, να μελετήσουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λαμβάνοντας υπόψη και το βεβαρημένο πρόγραμμα των παιδιών αυτής της γενιάς.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου έχει πλέον εδραιωθεί ως ένα εντυπωσιακό σύνολο, το οποίο ακολουθεί μια ορθόδοξη, οργανωμένη και υποστηρικτική προς το παιδί μουσική εκπαίδευση. Εν τη γενέσει της έχει αναλάβει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε όλοι με περηφάνια να πούμε ότι έχει καταφέρει να είναι σε θέση να στηρίξει όλα τα ταλαντούχα παιδιά, τόσο εκείνα που επιθυμούν και μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κορυφαίες τριτοβάθμιες μουσικές σχολές όσο και εκείνα τα οποία αντιμετωπίζουν μεν σοβαρά τη μουσική, όμως επιθυμούν να ακολουθήσουν κάποια άλλη σπουδή.

Με ιδιαίτερη χαρά βλέπω ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι αίθουσες συναυλιών όταν παρουσιάζεται η Σ.Ο.Ν.Κ. είναι κατάμεστες, και μάλιστα εν καιρώ πυκνής συχνότητας συναυλιών. Φάνηκε ότι μέσω της εμπνευσμένης και ενθουσιώδους δραστηριότητας της Σ.Ο.Ν.Κ., καταφέραμε όλοι μαζί, παιδιά και εκπαιδευτικοί να κινήσουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας και οι συναυλίες της «ονειρικής αυτής ορχήστρας» όπως πολλοί πλέον τη χαρακτηρίζουν αποτελούν γεγονός.

Εταιρείες, ιδρύματα, πολιτειακοί θεσμοί αλλά και συγγενείς πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί αποστέλλουν καθημερινά αιτήσεις ζητώντας τη συνδρομή και τη συνεργασία μας. Βέβαια, είναι αδύνατον μια ορχήστρα νέων να μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσες προτάσεις, όμως τα εντυπωσιακά κλιμάκια της ορχήστρας προσπαθούν να ικανοποιήσουν αυτή τη ζήτηση, καλλιεργώντας και σπέρνοντας ταυτόχρονα την αγάπη για τη μουσική και τη συνδημιουργία σε όλο το νησί μας. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο να αγαπήσει τη μουσική.

Είναι πραγματικά αξιολάτρευτα αυτά τα παιδιά της Σ.Ο.Ν.Κ. και αποτελούν παράδειγμα εργασίας, υγιούς απασχόλησης και υπεύθυνης κοινωνικής συμπεριφοράς.»

Ψάξτε τα νέα της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στο facebook: /CyprusYouthSymphonyOrchestra/

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.