Διασυρμός χωρίς σύνορα: Με αναφορά στον Νίκο Αναστασιάδη εγκρίθηκε το ψήφισμα για Pandora Papers

Metal mailboxes and lock in business center of an urban neighborhood. Mail boxes in rows at entrance of modern building. Security storage mailroom for secret files or corporate postal service.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο οποίο περιλαμβάνεται η τροπολογία που αναφέρεται ονομαστικά στην εμπλοκή του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τσέχου Πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις , κι άλλων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στα pandorapapers.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΟι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι πρώην και νυν πολιτικοί της ΕΕ κατονομάζονται στα Pandora Papers.

Το ψήφισμα καλεί τις αρχές των κρατών μελών να ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες στην επικράτειά τους για τυχόν παρατυπίες που αποκαλύφθηκαν και να προχωρήσουν σε έλεγχο όλων των προσωπικοτήτων που αναφέρονται στα Pandora Papers.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τις αποκαλύψεις και να εξετάσει κατά πόσον απαιτείται η θέσπιση νέας νομοθεσίας.

Η Επιτροπή καλείται ακόμη να διαπιστώσει αν δικαιολογείται η ανάληψη νομικής δράσης κατά ορισμένων κρατών μελών.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει κατά πόσον απαιτούνται εξειδικευμένες έρευνες με βάση τις αποκαλύψεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ομάδα του ΕΛΚ το ψήφισμα καταψηφίστηκε μόνο από τους Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ το οποίο επισημαίνει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έγραψε ιστορία στο ρεζίλεμα της Κύπρου ανά το παγκόσμιο.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου Γιώργος Κουκουμάς, δεν πρόκειται απλά για ακόμα ένα πρόβλημα του κ. Αναστασιάδη, αλλά ντροπή για ολόκληρη τη χώρα. Αλλού τόνισε, θα υπήρχε αυθημερόν παραίτηση.

Διαβάστε αυτούσιο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου: 

https://www.europarl.europa.eu/news/el/press-room/20211014IPR14912/pandora-papers-oi-eurovouleutes-zitoun-ereunes-austira-metra-kai-nea-nomothesia

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.