Με ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων κινδυνεύει το 17% των κοριτσιών στην Κύπρο

Στην Κύπρο ποσοστό κοριτσιών που κυμαίνεται από το 12% μέχρι και το 17% κινδυνεύει να υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ) σε ένα σύνολο 758 κοριτσιών ηλικίας μέχρι και 18 χρόνων προερχόμενες από χώρες στις οποίες εφαρμόζεται αυτή η φρικτή πρακτική όπως είναι η Αίγυπτος, το Σουδάν, το Ιράκ και η Αιθιοπία.

Αυτό ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια της οποίας η, Anke Gittenqer, εμπειρογνώμονας της βελγικής κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας κινδύνου για την Κύπρο. Η έρευνα διεξήχθη και σε εννέα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των κοριτσιών που κινδυνεύουν κυμαίνεται στη Γαλλία σε 44.106 γυναίκες σε αντιστοιχία με 132 στην Κύπρο, στοιχεία τα οποία αντικατοπτρίζουν τους πλέον πρόσφατους αριθμούς των κοριτσιών πρώτης και δεύτερης γενιάς που ζουν σε κράτη – μέλη της ΕΕ και κατάγονται από χώρες στις οποίες εφαρμόζεται η πρακτική του ΑΓΓΟ.

Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα κινδύνου έχουν παρουσιάσει ελαφρά πτώση από το 2011 ο αριθμός των κοριτσιών που κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων έχει αυξηθεί σε Βέλγιο και Γαλλία και αυτό επειδή αυξήθηκαν οι αριθμοί των κοριτσιών δεύτερης γενιάς.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι παρά τον αριθμό των κοριτσιών που κινδυνεύουν η έρευνα δείχνει ότι οι κοινότητες αρχίζουν να εγκαταλείπουν αυτή την πρακτική, συνεπεία των προσπαθειών και των νόμων για την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης των πληθυσμών αυτών.

Στην Κύπρο, για παράδειγμα, γυναίκες και άνδρες από χώρες στις οποίες εφαρμόζεται η φρικτή αυτή πρακτική δήλωσαν ότι η στάση τους μεταβλήθηκε αφόρου μετανάστευσαν στην Ευρώπη.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως λέχθηκε σήμερα, το EIGE, σημειώνει, ότι καθώς η μετανάστευση από χώρες όπου εφαρμόζεται η πρακτική του ΑΓΓΟ προς την ΕΕ συνεχίζεται, είναι ζωτικής σημασίας οι νέες αφίξεις να αντιμετωπίζονται από τα κράτη με ευαισθησία σε θέματα φύλου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, επισημαίνει, το EIGE, οι κυβερνήσεις καλούνται να εφαρμόζουν διαδικασίες ασύλου λαμβάνοντας υπόψη την οπτική του φύλου, ακόμα και στο πλαίσιο της θέσπισης εσπευσμένων διαδικασιών για τις αφίξεις ενώ οι εν λόγω διατάξεις μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων .

Εξάλλου, με τη διεξαγωγή της έρευνας προέκυψε ότι η Κύπρος, το 2017, αναγνώρισε ως παράτυπες μετανάστριες 63 κορίτσια ηλικίας από 0 μέχρι 19 χρόνων από κράτη όπου εφαρμόζεται η πρακτική του ΑΓΓΟ, μεταξύ των οποίων η Σομαλία, το Ιράκ, η Αίγυπτος και το Καμερούν.

Εκπροσωπώντας την εταιρεία «Symfiliosi» στην οποία και ανατέθηκε η διεξαγωγή της έρευνας στην Κύπρο, η Κορίνα Δημητρίου είπε ότι οι γυναίκες που ερωτήθηκαν σχετικά είχαν εκφράσει έντονο θυμό και παρουσίασαν σοβαρής μορφής κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές και φυσικά δεν είναι μόνο η στέρηση της σεξουαλικής απόλαυσης.

Ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που ταξιδεύουν στις χώρες προέλευσής τους προκειμένου να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, ωστόσο, στην Κύπρο, όταν βρίσκονται υπό διεθνή προστασία αυτό δεν μπορεί να γίνει κατορθωτό, έτσι προστατεύονται.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι η νομοθεσία στις χώρες προέλευσης των γυναικών όπου αυτή η πρακτική ακολουθείται δεν είναι τόσο αυστηρή και ως εκ τούτου είναι αναποτελεσματικά τα όποια μέτρα λαμβάνονται για τερματισμό της.

Ανέφερε, τέλος, ότι στη χώρα μας, υπάρχει μερική άγνοια, για τις υπηρεσίες υγείας και ψυχολογικής στήριξης στις οποίες μπορούν να αποταθούν γυναίκες για βοήθεια.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου, δήλωσε ότι «το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στην Κύπρο καλύπτει όλες τις πλευρές της κατοχύρωσης της ισότητας των φύλων και θεωρώ ότι τώρα η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί σε πολιτικές οι οποίες θα προωθούν αυτή την ισότητα γιατί δυστυχώς αποδείχθηκε ότι οι Νόμοι από μόνοι τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Πρόσθεσε ότι «στην Ευρώπη υπάρχει η ποσόστωση όμως στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω του Συντάγματος».

Είναι για αυτό, είπε η Επίτροπος, «που πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να προωθήσουμε τις γυναίκες, ειδικά, στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, γιατί όταν οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί, λαμβάνονται και από τα δύο φύλα, θεωρώ ότι θα εκφράζουν ευρύτερα την κοινωνία».

Τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη διοργάνωσε το EIGE και φιλοξένησε το Υπουργείο Οικονομικών στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους η Λειτουργός Επικοινωνίας του EIGE, Bernadette Gemmell, δήλωσε ότι ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων «είναι ένα πρόβλημα μπροστά στο οποίο δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας».

Ανέφερε ότι το EIGE, σκοπό έχει να προωθήσει και να διασφαλίσει την ισότητα των φύλων και την κατανόηση αυτής σε όλο το εύρος της κοινωνίας.

Τέλος, η κ. Gemmell, είπε ότι το Ινστιτούτο, προμηθεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της με στοιχεία βασισμένα σε έρευνες αναφορικά με την ισότητα ώστε να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία σε αυτούς που χαράσσουν πολιτική για να βελτιωθεί η ζωή ανδρών και γυναικών και να υπάρξει πλήρης ισότητα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy