Με αφορμή … το 13ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού

Mε αφορμή… το φετινό 13ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού,  που  διοργανώνει η  Νέα  Κίνηση Ομάδων Χορού, Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου από τις 22  μέχρι τις 30 Ιουλίου  στο  Φυτίδειο  Αθλητικό  Κέντρο ΓΣΟ,  στη  Λεμεσό,  με  το  θεματικό  τίτλο Out-Site, ο Παναγιώτης Τοφή, χορογράφος και μέλος του ΔΣ της Νέας Κίνησης, μιλά στον Ορίζοντα: «Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της τέχνης του χορού στο νησί, καθώς γίνεται αφορμή ο σύγχρονος χορός να παρουσιαστεί πέρα από τα πλαίσια στούντιο και θεατρικών αιθουσών . Ως συνέπεια η τέχνη γίνεται πιο προσιτή και προσβάσιμη στο κοινό, καθώς παράλληλα αποκαλύπτονται σε ένα ανανεωμένο πλαίσιο οι εικαστικές και διαδραστικές δυνατότητες του σύγχρονου χορού σε σχέση πάντοτε με το χώρο. Επομένως, δεν χρειάζεται ιδιαίτερος προγραμματισμός ή εισιτήριο για το κοινό να βιώσει μια παράσταση στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, παρά να κάνει μια καλοκαιρινή βόλτα στην οποία η απόσταση του ερμηνευτή από τον θεατή σχεδόν εξαφανίζεται.

Πιστεύω είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση για τους χορογράφους και μπορώ να πω απελευθερωτική. Είναι μια ευκαιρία τόσο για ανανέωση όσο και για διαφορετική προσέγγιση της κίνησης και της σύνθεσης με βάση το χώρο δράσης. Τα στοιχεία του χώρου, η αρχιτεκτονική, η ιστορία και η τρέχουσα χρήση επιτρέπουν στον χορογράφο να αφεθεί σε μια ξεχωριστή δημιουργική διαδικασία μέσω της οποίας θα εμπνευστεί, θα πειραματιστεί, θα δοκιμάσει και αν επιθυμεί να ρισκάρει.

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα στους χορογράφους να δημιουργήσουν σε καινούργιους χώρους, δίχως να επιβάλλεται να είναι πολυσύχναστοι, δηλαδή δεν γίνεται κύριος στόχος των έργων η δημόσια προβολή. Αναλόγως της πρόθεσης και θεματικής του κάθε χορογράφου το έργο μπορεί να λάβει θέση σε ένα πολυσύχναστο χώρο ή σε ένα χώρο λίγο πιο ιδιωτικό. Επίσης, μπορεί να χρειάζεται το κοινό να διανύσει μια απόσταση μέσα από την οποία θα βιώσει κάτι πριν παρακολουθήσει το έργο ή αυτή η βόλτα να είναι και το ίδιο το έργο. Το μόνο που χρειάζεται ο θεατής είναι να είναι παρών , ανοικτός και πρόθυμος, ώστε να αφεθεί να ζήσει, να δει, να ακούσει και να αισθανθεί το ταξίδι που έχει ετοιμάσει με ενθουσιασμό η κάθε ομάδα.

Eχοντας φέτος ως κοινό χώρο δράσης το Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο ΓΣΟ, πιστεύουμε ως Νέα Κίνηση ότι η πρόσβαση του κοινού θα είναι ιδιαίτερα εύκολη και απλή. Φέτος επανέρχεται μόνο στη Λεμεσό ώστε να μπορεί το κοινό να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ υπό μορφή μιας καλοκαιρινής βόλτας κοντά στη θάλασσα χωρίς να διανύει ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις για να παρακολουθήσει όλα τα έργα. Οσον αφορά τη Λευκωσία υπάρχει ήδη πρόταση για διαφορετικού είδους φεστιβάλ χορού, το οποίο θα αναδείξει το ξεχωριστό χαρακτήρα της συγκεκριμένης πόλης.

Συμμετέχουν επτά ομάδες σύγχρονου χορού με χορογράφους τους Λία Χαράκη, Εύα Καλομοίρη, Πέτρο Κονναρή, Παναγιώτη Τοφή, Ομάδα Πέντε, Julia Brendle και Melissa Garcia Garro. Σημείο εκκίνησης είναι οι πιθανότητες που δίνουν οι χώροι εντός του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ όπως είναι σήμερα. Βάσει αυτού ο κάθε χορογράφος εξελίσσει σε σύνδεση μια πιο προσωπική θεματική. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει επιλεχθεί για την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική του, τα διαφορετικά επίπεδα και τους ιδιαιτέρους χώρους του, για το γεωγραφικό σημείο στο οποίο βρίσκεται (απέναντι από την παραλία, σε κεντρικό σημείο) και την εύκολη πρόσβαση του κοινού κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής βόλτας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους χορογράφους είναι καλές, ειδικά κατά τον τελευταίο χρόνο, όπου παρατηρείται μια συσπείρωση για επίτευξη κοινών στόχων, η οποία αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερα καλές προθέσεις για ουσιαστική συνεργασία από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η Νέα Κίνηση εκπροσωπεί σχεδόν όλες τις ενεργές ομάδες/χορογράφους σύγχρονου χορού στην Κύπρο, φτάνει βέβαια να έχουν εγγραφεί ως μέλη. Το Συμβούλιο είναι διετές και έχει ανανεωθεί τον Μάιο του 2015. Η Νέα Κίνηση στηρίζει και ενώνει επαγγελματίες χορευτές και χορογράφους και αποσκοπεί στη γενικότερη προώθηση της τέχνης του σύγχρονου χορού και στην ανάδειξη των καλλιτεχνών της Κύπρου. Επιχορηγείται ετήσια από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα www.neakinisi.com

Το τοπίο του σύγχρονου χορού στην Κύπρο θεωρώ ότι βελτιώνεται συνεχώς και οφείλουμε να το αναγνωρίζουμε. Θα θέλαμε να υπάρχει μόνιμο προσωπικό στη διοίκηση, διοργάνωση και εκπροσώπηση των χορευτικών δρώμενων πέραν των χορευτών και χορογράφων, το οποίο βέβαια να είναι σε συνεχή συνεργασία με τους δραστηριοποιημένους χορευτές και χορογράφους, ώστε δημιουργοί και ερμηνευτές να ασχολούνται αποκλειστικά με το έργο τους.  Θα θέλαμε, παράλληλα, να βλέπουμε όλο και περισσότερο τη δουλειά νεαρών χορογράφων με στήριξη και καθοδήγηση, σε εναλλακτικά πλαίσια και σε συνδυασμό με άλλες μορφές τέχνης. Και ίσως πιο σημαντικό από αυτά περισσότερο σύγχρονο χορό και δημιουργική κίνηση από μικρές ηλικίες στα σχολεία.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι για όλα αυτά υπάρχει συνεχής διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το διάλογο αυτό, όπως και για τις αλλαγές που γίνονται ήδη στον τομέα του σύγχρονου χορού. Και που πρόκειται να δούμε τον επόμενο χρόνο.» Το Φεστιβάλ που άρχισε στις 22 Ιουλίου συνεχίζεται μέχρι τις 30 Ιουλίου

outsiteB

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy