Με αναφορά στο Κυπριακό η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν

(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη μεταξύ 15 και 17 Μαΐου. Νωρίτερα παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή ''Morning Joe'' του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ευρεία γκάμα θεμάτων διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Στο επίκεντρο ήταν το ουκρανικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συναντίληψη των δύο ηγετών στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς, μέσω της επιβολής πλαφόν.

Μητσοτάκης και Μπάιντεν συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου.

Doc.20220516.3290447.25704483 Scaled

Ο Έλληνς Πρωθυπουργός διεμήνυσε πως κανείς δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο και κάλεσε τον κύριο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του στο Κυπριακό με τους παρευρισκόμενους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Ανέφερε επίσης ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να επενδύει στις ένοπλες δυνάμεις της και υπέδειξε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας της Ελλάδας.

Doc.20220516.3290446.25704482 Scaled

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει μαχητικό αεροσκάφος F35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, και συγκεκριμένα μετά το 2028.

Οι δυο ηγέτες αποκάλυψαν ότι προ ολίγων ημερών η εταιρεία παραγωγός των F35, ενημέρωσε εγγράφως για το ενδιαφέρον της να ενταχθεί η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η θετική ανταπόκριση της Αθήνας θα διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύει πως όσα θεωρούνταν δεδομένα στην Ευρώπη, δεν ισχύουν πλέον. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες περιόδους πρόσθεσε.

Οποιαδήποτε παραβίαση θα απαντηθεί με ωμό τρόπο, γι’ αυτό, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταθούν αλληλέγγυες σε οποιαδήποτε χώρα βρεθεί σε αυτή τη θέση, ανέφερε ο κύριος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να κάνουν πολλά για να μειώσουν τις τιμές, καθώς προχωρούν προς την απεμπλοκή από το ρωσικό αέριο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.