Με αυτοπεποίθηση και με όραμα για λύση

Της σύνταξης

Αν υπάρχει βούληση, θα γίνει όχι απλά ένα βήμα αλλά άλμα προς το στόχο της λύσης

Με πολλή αυτοπεποίθηση, αν όχι με σιγουριά, παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος να μπαίνει σ’ αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων. Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως «φαίνεται να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα», ένα όραμα το οποίο εδράζεται «σε ό,τι έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα: Μια γνήσια ομοσπονδία που καμία σχέση έχει με τη συνομοσπονδία ή τις φοβίες που ακούγονται».

Μακάρι! Μακάρι να ξεδιπλωθεί και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ίδια σιγουριά, η ίδια αυτοπεποίθηση με στόχο μια γνήσια ομοσπονδία που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ. Να υπάρχουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες που θα κάνουν όλους τους μόνιμους κατοίκους της Κύπρου το ίδιο ευτυχείς, όταν θα απολαμβάνουν το μεγάλο αγαθό της ειρήνης και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μιλώντας για ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες ο σύμβουλος επί Χριστόφια διαπραγματευτής που έφαγε με το κουτάλι πολλές διαπραγματεύσεις παρέπεμψε προχθές σε συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν επί Χριστόφια-Ταλάτ και διασκεδάζουν αρκετές από τις ανησυχίες που διατυπώνεται -για να μην πούμε αναζωπυρώνονται- με αφορμή την επανέναρξη των συνομιλιών. Υπάρχουν δηλαδή τα «αποθεματικά» των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν και από τις δύο πλευρές για να διασκεδαστούν και να ικανοποιηθούν μέσα από τη λύση οι δικαιολογημένες ανησυχίες μιας εκάστης των κοινοτήτων.

Θέλουμε να πούμε πως αν υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για γνήσια ομοσπονδιακή λύση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και ελευθερίες όλων, που θα σέβεται την πολιτική ισότητα και όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της λύσης, όπως είναι η μια κυριαρχία, η μια διεθνής προσωπικότητα και η μια ιθαγένεια, τότε όχι απλά θάχει γίνει ένα βήμα αλλά θα έχει γίνει ένα τεράστιο άλμα από τους δύο ηγέτες. Αν υπάρχει η ίδια δυνατή πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, τους δύο ηγέτες, τότε μπορεί να καταστεί εφικτή η συμφωνία για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού που εξαρτώνται εν πολλοίς από τους δύο ηγέτες. Τόσο σίγουρα ο δρόμος θ’ ανοίξει διάπλατα και για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία και όλες τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις.

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. Και η ώρα της αλήθειας είναι για τον κάθε εμπλεκόμενο χωριστά η τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Το ΑΚΕΛ επιδεικνύει ύψιστη υπευθυνότητα και καλεί και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο: Να δώσουν τις δυνάμεις τους για να φύγει από το δρόμο προς την επανένωση ο ογκόλιθος που λέγεται κίνδυνος παγίωσης των τετελεσμένων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.