Με αφορμή…”Το θέατρο παραβιάζει τα σύνορα” των Γιασάρ Έρσοϋ και Κώστα Καυκαρίδη

@Mustafa Erkan

Με αφορμή…την παρουσίαση του βιβλίου Το θέατρο παραβιάζει τα σύνορα, των Γιασάρ Έρσοϋ και Κώστα Καυκαρίδη που έγινε τη Δευτέρα 15 Μαΐου στο Σωματείο «Άτλας» Αγλαντζιά στη Λευκωσία στο πλαίσιο του δίμηνου Δικοινοτικού Φεστιβάλ Πολιτισμού με τίτλο «Με γέφυρες τις ρίζες, πορεία προς το μέλλον», που διοργάνωσαν τα Γραφεία Πολιτισμού και Επαναπροσέγγισης της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Φράγκου που μίλησε για το βιβλίο:

»Τα μεγάλα οράματα, τα βαθύπνοα ιδανικά, οι υψηλοί στόχοι δεν γνωρίζουν σύνορα, δεν αναγνωρίζουν φραγμούς, δεν πτοούνται από εμπόδια και δυσκολίες. Το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και το Σατιρικό Θέατρο, από την πρώτη στιγμή τής μεταξύ τους συνεργασίας, εδώ και τριάντα τόσα χρόνια, είχαν ξεκάθαρα και δυναμικά οράματα, έθεταν διαυγείς και διάφανους στόχους, υπηρετούσαν κρυστάλλινα και πανανθρώπινα ιδανικά. Τα δύο θεατρικά σχήματα ήξεραν πού ήθελαν να οδηγήσουν τα βήματά τους, γνώριζαν ποια έμελλε να είναι η κοινή και παράλληλη πορεία τους, συνειδητοποιούσαν από την αρχή ποιους θα έβρισκαν απέναντί τους, με πόση ισχύ, πόση εμπάθεια και πόση μισαλλοδοξία θα ήταν οπλισμένοι. Και όμως τόλμησαν.

Η τριαντάχρονη καρποφόρα συνεργασία Τ.Δ.Θ.Λ. και Σατιρικού Θεάτρου, μ’ όλες τις πικρές αλλά και ένδοξες στιγμές της, μ’ όλο το μόχθο και την επιβράβευση π’ ακολούθησε, καταγράφεται, με γλαφυρότητα, παραστατικότητα και πάθος, στο βιβλίο Το θέατρο παραβιάζει τα σύνορα των Γιασάρ Έρσοϋ και Κώστα Καυκαρίδη. Ένα βιβλίο γραμμένο με της καρδιάς το πύρωμα, καθώς και οι παρα
στάσεις των δύο θεατρικών σχημάτων, όλο αυτό το διάστημα.

Η τέχνη υπηρετεί τα πανανθρώπινα ιδανικά, με πρώτο και κύριο την ειρήνη. Κι όταν αυτή η τέχνη πραγματώνεται σε μοιρασμένες πατρίδες υπηρετεί, με αφοσίωση και πίστη, με αισιοδοξία και ακλόνητη βούληση, την επανένωση της πατρίδας, την επανένωση του τόπου και του λαού. Αυτό ήταν και παραμένει το «modus vivendi» της κοινής δράσης των δύο θεατρικών σχημάτων. Αυτό είναι και το κυρίαρχο πνεύμα, το κυρίαρχο μήνυμα που διατρέχει όλες τις σελίδες του βιβλίου στο οποίο αναφερόμαστε…»

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.